'Červenú fúriu' sme zdolali srdcom a cez bolesť, tvrdí Kozák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko - Španielsko
Zľava: Hráči Slovenska Ján Ďurica a Tomáš Hubočan počas futbalového zápasu C skupiny kvalifikácie na ME 2016 Slovensko - Španielsko. Žilina, 9. október 2014. Foto: SITA/AP

ŽILINA 10. októbra (WEBNOVINY) – Španieli rozhodne nepodcenili Slovákov. To slovenskí futbalisti poctivou defenzívou donútili úradujúcich majstrov Európy siahnuť až na dno síl a napokon im zobrali všetky tri body. Aj túto myšlienku vyslovil hrdý tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák po štvrtkovom pôsobivom futbalovom večere v Žiline, na ktorého konci takmer 10 000 divákov potleskom v stoji odmenilo jeho zverencov nielen za víťazstvo 2:1, ale aj predvedený výkon.

Obrazom: Slovensko vyhralo nad Španielskom

„Tvrdiť, že nás súper podcenil, je zavádzajúce. Áno, brankár Kozáčik nás výrazne podržal najmä na začiatku druhého polčasu, keď sa stupňoval tlak Španielov, ale na to je tam, aby chytil, čo sa dá. Aj vo futbale je to tak, že šťastie sa prikloní na stranu toho, kto oň bojuje. A my sme hrali proti súperovi veľkého mena tak, ako sa má hrať – so srdcom a keď bolo treba, aj cez bolesť,“ povedal spokojný tréner Kozák.

Hamšík na hrote, ubehaní Weiss a Mak

Marek Hamšík nastúpil na netradičnom poste hrotového útočníka a najmä v prvom polčase robil poriadny vietor v španielskej defenzíve. A to líder Neapola iba pred pár dňami vysadil antibiotiká a mal tréningový deficit niekoľkých dní.

„Hamšík by hral na poste útočníka aj vtedy, ak by bol úplne zdravý,“ podotkol J. Kozák a pokračoval: „Marek absolvoval prvý polčas fantasticky, v druhom mu už chýbali sily, ale vážim si, že vydržal až do konca. A to mal ešte v defenzíve na starosti Busquetsa. Boli momenty, keď mali v jednom okamihu až traja hráči kŕče, ale striedať mohol už len jeden.

Prehustiť priestor pred obrannou štvoricou sa nám darilo aj zásluhou Maka a Weissa, ktorí toho veľa nabehali. Aj preto prišli ich striedania. Mali na krajoch veľmi ťažkú pozíciu, lebo španielski krajní obrancovia boli útočne naladení. Preto mali Weiss a Mak okrem ofenzívnych výpadov na starosti aj defenzívu.“

Ján Kozák
'Tvrdiť, že nás súper podcenil, je zavádzajúce', vyhlásil po víťaznom zápase tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Španielsky tlak a chýbajúca súčinnosť

Španielsky futbal bol roky zvyknutý takmer na samé víťazstvá a triumfy na veľkých turnajoch. Zlatá generácia okolo najlepších hráčov FC Barcelona a Realu Madrid je však už v rokoch a postupne odchádza zo scény. Debakel od Holanďanov (1:5) a predčasné vyradenie z tohtoročných MS v Brazílii, neskôr prehra v príprave vo Francúzsku bez strely na bránku (0:1), a teraz zaváhanie v „ostrom“ kvalifikačnom súboji na Slovensku signalizujú, že „červená fúria“ už nie je tou najobávanejšou značkou svetového futbalu.

Tréner Kozák to vidí takto: „S prehrami prišla nespokojnosť verejnosti a Španieli momentálne hrajú pod väčším tlakom a nie tak uvoľnene ako predtým. S odchodmi niektorých kľúčových hráčov, akými boli Xavi alebo Xabi Alonso, sa z ich hry vytratila zohratosť. Kvalita tam stále je, ale chýba vyššia súčinnosť.“

Poctivá práca a stmelenie partie

Keď sa tréner Kozák pozrel na vyžrebovanie kvalifikácie ME 2016, povzdychol si, že to bude ťažké začať na Ukrajine a pokračovať doma so Španielskom a potom ísť do Bieloruska.

„Hráčom som vravel, že treba poctivo pracovať a snažiť sa stmeliť partiu. Som rád, že sa to v našom tíme momentálne deje. Mať po prvých dvoch zápasoch proti takým silným súperom 6 bodov je fantastický pocit. Verím, že to tak cítia všetci fanúšikovia futbalu na Slovensku,“ dodal Ján Kozák.

Zaujímavosti a fakty po štvrtkovom žilinskom zápase Slovensko – Španielsko (2:1) v C-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016 vo futbale:
*

Futbalisti Slovenska a Španielska sa stretli piatykrát vo vzájomnom súboji, vždy išlo o kvalifikačný duel. Po štvrtku má SR na konte prvé víťazstvo nad „La Furia roja“, bilancia zo slovenského pohľadu je však nepriaznivá: 5 zápasov – 1 víťazstvo, 1 remíza, 3 prehry, skóre 6:13.

*

Obrancovia Martin Škrtel a Ján Ďurica nastúpili aj v predchádzajúcom dueli proti Španielsku, ktorý sa hral pred takmer deviatimi rokmi (16. novembra 2005) na bratislavskom Tehelnom poli. Išlo o odvetu baráže o postup na MS 2006, v ktorej Slovensko hralo so svojím súperom nerozhodne 1:1.

*

Pre Slovensko to bol šiesty zápas v kalendárnom roku 2014. V predchádzajúcich dueloch Slováci zdolali 5. marca v Netanyi domácich Izraelčanov 3:1, následne 23. mája si v Senci poradili s Čiernohorcami 2:0, potom v Petrohrade podľahli 26. mája domácim Rusom 0:1, 4. septembra vyhrali v Žiline nad Malťanmi 1:0 a o štyri dni neskôr 8. 9. zvíťazili v Kyjeve nad Ukrajincami 1:0.

*

Kapitánsku pásku mal na rukáve vo štvrtok stopér Martin Škrtel.

*

Juraj Kucka strelil tretí gól v najcennejšom drese, podarilo sa mu to v 37. štarte za slovenskú reprezentáciu.

*

Pre Miroslava Stocha to bol piaty gól v 45. štarte za seniorský výber SR.

*

Slovensko prerušilo osemročnú šnúru futbalistov Španielska bez prehry v kvalifikačných dueloch, tí naposledy podľahli v októbri 2006 vo Švédsku 0:2.

*

Najbližšie stretnutie odohrajú futbalisti SR v nedeľu 12. októbra v Borisove proti domácemu Bielorusku, pôjde o tretí duel v kvalifikácii o postup na ME 2016 do Francúzska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján ĎuricaJán KozákJuraj KuckaMarek HamšíkMartin ŠkrtelXabi Alonso
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia