Tréner Kozák hodnotí zápas, Bielorusi ho prekvapili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Kozák
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: SITA/Ján Slovák

BORISOV 13. októbra (WEBNOVINY) – Slovenská futbalová reprezentácia je nečakane jasným lídrom C-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016. V doterajšom priebehu Slováci zvládli všetky tri zápasy – na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a aj v Bielorusku, keď v nedeľu v Borisove zvíťazili 3:1.

Obrazom: Slovensko vyhralo v Borisove nad Bieloruskom

„Vstúpili sme dobre do zápasu, strela Jána Ďuricu aj dorážka Kucku boli gólové. Súper prehustil plochu s piatimi obrancami, vykryl krídelné priestory a len ťažko sme sa dostávali cez jeho defenzívu. Bielorusi čakali na našu chybu, ale nedovolili sme im dlho poriadnu šancu a pokryli dobre štandardné situácie,“ začal hodnotenie tréner slovenského tímu Ján Kozák.

Dotiahnu to slovenskí futbalisti na majstrovstvá Európy?

Tréner Kozák chváli Hamšíka

Slováci si boli v Borisove vedomí toho, že domáci majú nôž na krku a potrebujú vyhrať. V prvom polčase hrali najmä Bielorusi veľmi defenzívne a snažili sa vyťažiť z minima maximum. V druhom dejstve sa hra trochu otvorila. Bielorusi na úvodný gól Mareka Hamšíka zo 65. min odpovedali presným zásahom kapitána Timofeja Kalačova v 79. min. V 84. min sa však opäť presadil Hamšík a v nadstavenom čase aj Stanislav Šesták.

„Po peknej akcii Vlada Weissa a zakončení Hamšíka sme išli do vedenia. Dovtedy sme mali hru pod kontrolou. Potom sme však inkasovali vyrovnávajúci gól a začal sa pre divákov najkrajší úsek zápasu. Každý chcel vyhrať, behalo sa hore-dolu. Bolo to trochu živelné, ale napokon sme mali viac kvalitných hráčov na ihrisku. Marek Hamšík sa výborne zhostil vodcovskej úlohy. V závere sme boli futbalovejší, dali góly a myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili,“ doplnil hodnotenie Ján Kozák.

Bielorusi prekvapili rozostavením

Reprezentačný kouč opäť zložil ideálnu zostavu, ktorá dokázala vybojovať u súpera tri body. V porovnaní so súbojom so Španielskom nehral zo zdravotných dôvodov Tomáš Hubočan, na hrote útoku dostal šancu Adam Nemec a Marek Hamšík sa presunul na post podhrotového hráča. Na Hubočanovom mieste dostal šancu Norbert Gyömbér, ktorý proti Španielom hral defenzívneho stredopoliara. Ľavá strana obrany síce nie je jeho doménou, ale svojej úlohy sa zhostil dobre.

„Hubočan mal zdravotné problémy už pred zápasom so Španielskom. Na ten súboj nastúpil so sebazaprením, chcel to skúsiť aj v Bielorusku, ale v nedeľu ráno zistil, že to nepôjde. Ak by nastúpil Hubočan, potom by nehral Pečovský. Gyömbér je univerzálny hráč. Pôvodne som ho chcel ako defenzívneho stredového hráča, aby sme eliminovali silné štandardné situácie a vysokých hráčov domácich,“ vysvetľoval Ján Kozák.

Video: Slováci vyhrali v Bielorusku, dvoma gólmi sa blysol Hamšík

Domáci svojim rozostavením s piatimi defenzívnymi hráčmi prekvapili hostí. Podobne hrali aj proti Ukrajine minulý štvrtok (0:2), ale keďže proti Slovákom to bol pre nich jeden z rozhodujúcich duelov kvalifikácie, čakala sa ofenzívnejšia zostava.

„Predtým v piatich zápasoch hrali podobne ako my systémom 4-2-3-1. Proti Ukrajine nastúpili s piatimi obrancami, ale proti nám som očakával z ich strany ofenzívnejší výkon. Opäť však zvolili model s tromi stopérmi a pokrytím našich krídelných priestorov, keďže si boli vedomí našej sily. Dnes hrať kvalifikáciu u súpera, ktorý len čaká na chybu, nie je jednoduché. Potvrdilo to aj samotné stretnutie,“ doplnil Ján Kozák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam NemecJán KozákMarek HamšíkNorbert GyömbérStanislav ŠestákTomáš Hubočan
Firmy a inštitúcie Bieloruská futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia