Poslanci rozhodli, kedy má stáť národný štadión v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smutný pohľad na Tehelné pole
Futbalový štadión na Tehelnom poli v Bratislave si pamätá takmer všetky najvýznamnejšie slovenské i československé zápasy. Bol domovom pre futbalový klub ŠK Slovan Bratislava. Štadión, ktorý uzrel svetlo sveta na prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov (1939 - 1942), sa zmenil na chátrajúcu ruinu. Futbalový stánok, ktorý si pri kapacite 50-tisíc divákov pamätal aj 20-tisícové návštevy, zaplnila burina, zničené sedačky a tráva. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Na postavenie Národného futbalového štadióna v Bratislave má investor tri roky. Rozhodli tak vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci, ktorí stanovili, že futbalový štadión musí byť dostavaný a skolaudovaný do 31. decembra 2017. Najneskorší termín kolaudácie stavby schválili poslanci spolu so zmluvou na vyššie nájomné za pozemky pod komerčnými objektmi budúceho štadióna.

Poslanci prehodnotili aj nájomné za pozemky

Stanovenie konečného termínu na dostavanie futbalového štadióna navrhol v diskusii poslanec Stanislav Fiala (KDH). Podľa neho totiž investor doteraz nemal stanovený konečný termín dostavby štadióna. Ako dodal, okrem toho by mesto malo mať aspoň teoretickú páku, ako vypovedať 50-ročnú nájomnú zmluvu s investorom. Ako vysvetľoval po rokovaní primátor Milan Ftáčnik, ak investor stanovený termín nedodrží, mesto bude môcť od nájomnej zmluvy odstúpiť. „Ja ale taký vývoj nepredpokladám, po rokovaní s investorom predpokladám, že práce sa začnú čo najskôr, pretože investor má záujem pokračovať v budovaní štadióna,“ uviedol Ftáčnik.

Obrazom: Tehelné pole, kde Slovan slávil úspechy, je v rozklade

Za prenájom približne 55-tisíc metrov štvorcových plochy na Tehelnom poli dodnes investor výstavby Národného futbalového štadióna Ivan Kmotrík platil 33 eur ročne, ako mu stanovilo ešte bývalé vedenie mesta. Súčasní poslanci však žiadali nájom prehodnotiť, v objekte totiž okrem športového areálu vyrastú aj komerčné budovy.

Za prenájom približne 3 000 štvorcových metrov určených na komerciu mesto po novom žiada 48 496 eur ročne. Toľko bude platiť investor do vydania právoplatného kolaudačného rozhodnutia. Potom ročné nájomné stúpne na 51 527 eur. Zmluva o nájme pozemkov musí byť podpísaná do 30 dní od schválenia uznesenia, inak uznesenie stratí platnosť.

Na výstavbu vláda vyčlenila 27 miliónov eur

O komerčnom nájomnom na časť pozemkov pri futbalovom štadióne rokovali mestskí poslanci už minulý mesiac. Vtedy schválili uzavretie Zmluvy o budúcej nájomnej zmluve s investorom. Riadnu nájomnú zmluvu schvaľovať vtedy nemohli, pretože materiál nebol zverejnený potrebné dva týždne, ako to vyžaduje prípad osobitného zreteľa. Vo štvrtok mali teda poslanci svoje rozhodnutie o komerčnom nájme potvrdiť. Návrh najprv v mestskom parlamente o jeden hlas neprešiel, niektorí poslanci však mali pochybnosti o svojom hlasovaní a žiadali hlasovanie zopakovať.

V novom hlasovaní už návrh na uzavretie nájomnej zmluvy medzi poslancami o jeden hlas prešiel. Ak by poslanci zmluvu neschválili, projekt by opäť zablokovali. Výstavbu futbalového štadióna totiž poslanci len v septembri odblokovali, keď investorovi schválili prenájom pozemku na vybudovanie odbočky na Bajkalskej ulici, ktorý potrebuje k dokončeniu projektu. Svoje rozhodnutie však podmienili tým, že investor začne za časť pozemkov, kde budú stáť komerčné budovy, platiť komerčné nájomné.

Výstavba Národného futbalového štadióna v Bratislave by mala stáť približne 70 až 72 mil. eur. Na výstavbu vláda SR vyčlenila zo svojich rezerv 27 miliónov eur. Na mieste Tehelného poľa by mal vyrásť nový štadión s kapacitou viac ako 20-tisíc miest. Investor počíta aj s výstavbou komerčných objektov, pribudnúť by tu mala administratívna budova, obchody či ubytovacie kapacity.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan KmotríkMilan Ftáčnik
Firmy a inštitúcie Národný futbalový štadión