Slovákov čakajú Fíni a Macedónci, Kozák nominoval aj novicov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Kozák
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 4. novembra (WEBNOVINY) – Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák nominoval na zápas proti Macedónsku (sobota 15. novembra o 20.45 h v Skopje) v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska a medzištátne prípravné stretnutie s Fínskom (utorok 18. novembra o 17.00 h v Žiline) prvýkrát aj stredopoliarov Ondreja Dudu a Patrika Hrošovského.

Opory slovenskej „dvadsaťjednotky“ podávajú vo svojich kluboch Legia Varšava, resp. Viktoria Plzeň kvalitné výkony, preto ich rodák z Matejoviec nad Hornádom J. Kozák premiérovo povolal do seniorského tímu.

Pozvánku dostal aj útočník Filip Hološko

„Obaja dlhodobejšie podávajú vo svojich kluboch dobré výkony. Boli členmi úspešnej dvadsaťjednotky, hrali dobre v baráži. Škoda, že sa chlapcom nepodarilo postúpiť. Teraz je situácia iná. Nechcel som zasahovať do ‚dvadsaťjednotky‘ skôr, aby bol jej káder kompaktný. Rozhodol som sa ich nominovať, lebo majú na to kvality. Chcel by som ich však vidieť v priamej konfrontácii s tými najlepšími hráčmi. Či dostanú príležitosť v kvalifikačnom zápase alebo proti Fínsku, to ukáže čas,“ uviedol vo videorozhovore na oficiálnom webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ) J. Kozák.

Pozvánku dostal po dlhšom čase aj útočník Filip Hološko, ktorý je ako kmeňový hráč Besiktasu Istanbul na hosťovaní v Caykure Rizespor. „Toto bolo pre mňa náročné rozhodnutie, pretože Martin Jakubko, keď prišiel do reprezentácie, stále poctivo trénoval, bol pripravený podať čo najlepší výkon a nikdy nesklamal. Nedávno však podstúpil operáciu a teraz dlhodobo nehráva, takže na rozdiel od Hološka, ktorý po prestupe z Besiktasu pravidelne hráva na dobrej úrovni, som sa rozhodol pre Filipa,“ vysvetlil tréner výmenu v útoku.

Po zranení sa do hry vracia aj Švento

Po dlhodobej pauze spôsobenej zranením sa do národného tímu vracia aj univezál ľavej strany ihriska Dušan Švento. „S ním som vždy počítal do nominácie. Dušan Švento mal zdravotné problémy, preto z nominácie vypadol. Teraz po prestupe do Kolína a po operácii sa dostal do dobrej športovej formy, pravidelne hráva v I. bundeslige, čomu som rád a teším sa na stretnutie s ním,“ doplnil Ján Kozák na margo ružomberského rodáka. Švento naposledy hral za slovenskú reprezentáciu v marcovom medzištátnom prípravnom stretnutí proti Izraelu v Netanyi (3:1), Hološko tiež naposledy nastúpil v tomto zápase.

Slovensko je lídrom C-skupiny spomenutého kvalifikačného cyklu, z troch doterajších zápasov nazbieralo deväť bodov za víťazstvá nad Ukrajinou, Španielskom i Bieloruskom. Macedóncom patrí s tromi bodmi na konte štvrtá priečka, dosiaľ jediný úspech si pripísali v októbrovej domácej konfrontácii s Luxemburčanmi (3:2).

„Sme si vedomí toho, že nás čaká veľmi náročný zápas a s tým vedomím sme pristupovali aj k nominácií. Videl som tri kvalifikačné zápasy Macedónska a vidieť, že ich forma má stúpajúci trend. V stretnutí na Ukrajine hrali skutočne veľmi dobre. Prehrali tam síce 0:1, ale za bezgólového stavu mali dve gólové príležitosti a mohli ísť do vedenia. Musíme sa na nich čo najlepšie pripraviť. Niektorí naši hráči nehrávajú pravidelne, čo je na škodu veci, ale som rád, že väčšina z nich pravidelne nastupuje a dobre hráva. Verím, že prídu v dobrom zdravotnom stave a budú mať dobrú športovú formu,“ uzavrel bývalý lodivod MFK Košice Ján Kozák.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na stretnutie proti Macedónsku:

Brankári (3): Ján Mucha (Krídla Sovietov Samara/Rus.), Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň/ČR), Ján Novota (SK Rapid Viedeň/Rak.)

Obrancovia (7): Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (Catania Calcio/Tal.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Ľubomír Michalík (FC Kairat Almaty/Kaz.), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (1. FC Kolín/Nem.)

Stredopoliari (10): Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Filip Kiss (Ross County/Škót.), Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Vladimír Weiss (SC Lekhwiya/Kat.), Miroslav Stoch (FC Al-Ain/SAE)

Útočníci (3): Michal Ďuriš (FK Mladá Boleslav/ČR), Adam Nemec (1. FC Union Berlín/Nem.), Filip Hološko (Rizespor/Tur.)

Náhradníci:

Brankári: Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.), Martin Dúbravka (Esbjerg fB/Dán.), Dušan Perniš (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Košický (Asteras Tripoli/Gréc.)

Obrancovia: Pavol Farkaš (FK Gabala/Azer.), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Kornel Saláta (DAC 1904 Dunajská Streda), Branislav Niňaj (ŠK Slovan Bratislava), Lukáš Štetina (Dukla Praha/ČR), Martin Juhar (SK Slavia Praha/ČR), Lukáš Pauschek (Bohemians 1905/ČR)

Stredopoliari: Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.), Ján Vlasko (FC Spartak Trnava), Erik Sabo (Spartak Trnava), František Kubík (Slovan Bratislava), Tomáš Ďubek (FC Slovan Liberec/ČR)

Útočníci: Adam Zreľák (MFK Ružomberok), Marek Bakoš (FC Viktoria Plzeň/ČR), David Depetris (FC Monarcas Morelia/Mex.), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg/Nem.), Martin Jakubko (Amkar Perm/Rus.)

Realizačný tím:

tréner: Ján Kozák

asistent trénera: Štefan Tarkovič

tréner brankárov: Miroslav Seman

kondičný tréner: Martin Rusňák

lekári: Ján Baťalík, Vladimír Pener

fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko

masér: Mário Prelovský

kustód: Ján Beniak

videoanalytik: Michal Slyško

technický vedúci: Róbert Tomaschek

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam NemecAdam ZreľákDavid DepetrisDušan KuciakDušan PernišDušan ŠventoErik SaboFilip HološkoFilip KissFrantišek KubíkJakub SylvestrJán ĎuricaJán KozákJán MuchaJán NovotaJán VlaskoJuraj KuckaKarim GuédéKornel SalátaĽubomír MichalíkLukáš PauschekLukáš ŠtetinaMarek BakošMarek HamšíkMartin DúbravkaMartin JakubkoMartin ŠkrtelMatúš KozáčikMichal ĎurišMiroslav StochNorbert GyömbérOndrej DudaPatrik HrošovskýPavol FarkašRóbert MakStanislav ŠestákŠtefan TarkovičTomáš HubočanViktor PečovskýVladimír Weiss
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia