Neapol zdolal v Eurolige YB Bern, Hamšíka zmohla choroba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jonathan de Guzmán
Jonathan de Guzmán rozhodol hetrikom o jednoznačnom triumfe partenopei. Foto: SITA/AP

NEAPOL 7. novembra (WEBNOVINY) – Futbalisti SSC Neapol zvíťazili aj bez zdravotne indisponovaného slovenského reprezentanta Mareka Hamšíka vo štvrtkovom zápase 4. kola I-skupiny Európskej ligy nad Young Boys Bern presvedčivo 3:0 (1:0) a odplatili tak švajčiarskemu tímu prehru spred dvoch týždňov (vtedy 0:2).

Hrdinom duelu na Stadio San Paolo bol Jonathan de Guzmán, ktorý hetrikom rozhodol o jednoznačnom triumfe „partenopei“. Dvadsaťsedemročný rodák z kanadského Scarboroughu a člen bronzového holandského tímu na MS 2014 v Brazílii sa presadil v nadstavenom čase prvého polčasu, keď prekvapil Mvoga a potom skóroval aj v 65. a 83. minúte.

De Guzmán strelil tri góly

„Je fantastické streliť tri góly v jednom stretnutí, mne sa to podarilo. Dúfam, že sa dostanem na trávnik častejšie aj v ligovej súťaži, to je však záležitosťou trénera. Po dvojgólovej prehre vo Švajčiarsku sme sa chceli Bernu revanšovať, vyšlo nám to dokonale. Výkon mužstva bol veľmi dobrý, v Európskej lige sme si výrazne posilnili šancu postúpiť zo skupiny do jarných vyraďovacích bojov,“ citoval web uefa.com slová hlavnej postavy štvrtkového večera, holandského reprezentanta De Guzmána.

Tréner SSC Neapol Rafael Benítez nechal proti „mladým chlapcom“ z Bernu odpočívať viacero hráčov, až v závere prišli na trávnik dve opory – Španiel Callejón a Argentínčan Higuaín, na výkone a priaznivom výsledku pre favorita duelu sa to však neprejavilo. „S naším výkonom som veľmi spokojný. Vedeli sme, že ideálne je vyhrať o tri góly, čím by sme mali lepšiu vzájomnú bilanciu s Young Boys, ktorá môže byť ešte dôležitá. Teší ma, že sa to podarilo,“ uviedol 54-ročný španielsky lodivod SSC a doplnil: „K dispozícii je široký káder, preto dochádza aj k rotácii futbalistov, či už pri ich nasadzovaní v Serie A alebo v Európskej lige. Som rád, že tí, čo nastúpili, dokázali nahradiť niektoré naše opory.“

SSC Neapol
Foto: SITA/AP

Hamšík je optimista

„Počas týždňa som opäť dostal horúčky a mal som zapálené hrdlo,“ uviedol na svojom oficiálnom webe 27-ročný stredopoliar, ktorý neabsolvoval ani viacero tréningov „partenopei.

Na Neapol čaká v nedeľu 9. novembra o 18.00 h duel 11. kola najvyššej talianskej súťaže proti domácej Fiorentine. Štart opory mužstva spod Vezuvu, ktoré vedie Rafael Benítez, je momentálne otázny. Hamšík je však optimista. „Dúfam, už budem zdravotne fit a budem môcť nastúpiť,“ dodal banskobystrický rodák.

V tabuľke sú na druhom mieste

Taliansky tím bol lepším a aktívnejším mužstvom v zápase, o čom svedčí aj počet všetkých striel (25 – 4) či percentuálne držanie lopty (57 – 43). Neapol neprehral už osem domácich stretnutí za sebou v pohárovej Európe (bilancia 6 – 2 – 0), naposledy neuspel v šestnásťfinále Európskej ligy 2012/2013 s futbalistami českej Viktorie Plzeň (0:3). Trojgólové víťazstvo nad Bernom znamenalo pre SSC posun v tabuľke I-skupiny EL na 2. miesto s 9 bodmi, horším skóre za lídrom – Spartou Praha. Český majster v druhom štvrtkovom dueli zvíťazil nad Slovanom Bratislava 4:0.

Bernu patrí v súčasnosti v I-skupine tretia pozícia so 6 bodmi, zverenci trénera Uliho Forteho majú trojbodové manko na zatiaľ postupujúce duo Sparta – Neapol. Hrá sa ešte o šesť bodov, Slovan Bratislava s nulou na konte je už bez šance na jarné šestnásťfinále EL.

Bod v Prahe by im veľmi pomohol

„Vo štvrtok sme podali na talianskej pôde diametrálne odlišný výkon ako pred dvoma týždňami v domácom prostredí. Prvýkrát sme trafili bránku domácich až v 84. minúte,“ uviedol 31-ročný stopér YB Bern Steve von Bergen pre uefa.com a doplnil: „Na druhej strane nie sme Juventus Turín či AC Miláno, favoritom duelu bol Neapol. Teraz musíme vyhrať v Bratislave proti Slovanu i na záver doma so Spartou, iba tak môžeme postúpiť. Dúfam, že Neapol získa nejaký bod v Prahe, to by nám veľmi pomohlo.“

Stredopoliar Young Boys Renato Steffen pre klubový web krátko skonštatoval: „Prehrali sme s lepším tímom, Neapol si zaslúžil vo štvrtok večer zvíťaziť. Nedokázali sme hrať dlhšie na súperovej polovici, brankára domácich sme prakticky neohrozili.“

SSC Neapol
Foto: SITA/AP
Výsledok štvrtkového stretnutia v I-skupine Európskej ligy vo futbale:

SSC Neapol (Tal.) – Young Boys Bern (Švaj.) 3:0 (1:0)

Góly: 45.+, 65. a 83. J. de Guzmán, bez kariet, rozhodoval: Hansen (Dán.)

Zostavy:

Neapol: Rafael Cabral – Mesto, Henrique, K. Koulibaly, Britos (38. Ghoulam) – Gökhan Inler, Gargano – Mertens, J. de Guzmán, Insigne (73. Callejón) – Zapata (79. G. Higuaín)

YB Bern: Mvogo – Hadergjonaj, Vilotič, von Bergen, Rochat – S. Sanogo – Steffen, Gajič (60. Kubo), Bertone, Nuzzolo (61. Nikci) – Hoarau (68. Afum)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Rafael Benítez
Firmy a inštitúcie SSC NeapolYoung Boys Bern