Slovenskí futbalisti zničili súperov aj na športovcovi roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Škrtel, Juraj Kucka, Tomáš Hubočan
Zľava: Hráči Slovenska Martin Škrtel, Juraj Kucka a Tomáš Hubočan počas futbalového zápasu C skupiny kvalifikácie na ME 2016 Slovensko - Španielsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. decembra (WEBNOVINY) – V kalendárnom roku 2014 prežíva slovenský futbal po roku 2010 ďalší boom. Zverencom trénera Jána Kozáka, ktorý prišiel na lavičku národného mužstva v lete 2013, sa mimoriadne darilo.

Výsledkom je vynikajúca bilancia v tomto roku: z deviatich odohraných stretnutí zvíťazili slovenskí futbaloví reprezentanti až osemkrát, iba raz odchádzali z trávnika s prehrou (v májovom prípravnom dueli v Petrohrade s Ruskom /0:1/), skóre je tiež veľavravné 16:5.

Obrazom: Odovzdávanie cien Športovec roka 2014

Prejavilo sa to aj v hlasovaní slovenských športových žurnalistov, ktorí v ankete Športovec roka 2014 zaradili na prvé miesto medzi kolektívmi práve družstvo futbalistov Slovenska. Na najvyššiu priečku sa futbalová reprezentácia dostala tretíkrát v histórii, predtým za roky 2009 a 2010.

„Výsledky ukazujú, že títo hráči sa naučili vyhrávať. Musím však povedať, že už záver vlaňajšieho roka a novembrové víťazstvo v Poľsku 2:0 niečo naznačilo. Rovnako aj úvodný prípravný duel v tomto roku, keď sme v marci uspeli v Izraeli (3:1),“ uviedol kormidelník futbalistov A-tímu SR Ján Kozák a pokračoval: „Celkovo sú naše dosiahnuté rezultáty fantastické. Chlapci sa zomkli, je tu jeden jednoliaty kolektív, na ihrisku si pomáhajú, mimo ihriska sú súdržní, priateľskí. V reprezentačnom mužstve sa utvorila dobrá klíma, samozrejme, že k nej prispievajú dobré výkony a výsledky.“

V kvalifikácii ani raz nezaváhali

Vo futbalovej verejnosti najviac zarezonoval excelentný jesenný štart národného mužstva v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska. Slovenskí futbaloví reprezentanti figurujú po štyroch odohraných dueloch na čele tabuľky C-skupiny s plným počtom 12 bodov.

„Kozákovci“ postupne zvládli stretnutia na Ukrajine (1:0), v Žiline proti úradujúcemu kontinentálnemu šampiónovi zo Španielska (2:1), v Bielorusku (3:1) i v Macedónsku (2:0) a majú reálnu šancu po prvý raz v ére samostatnej SR prebojovať sa na ME.

„Keď som videl vylosovanie, aké je ťažké, nebolo mi všetko jedno. Do každého stretnutia sme však pristupovali s tým, že chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Išli sme od zápasu k zápasu. Verím, že v tomto trende budeme pokračovať, hoci viem, že prídu aj prehry. Tento náš kolektív však bude vtedy silný, keď sa po prehre rýchlo ´oklepe´ a pôjde ďalej za víťazstvami. Pretože jedna vec je, že máme takéto dobré výsledky, no pred nami je ďalší rok 2015 – mimoriadne náročný. Teraz sme však už v situácii, že chceme zo skupiny priamo postúpiť na majstrovstvá Európy do Francúzska,“ skonštatoval 60-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom.

Zatiaľ iba raz postúpili z kvalifikácie

V doterajších desiatich kvalifikačných cykloch (o účasť na MS či ME) sa až deväť skončilo neúspešne, futbalistom SR vyšiel zatiaľ iba 8. pokus – postup na MS 2010. Teraz má slovenská reprezentácia výborne rozohranú kontinentálnu kvalifikáciu a druhýkrát môže byť na záverečnom turnaji, tentoraz medzi európskou elitou.

Obrazom: Slovenskí futbalisti v kvalifikácii šokovali aj Španielov

Po psychickej stránke boli pre A-tím SR dôležité vstupné dva duely. „Pred zápasmi na Ukrajine a proti Španielsku som bol veľmi pokojný, pretože som rešpektoval silu súperov. Poznal som naše kvality, vedel som, že pri dobrej konštelácii v Kyjeve môžeme prekvapiť. Podarilo sa, zvládli sme úvodný kvalifikačný duel a tým pádom hráčom stúplo sebavedomie. Navyše na Ukrajine sme hrali bez opory, kapitána Martina Škrtela, ktorý už mohol následne proti Španielom nastúpiť. Aj tým vzrástla naša sila,“ bilancoval Ján Kozák a pokračoval: „Proti úradujúcemu majstrovi Európy sme išli s pokorou, opatrne, ale po každej získanej lopte sme chceli byť nebezpeční pre súpera. Podarilo sa niečo prekrásne, vyhrali sme 2:1.“

Dotiahnu to slovenskí futbalisti na majstrovstvá Európy?

Po týchto dvoch vydarených dueloch zrazu prišla nová situácia. „Pôvodne som si myslel, že kvalifikáciu ME 2016 začneme prakticky až duelom v Bielorusku, teda tretím stretnutím v poradí. Chlapcom som však povedal, že niečo sme proti Ukrajine a Španielsku dosiahli a bolo by dobré a vhodné potvrdiť to víťazstvami alebo dobrými výsledkami v Bielorusku a Macedónsku. Takže po tejto stránke boli tieto ďalšie dva duely oveľa náročnejšie ako prvé dve stretnutia. Úplne najťažší bol pre mňa novembrový súboj v Macedónsku, pretože vyhrávali aj Španieli a Ukrajinci a vedel som a viem, že bude potrebný veľký počet bodov na priamy postup na ME.“

Tréner Kozák je spokojný s futbalovým rokom 2014

Jeden z hlavných strojcov tohtoročných úspechov slovenskej futbalovej reprezentácie si je vedomý, že má veľmi vyvážené mužstvo. „Hráči si vyhovujú, hrajú tímovo, myslím si, že disponujeme dobrou organizáciou hry, dostávame málo gólov. Aj prechodová fáza, ochota ísť do finálnej časti je dobrá. Výsledkom toho je, že v doterajších štyroch kvalifikačných vystúpeniach, z toho troch náročných na súperovej pôde a jednom domácom proti Španielsku, sme skórovali dovedna osemkrát, čo dáva priemer dva góly na zápas. V danej situácii je to veľmi dobrá produktivita,“ uviedol Ján Kozák, najlepší futbalista Československa za rok 1981.

Skúsený kouč prejavil spokojnosť s futbalovým rokom 2014. „Pocity sú pochopiteľne dobré, pretože náš futbal potreboval takéto výsledky. Futbal sa hrá pre divákov a keď stretávam ľudí na ulici a vidím v ich očiach a vyjadreniach úprimnú radosť, že ich futbalisti potešili, tak mne ako trénerovi to robí tiež veľmi dobre. Želal by som si, aby to puto hráči – divák bolo ešte lepšie. V tomto smere som optimista. Verím, že sa tak stane už na budúci rok,“ dodal Kozák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Kozák
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia