Adamca prepustili z nemocnice, z najhoršieho by mal byť von

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef adamec
Jozef Adamec Foto: archívne, SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Jednu z najväčších postáv slovenskej futbalovej histórie Jozefa Adamca, ktorého museli zo štvrtka na piatok hospitalizovať vo Fakultnej nemocnici v Trnave, prepustili po ľahšej mozgovej príhode v sobotu večer do domáceho liečenia.

O onedlho 73-ročného bývalého vychýreného kanoniera (nar. 26. februára 1942), ktorý ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti, sa teraz stará prakticky celá rodina. Adamec dosiaľ nemal vážnejšie zdravotné problémy, teraz by mal byť z najhoršieho von.

Keď má niekto o vás starosť, je to príjemné,“ citoval Nový Čas slová ikonu slovenského a trnavského futbalu, ktorý ďalej poznamenal: „Cítil som sa dobre v nemocnici, ale doma je doma. Prišli ma pozrieť obaja synovia Stanko a Jožko, ohlásili sa aj brat so švagrinou. Človek sa teší z dobrej partie: najmä vtedy, keď nie je na nikoho odkázaný. Zatiaľ posedávam a prechádzam sa po kuchynke, na lekársku kontrolu pôjdem na budúci piatok.“

Rodák z Vrbového presne opísal, ako sa ocitol v nemocnici. „Sedel som s kamarátmi a začala ma pobolievať hlava na čele nad obočím. Nahovorili ma, aby som s tým išiel k lekárovi, zmobilizovali aj majiteľa Spartaka Trnava Vladimíra Poóra i riaditeľa trnavskej nemocnice. V izbe som bol s chlapíkom, ktorého, chudáka, dobodal parožím jeleň, keď bol kŕmiť zvieratá v obore. Mal veľké bolesti,“ uviedol Jozef Adamec a dodal: „Na futbal ešte nemyslím, ale s kamarátmi sa rád stretnem. Fajčenie a štrnganie pohárikov v mojej prítomnosti je však teraz zakázané.

Jozef Adamec

je sedemnásobným majstrom Československa (5x Trnava, 2x Dukla Praha), účastník „strieborných“ majstrovstiev sveta v Čile 1962 (v kádri bol najmladším vicemajstrom sveta) i šampionátu v Mexiku 1970. V reprezentácii Československa nastúpil 44-krát a kontá súperových brankárov zaťažil štrnásťkrát. Povesť vynikajúceho kanoniera potvrdil tým, že v najvyššej československej súťaži strelil najmä obávanou ľavačkou v 383 zápasoch až 170 gólov (Trnava – 138, Dukla Praha – 17, Slovan Bratislava – 15).

Je členom prestížneho Klubu ligových kanonierov. Štyri razy sa stal kráľom ligových strelcov (1967, 1968, 1970 a 1971). Po skončení aktívnej hráčskej kariéry zostal pri futbale. Začal ako asistent trénera „doma“ v Trnave, neskôr viedol aj Slovan Viedeň, Šaľu, Banskú Bystricu, Vorwärts Steyr, Inter Bratislava, Bohemians Praha, Zlín, Dunajskú Stredu, Trnavu, Prešov, ďalšie dva bratislavské kluby Slovan a Artmediu a od roku 2006 pracoval v rôznych funkciách opäť v domovskom Spartaku. Od 26. februára 1999 do 30. novembra 2001 bol trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef adamec