V Senci sa konali prijímačky na trénerov licencie UEFA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lopta
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

SENEC 27. januára (WEBNOVINY) – Päťdesiattri adeptov trénerského remesla, medzi ktorými nechýbali ani bývalí slovenskí reprezentanti Michal Hanek, Branislav Obžera či Branislav Fodrek, absolvovalo v utorok v Senci prijímacie skúšky na školenie trénerov licencie Európskej futbalovej únie (UEFA) „A“ za rok 2015. Informuje o tom oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Praktická skúška sa týkala iba niektorých

V rámci teoretickej časti absolvovali všetci uchádzači o štúdium písomný test, popoludňajšia praktická skúška sa už týkala iba niektorých. „Na nej nemuseli byť prítomní tí, ktorí v minulosti preukázateľne pôsobili počas hráčskej kariéry v najvyššej alebo v druhej najvyššej domácej či zahraničnej súťaži,“ citoval web SFZ slová manažéra vzdelávania trénerov SFZ Zsolta Pakuszu, ktorý ďalej pokračoval: „Okrem toho hráči s reprezentačnými či ligovými skúsenosťami získajú tzv. bonifikačné body. Aj týmto spôsobom má UEFA, Únia ligových klubov (ÚLK) a tiež technický úsek SFZ záujem vytvoriť určitú pozíciu tým, ktorí už vo vrcholovom futbale pôsobili.“

Pakusza bol pri prijímacích skúškach aj členom komisie, okrem neho v nej boli aj Ján Greguš (technický riaditeľ SFZ), Ján Rosinský (hlavný koordinátor SFZ), Štefan Tarkovič (asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie), Martin Hasprún (manažér mládeže a rozvoja SFZ) a Ivan Kozák (prezident ÚLK).

Test mal štyridsať otázok

„Na písomný test sme pripravili 40 otázok, ktoré sa podľa náročnosti hodnotia jedným alebo dvoma bodmi. Na vypracovanie otázok je stanovený limit 90 minút. Praktická skúška pozostáva z hodnotenia požadovanej hernej vyspelosti hráča, ktorú posúdi príslušná komisia na základe výkonu v modelovanom zápase hodnotením splnil alebo nesplnil,“ komentoval pravidlá skúšok Zsolt Pakusza.

„Rok pôsobím v Senci, zbieram prvé skúsenosti v úlohe asistenta trénera mužstiev do 17 a do 19 rokov. Uvedomujem si, že hrať a trénovať sú dve rozdielne veci. Treba nájsť rovnováhu medzi odbornými vedomosťami a praxou. Keď sa tieto dve roviny skĺbia, môže sa človek posúvať ďalej a jedného dňa sa môže dočkať úspechu aj v trénerskej oblasti,“ povedal ešte pred písomným testom Branislav Fodrek.

„Výsledky prijímacích skúšok budú známe o desať dní. Na ich základe vyberieme maximálne 20 uchádzačov, ktorí od marca absolvujú približne osem dvoj- či trojdňových kurzov a štúdium zavŕšia vo februári 2016 záverečnou skúškou,“ dodal Zsolt Pakusza.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan KozákJán GregušŠtefan Tarkovič