Šéf FIFA vyzval Irán, aby pustil ženy na futbalové štadióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sepp Blatter
Sepp Blatter Foto: SITA/AP

PARÍŽ 6. marca (WEBNOVINY) – Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa viac nemôže pozerať na to, ako v Iráne zakazujú ženám navštevovať zápasy na štadiónoch.

Islamskú krajinu krátko pred medzinárodným sviatkom všetkých žien vyzval, aby ukončila éru diskriminácie. Jeho apely však zatiaľ narážajú na nezáujem. Švajčiar sa už v roku 2013 stretol s iránskym prezidentom Hassanom Rúháním a túto požiadavku nastolil.

„Nič sa však nezmenilo,“ skonštatoval Blatter pre týždenník FIFA. „Takto sa nedá pokračovať. Preto znovu apelujem na iránske autority: otvorte futbalové štadióny pre ženy,“ doplnil Blatter, ktorý sa bude v májových voľbách uchádzať o piaty mandát prezidenta FIFA.

V minulosti boli prípady, keď v Iráne dovolili ženám zúčastniť sa na podujatiach iných športových odvetví. Na druhej strane, počas tohtoročného Ázijského pohára vo futbale v Austrálii údajne hrozil iránskym reprezentantom trest, pokiaľ by sa odfotili s fanúšičkami „nežnejšieho pohlavia“. Na Ázijskom pohári sa na mnohých austrálskych štadiónoch objavili pestrofarebne oblečené iránske ženy.

Sepp Blatter bol v piatok v Zürichu hosťom prvej ženskej futbalovej konferencie. „Futbal je hra pre každého, bez ohľadu na pohlavie či krajinu pôvodu. Potrebujeme však utvoriť najvyššie ženské súťaže vo viacerých krajinách, nestačia len národné tímy,“ povedal 78-ročný Švajčiar.

Katar, ktorý bude hostiť majstrovstvá sveta 2022, prisľúbil, že ženy budú na tomto šampionáte vítané.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sepp Blatter