Video: Trpaslík šokoval Portugalsko, Španieli prehrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Holandsko - Španielsko
Stefan de Vrij z Holandska (druhý zľava) skóruje do španielskej brány počas medzištátneho prípravného stretnutia. Amsterdam, 31. marec 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Najväčšiu pozornosť spomedzi utorkových prípravných zápasov pútali súboji v Holandsku a Taliansku. O najväčší šok sa, ale postarali Kapverdy, ktoré dosiahli historické víťazstvo. Slovenskí futbalisti v derby porazili Česko 1:0. O jediný gól sa v 49. minúte postaral Ondrej Duda.

Obrazom: Slovensko zvíťazilo nad Českom

Lotyši remizovali na Ukrajine

Favorizovaní futbalisti Ukrajiny iba remizovali v domácom prostredí s výberom Lotyšska 1:1. Súper Slovenska v C-skupine kvalifikácie o postup na ME 2016 sa na trávniku v Ľvove ujal vedenia v 35. minúte: presadil sa 25-ročný útočník Dynama Kyjev Andrij Jarmolenko.

Keď sa už zdalo, že zverenci trénera Michaila Fomenka si pred 17 500 divákmi ustrážia víťazstvo a po tesnej piatkovej kvalifikačnej prehre v Seville so Španielskom (0:1) si zdvihnú sebavedomie, v nadstavenom čase druhého polčasu prišiel pre Ukrajincov šok. K lopte sa dostal striedajúci obranca Vitalijs Maksimenko a vyrovnal.

Naposledy sa obidva tímy stretli pred dlhými dvanástimi rokmi a Ukrajina 2. apríla 2003 zvíťazila tesne 1:0. Teraz bola blízko k rovnakému rezultátu, pobaltský tím však bol proti.

Futbalisti Lotyšska v priebehu štyroch dní dosiahli už druhý nerozhodný výsledok 1:1 – v sobotu remizovali v kvalifikačnom dueli v Prahe s domácim Českom, keď dovolili Václavovi Pilařovi skórovať v 90. minúte.

Iniestu vypískali

Futbalisti Španielska, ktorí sú podobne ako Ukrajinci súpermi Slovákov v C-skupine kvalifikácie o postup na ME 2016, prehrali v Amsterdame s domácimi Holanďanmi 0:2. „Oranjes“ vyťažili zo skvelého úvodu, po 16 minútach hry viedli o dva góly zásluhou Stefana de Vrija a Davyho Klaassena.

Zápas Holandska proti Španielsku bol nielen pripomienkou finále šampionátu v Juhoafrickej republike, v ktorom Španieli zvíťazili v Johannesburgu 1:0 po predĺžení, ale tiež zápasu základnej B-skupiny z minuloročného svetového šampionátu v Brazílii, kde pre zmenu „Oranjes“ zdolali svojho súpera vysoko 5:1. Stretnutie v Amsterdam Arene zároveň zapadlo do rámca osláv 125. výročia vzniku holandského zväzu KNVB.

Stredopoliar Holandska Wesley Sneijder, ktorý v sobotu proti Turecku zachránil aspoň bod v zápase kvalifikácie ME 2016, proti Španielom dosiahol významný míľnik v reprezentačnej kariére, keď predstihol v počte štartov za holandský národný tím na druhom mieste dlhoročnú oporu defenzívy Franka de Boera.

Stredopoliar tureckého klubu Galatasaray Istanbul má aktuálne na svojom konte 113 vystúpení v oranžovom drese, o jeden viac ako De Boer. Rekordérom je brankár Edwin Van der Sar so 130 štartmi. „Keď sa pozriete na to, ako sme začali zápas, niet divu, že sme zvíťazili. Takto sme chceli hrať aj proti Turecku. Dnes sme zažili skvelý večer,“ povedal Wesley Sneijder.

Spokojný bol holandský tréner Guus Hiddink, mrzelo ho akurát správanie fanúšikov voči španielskemu stredopoliarovi Andresovi Iniestovi, ktorého priaznivci vypískali. Iniesta strelil vo finále MS 2010 rozhodujúci gól znamenajúci zlato pre Španielov. „Je to hanba. Iniesta je prvotriedny hráč a človek. Nemôžem to pochopiť. Bolo to preto, že nám strelil gól pred piatimi rokmi? Každopádne, dnes sme sa prezentovali veľmi dobre, hoci sme sa nevyhli niekoľkým chybám. Zopárkrát nás zachránil brankár Vermeer, veľmi dobre hrali Blind a Klaassen,“ vyhlásil Hiddink pre portál goal.com.

„Prvých dvadsať minút bolo náročných. Neskôr sme mali hru pod kontrolou, ale chýbali góly. Zdá sa nemožné, že sme dnes nedokázali skórovať,“ akoby po zápase nechcel uveriť španielsky tréner Vicente Del Bosque.

Povinné víťazstvo Turkov nebolo ľahké

Futbalisti Luxemburska po piatkovej jednoznačnej prehre v Žiline so Slovenskom (0:3) v C-skupine kvalifikácie o postup na ME 2016 neuspeli ani v následnom medzištátnom prípravnom stretnutí na domácej pôde.

Zverenci trénera Luca Holtza podľahli v Luxemburgu pred 3718 divákmi hráčom Turecka tesne 1:2 (1:1), o rozhodujúci gól sa v utorok večer postaral v 87. minúte presnou strelou hráč nemeckého Bayeru Leverkusen Hakan Calhanoglu.

Favorizovaní Turci viedli na Štadióne Josyho Barthela už od 4. minúty zásluhou útočníka francúzskeho St. Étienne Mevlüta Erdinca. Luxemburčania však nerezignovali a ešte do polčasovej prestávky sa im podarilo vyrovnať, keď v 32. minúte skóroval skúsený 31-ročný stredopoliar Mario Mutsch zo švajčiarskeho St. Gallenu.

Obrazom: Slováci porazili Luxembursko 3:0

Po zmene strán mohli obe mužstvá zmeniť remízový stav, napokon sa to podarilo hosťujúcim futbalistom z „krajiny polmesiaca“. Turci, ktorých vedie z lavičky skúsený Fatih Terim, po kvalifikačnej remíze v Amsterdame s Holandskom 1:1 odišli v utorok večer z luxemburského trávnika s „povinným“ víťazstvom.

Trpaslík šokoval Portugalsko

Futbalisti ostrovného štátu Kapverdy sa postarali o veľké prekvapenie v utorkových prípravných zápasoch, keď vyhrali v Estorile nad domácim Portugalskom 2:0. Tím z Pyrenejského polostrova síce nenastúpil s elitným výberom, ale jeho prehra sa nečakala. Portugalsko nevyužilo ani jedného z hráčov, ktorí v nedeľu zdolali v kvalifikácii ME 2016 Srbsko. Hostia rozhodli o svojom víťazstve v závere druhého polčasu.

Najskôr sa v 38. minúte presadil hráč Reims Odair Fortes, potom v 43. minúte pridal druhý presný zásah po priamom kope kapitána mužstva Héldona stopér Gegé, ktorý pôsobí v tíme Marítimo na Madeire. Zápas, ktorý mal financiami pomôcť obetiam sopečnej erupcie na kapverdskom ostrove Fogo, zbabral celý portugalský tím. Zlý večer pre favorita korunoval po hodine hry vylúčením André Pinto.

Futbalisti z afrického miništátu s 520-tisíc obyvateľmi napokon dotiahli duel do víťazného konca a dosiahli pre nich nezabudnuteľný úspech. Tréner Portugalska Fernando Santos bol v minulosti kritizovaný, že nedáva šancu mladým hráčom a stavia na starších. V utorok debutovali Anthony Lopes, Paulo Oliveira, André Pinto a Bernardo Silva, na reprezentačnú premiéru by však mladíci chceli veľmi rýchlo zabudnúť. Tím Kapverd Ruia Águasa bol veľmi dobre organizovaný, snažil sa o prekvapenie a predviedol pred desiatkami svojich priaznivcov, ktorí žijú v okolí Lisabonu, kvalitný výkon.

„Pre Kapverdy je to historicky výsledok. Tímy z portugalsky hovoriacich krajín sa chcú vždy pred nami vytiahnuť. Musíme si však vziať zo stretnutia pozitívne veci. V druhom polčase sme si s desiatimi hráčmi vytvorili tlak. Mohli sme skórovať, ale chýbala nám agresivita v zakončení i súbojoch. Záverečných desať minút prvého polčasu bolo skutočne zlých,“ priznal v rozhovore pre RTP1 tréner Portugalska Fernando Santos.

Kapverdy v utorok vyhrali dvojnásobne. Okrem výsledku na ihrisku aj vďaka finančnej pomoci od portugalského zväzu a fanúšikov, ktorí podporili ľudí postihnutých sopečnou činnosťou. „Ako Portugalčan mám zmiešané pocity. Teším sa z výhry môjho tímu, ale aj smútim z prehry Portugalska. Toto víťazstvo je dôležité pre ďalší rozvoj futbalu na Kapverdách,“ uviedol tréner Kapverd Rui Águas.

Townsend zachránil Angličanov od prehry

V prestížnom súboji sa v Turíne medzi futbalistami Talianska a Anglicka zrodila remíza 1:1. Skóre duelu otvoril v 29. minúte domáci útočník Graziano Pellé, v 79. minúte sa postaral o vyrovnanie krídelník Tottenhamu Hotspur Andros Townsend.

Angličania, ktorí spolu so Slovákmi ako jediní nestatili v doterajšom priebehu kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska ani bod, nezlomili viac ako päťdesiatročné čakanie na víťazstvo na Apeninskom polostrove. „Squadra azzurra“ po utorku neprehrala v domácom prostredí s Albionom v siedmich po sebe idúcich dueloch. Naposledy si Angličania odviezli víťazstvo z talianskej pôdy ešte v roku 1961. Z doterajších 26 vzájomných stretnutí majú mierne lepšiu bilanciu Taliani, ktorí zvíťazili v desiatich meraniach síl, Angličania uspeli osemkrát. Zápas bol reprízou duelu z minuloročných MS v Brazílii, kde sa z víťazstva 2:1 v základnej D-skupine tešilo Taliansko.

„Bolo pre mňa vzrušujúce vrátiť sa na štadión Juventusu, kde som pôsobil. Nedá sa predsa zabudnúť na krásne časy na tomto mieste, je to však už minulosť,“ povedal po zápase podľa goal.com tréner Talianska Antonio Conte. Kouč dal v zápase príležitosť viacerým hráčom, ktorí nepatria k stabilným členom základnej zostavy. „Valdifiori bol pre všetkých príkladom, odohral skvelý zápas. Zaslúži si byť súčasťou národného mužstva,“ vyzdvihol Conte predovšetkým stredopoliara Empoli Mirka Valdifioriho, ktorý sa dočkal debutu v najcennejšom drese v 28 rokoch.

Kouč Anglicka Roy Hodgson vychválil predovšetkým záložníka Evertonu Rossa Barkleyho, ktorý nastúpil v 55. min namiesto Thea Walcotta. „Barkley bol dnes fantastický. Hlavne vďaka nemu a Townsendovi sme zvrátili zápas. Po celý čas bol veľmi odvážny pri hre s loptou. Naozaj je to vynikajúci mladý talent. To isté platí o Androsovi Townsendovi. Prišiel na ihrisko práve v čase, keď sme potrebovali niekoho, kto vnesie do priebehu duelu niečo neobyčajné. Z prvého polčasu v našom podaní som sklamaný. Po zmene strán sme mali hru pod kontrolou a vytvorili si niekoľko sľubných šancí,“ vyhlásil Hodgson. Anglicko aktuálne ťahá deväťzápasovú sériu bez prehry.

Súhrn výsledkov utorkových medzištátnych prípravných stretnutí vo futbale:
Portugalsko – Kapverdy 0:2 (0:2)

Góly: 38. Fortes, 43. Gegé, ČK: 60. A. Pinto (Portug.)

Ukrajina – Lotyšsko 1:1 (1:0)

Góly: 35. Jarmolenko – 90.+ Maksimenko, ŽK: 48. Bezus – 39. Žigajevs, rozhodoval: Lechner (Rak.)

Holandsko – Španielsko 2:0 (2:0)

Góly: 13. S. de Vrij, 16. Klaassen

Luxembursko – Turecko 1:2 (1:1)

Góly: 32. Mutsch – 4. Mevlüt Erdinc, 87. Hakan Calhanoglu, ŽK: 62. Philipps, 83. Payal – 69. Arda Turan

Taliansko – Anglicko 1:1 (1:0)

Góly: 29. G. Pellé – 79. A. Townsend

Rakúsko – Bosna a Hercegovina 1:1 (1:0)

Góly: 35. M. Janko – 48. Hajrovič

Ghana – Mali 1:1 (0:0)

Góly: 52. Agyemang-Badu – 71. B. Sako (z pok. kopu)

Švédsko – Irán 3:1 (2:1)

Góly: 11. Ibrahimovič, 21. M. Berg, 89. Toivonen – 24. Nekounam (z pok. kopu)

Rusko – Kazachstan 0:0

Estónsko – Island 1:1 (0:1)

Góly: 55. Vassiljev – 9. R. Gíslason

Švajčiarsko – USA 1:1 (0:1)

Góly: 80. Stocker – 45. B. Shea, ČK: 68. Altidore (USA)

Irak – DR Kongo 1:0 (0:0)

Gól: 58. Y. Kasim

Lichtenštajnsko – San Maríno 1:0 (1:0)

Gól: 29. D. Kaufmann

Čína – Tunisko 1:1 (0:1)

Góly: 90.+ Jü Ta-pao – 39. Manser

Kórejská republika – Nový Zéland 1:0 (0:0)

Góly: 86. Lee Sung-Jae

Japonsko – Uzbekistan 5:1 (1:0)

Góly: 7. Aojama, 54. Okazaki, 79. Šibasaki, 83. Usami, 90. Kawamata – 82. Tuhtahujajev

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Antonio conteEdwin van der SarFernando SantosGuus HiddinkOndrej DudaRoy HodgsonVicente del BosqueWesley Sneijder