'Višne' smerujú do Premier League, stúpali z totálneho dna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth smeruje po 125 rokoch do Premier League. Foto: SITA/AP

BOURNEMOUTH 28. apríla (WEBNOVINY) – Anglický futbalový klub AFC Bournemouth už delí len teória od jeho prvého účinkovania v Premier League v histórii. Tím založili pred 125 rokmi a odvtedy čaká na účasť medzi elitou.

Klub smeroval pred pár rokmi do priepasti

V pondelok Bournemouth zvíťazil v predposlednom 45. kole druhej najvyššej dlhodobej súťaže The Championship 2014/2015 v domácom prostredí nad hráčmi Boltonu Wanderers hladko 3:0 a pred záverečným kolom má na druhej priečke v tabuľke za už istým postupujúcim Watfordom náskok troch bodov pred FC Middlesbrough.

Pri rovnosti by rozhodovalo skóre, pričom Bournemouth ho má +50 a Middlesbrough +31. Tímy na tretej až šiestej priečke budú hrať baráž o zostávajúcu jednu miestenku.

Medzi elitu ho vytiahol analytický introvert

„Som večný pesimista. Stále máme pred sebou posledný zápas, ale … Je to asi nemožné, ale stále môže prísť aj k situácii, že by sme nepostúpili. Tento klub smeroval pred pár rokmi do priepasti, bol mimo biznisu a zrazu prišlo k obratu,“ povedal tréner Bournemouthu Eddie Howe, jeden z najdôležitejších článkov postupného vzostupu mužstva.

Howe je spätý s Bournemouthom od svojich desiatich rokov a s výnimkou niekoľkých krátkych angažmánov v iných kluboch je mu verný doteraz. V roku 2004 ešte počas jeho hráčskej kariéry fanúšikovia vyzbierali približne 16-tisíc libier, aby ho pomohli získať z FC Portsmouth späť do Bournemouthu.

„Som introvert. Mám analytickú myseľ. Nie som typ, ktorý sa postará o bitku v šatni, ale mám jasnú predstavu o tom, čo očakávam od tímu na ihrisku,“ doplnil Howe.

Peniaze dodal utiahnutý a poverčivý Rus

Druhou dôležitou persónou v klube je tajomný ruský investor Maxim Demin, ktorý podniká v petrochemickom priemysle a býva vo Švajčiarsku. Žije však utiahnutým spôsobom, neposkytuje vyhlásenia pre médiá a je veľmi poverčivý. Na zápasoch svojho klubu sa objaví iba zriedka.

„Je poverčivý. Nejaký čas pred každým zápasom mu musím poslať SMS-ku. Neprezradím, čo presne, ale musím robiť určité ´povinné cviky´ a dodržiavať jeho zaužívané zvyklosti. Na naše stretnutia často nechodí. Vraví, že prináša smolu. Snažil som sa ho presvedčiť, aby prišiel,“ skonštatoval tréner Eddie Howe.

V kádri je aj skúsený Boruc

Bournemouth v roku 2009 pre dlhy takmer zanikol, spadol do štvrtej ligy. Odvtedy sa šplhá nahor. Bournemouth účinkuje v druhej najvyššej súťaži iba od minulej sezóny 2013/2014, celkovo v nej odohral dovedna len päť ročníkov (predtým aj v rokoch 1987 – 1990, pozn.). Má najmenší štadión v The Championship, útulný stánok pre 12-tisíc divákov bude v tomto smere rekordérom aj v celej doterajšej histórii Premier League.

Tím z južného pobrežia Anglicka sa spolieha predovšetkým na kanoniera Calluma Wilsona, v kádri má aj skúseného poľského brankára Artura Boruca, ktorý je na hosťovaní zo Southamptonu. Pre zaujímavosť, Wilson prišiel do Bournemouthu pred začiatkom aktuálnej sezóny z Coventry City za tri milióny libier, čo je rekordná prestupová čiastka v klubovej histórii.

AFC Bournemouth založili v roku 1890. Tím prezývajú „višne“, keďže v minulosti hral v dresoch podobných farbám tohto ovocia. V súčasnosti nastupuje často v pruhovaných červeno-čiernych dresoch. Súčasný názov prijal klub v roku 1972. „V Premier League by sme boli zrejme najmenším klubom v doterajšej histórii. Bola by to najkrajšia rozprávka od čias, keď svoju poslednú napísal Hans-Christian Andersen,“ vyhlásil prezident klubu Jeff Mostyn.

Čísla AFC Bournemouth:

19 – toľko gólov stráca FC Middlesbrough pred záverečným kolom na AFC Bournemouth

10 265 – priemerný počet divákov na domácich zápasoch mužstva

14 percent – toľko miest z kapacity štadióna Bournemouthu zostáva priemerne neobsadených (3. najlepšie číslo v The Championship)

3,11 – priemerný počet gólov v zápasoch Bournemouthu (najviac v súťaži)

45 – počet inkasovaných gólov (druhá najlepšia obrana)

95 – počet strelených gólov (najlepší útok súťaže)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia