Video: Barcelona kráča do finále, doma jasne zdolala Bayern

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FC Barcelona - Bayern Mníchov
Lionel Messi z Barcelony (vľavo) a Thomas Müller z Bayernu Mníchov počas prvého zápasu semifinále Ligy majstrov. Barcelona, 6. máj 2015. Foto: SITA/AP

BARCELONA 7. mája (WEBNOVINY) – Hráči FC Barcelona sú po stredajšom prvom zápase semifinále futbalovej Ligy majstrov jednou nohou v berlínskom finále (6. júna), keď v domácom prostredí štadióna Camp Nou zdolali nemecký Bayern Mníchov 3:0.

Súboj veľkoklubov bol dlho vyrovnaný

Súboj značiek FCB bol dlho vyrovnaný a otvorený z oboch strán. Až v 77. minúte si vzal slovo Argentínčan Lionel Messi, ktorý zo svojej parkety na hranici šestnástky prestrelil Manuela Neuera v bránke hostí. Dvadsaťsedemročný rodák z Rosaria o tri minúty neskôr zvýšil na 2:0, keď pekne prešiel cez stopéra Bayernu Jéroma Boatenga. Definitívnu podobu výsledku dal v nadstavenom čase Brazílčan Neymar. Odvetný zápas v Mníchove je na programe v utorok 12. mája.

Lionel Messi vďaka dvom gólom predstihol na čele historického poradia kanonierov európskeho pohára číslo jeden portugalského rivala z Realu Madrid Cristiana Ronalda. Argentínčan momentálne vedie 77:76.

Stredajší zápas mal pikantnú príchuť predovšetkým pre trénera hostí Pepa Guardiolu, ktorý sa na štadióne Camp Nou prvýkrát predstavil ako súper domáceho tímu. Guardiola priviedol Barcelonu v rokoch 2008 – 2011 k trom titulom v španielskej Primera División, dvom víťazstvám v španielskom Kráľovskom pohári, dvom triumfom v Lige majstrov a celkovo 14 rôznym trofejam.

„Chceli sme kontrolovať výsledok, ale to proti Barcelone nemôžete. Po prvom góle sme stratili tempo, tri góly v našej sieti sú priveľa. Barca je Leo (Messi, pozn.). Majú veľmi dobré mužstvo a sú vo vrcholnej forme. Hlavne pri prvých dvoch góloch sme boli zle rozostavení. Náš plán bol držať loptu čo najdlhšie, proti Barcelone je to však náročné. Neboli sme dostatočne dominantní. V záverečných fázach zápasu sme stratili kontrolu nad jeho priebehom,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová trénera Guardiolu, ktorému po zápase viacerí odborníci vyčítali, že urobil len jedno striedanie. „Každého môjho hráča na lavičke si vysoko vážim, ale rozhodol som sa takto. Mohol som striedať aj viackrát, ale chcel som na ihrisku ponechať túto zostavu.“

Bayern oslabili zranenia viacerých hráčov

Guardiola vypustil z úst aj slová, z ktorých sa pomaly stáva jeho legendárny výrok. „Som hrdý na moje mužstvo,“ pokračoval 44-ročný rodák zo Santpedora, ktorý následne svoju myšlienku rozmenil na drobné: „Dva alebo tri mesiace sme mali problémy, napriek tomu sme sa dostali až tak ďaleko. Títo hráči vyhrali v minulosti významné trofeje vrátane titulu majstra sveta. Vedeli sme, komu čelíme. Blahoželám Barcelone, uvidíme, ako dopadne odveta v Mníchove.“

Guardiola nemohol v stredu pre rôzne zranenia rátať s Davidom Alabom, Holgerom Badstuberom, Arjenom Robbenom, Franckom Ribérym a ani Sebastianom Rodem. Bayern neskóroval v treťom semifinálovom dueli LM za sebou. V minulej sezóne 2013/2014 utrpel dve prehry proti inému španielskemu klubu Realu Madrid (0:1 a 0:4).

„Bol to ťažký zápas, ale taký sme očakávali. Obidve mužstvá sa snažili vyvinúť na súpera tlak. Vytvorili sme si viac príležitostí na skórovanie ako Bayern. Posledných 15 minút bolo vzrušujúcich. Každý zápas je jednoduchší, keď máte Lionela Messiho. On je ako z inej planéty. Samozrejme, k výsledku prispeli aj ostatní moji hráči,“ povedal Luis Enrique, ktorý diplomaticky priznal, že očakáva náročnú odvetu, v ktorej sa môže stať čokoľvek.

„Dlho sme dnes videli vyrovnanú partiu. Bayern k nám prišiel vyhrať a určite bude chcieť náš skalp aj v odvete. V tejto fáze LM rozhodujú detaily. Výhodu pre nás získal v správnom okamihu Messi. Nepovedal by som, že sme už postúpili. Nechcem sa ani vyjadrovať v číslach, matematika mi v škole nikdy nešla,“ doplnil od piatka 45-ročný kormidelník (nar. 8. mája 1970). Luis Enrique a Guardiola si spolu zahrali na MS 1994 v USA a tiež na OH 1992 v Barcelone, kde si obaja vybojovali zlaté medaily.

„Mať Messiho je veľká výhoda. Je to hráč, ktorý sa nedá slovami opísať. Musíme ho pozorovať. Bol to ťažký a vyrovnaný zápas, ale myslím si, že sme mali lepšie šance na strelenie gólov. V Nemecku to bude náročné, musíme si udržať našu mentalitu a naďalej robiť svoju prácu,“ povedal pre Sky Sports obranca Barcelony Javier Mascherano.

Barcelona je najúspešnejším klubom LM

Doterajšie vzájomné merania síl pred stredajším duelom pomerne jasne hovorili pre Bavorov, ktorí z ôsmich zápasov vo futbalovej Európe zdolali Barcelončanov až päťkrát, španielske mužstvo sa z víťazstva tešilo len raz (4:0 vo štvrťfinále LM 2008/2009, pozn.). Barcelona do stredy prehrala tri zo štyroch domácich stretnutí s Bayernom.

Výsledok stredajšieho prvého semifinálového stretnutia Ligy majstrov 2014/2015

– hrá sa na odvetu

FC Barcelona (Šp.) – Bayern Mníchov (Nem.) 3:0 (0:0)

Góly: 77. a 80. Messi, 90.+ Neymar, ŽK: 46. Dani Alves, 66. Piqué, 69. Neymar – 35. Xabi Alonso, 52. Benatia, 57. Bernat, rozhodoval: Nicola Rizzoli (Tal.)

Zostavy:

FC Barcelona: Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Mascherano (89. Bartra), Jordi Alba – Busquets – Rakitič (82. Xavi Hernández), Iniesta (87. Rafael Alcantara) – Messi, L. Suárez, Neymar

Bayern Mníchov: Neuer – Rafinha, Benatia, J. Boateng, Bernat – Xabi Alonso – T. Müller (79. Götze), Lahm, Schweinsteiger, Thiago Alcantara – Lewandowski

„Dlho sme dobre bránili proti tímu, ktorý má množstvo pohyblivých hráčov. V prvom polčase sme mali šťastie, viackrát nás zachránil Manuel Neuer. V druhom polčase sme sa na ihrisku cítili veľmi dobre, nič nenasvedčovalo tomu, že tu prehráme 0:3. Bola by to senzácia, keby sa nám doma v Allianz Arene podarilo zvrátiť stav semifinále,“ vyhlásil pre Sky Sports útočník Bayernu Thomas Müller, na ktorého v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF nadviazal kapitán Bavorov Philipp Lahm: „Môžete prehrať 0:1, ale nie 0:3. Výsledok nie je fér. Väčšinu zápasu sme hrali veľmi dobre, potom sme však dovolili Barcelone tri protiútoky.“

Zápas priniesol súboj dvoch nemeckých brankárov (Marc-André ter Stegen vs. Manuel Neuer) a krátko proti sebe čelili aj bratia – Rafael Alcantara známy ako Rafinha a Thiago Alcantara. Zaujímavosťou je, že hráča s menom Rafinha má v kádri aj mníchovský Bayern.

FC Barcelona je podľa počtu celkových triumfov najúspešnejším klubom LM počas ostatných desiatich rokov: jeho hráči sa radovali zo zisku „ušatej trofeje“ trikrát, žiadny iný klub neuspel počas predmetného obdobia viac než jeden raz. Zostávajúcich sedem prvenstiev si rozdelilo sedem klubov – aktuálny obhajca trofeje Real Madrid, Bayern Mníchov, FC Chelsea, Inter Miláno, Manchester United, AC Miláno a FC Liverpool.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dani AlvesJavier MascheranoLionel MessiLuis EnriqueManuel NeuerPhilipp LahmThomas MüllerXabi Alonso
Firmy a inštitúcie FC BarcelonaFC Bayern Mníchov