Senica je bez trénera, zmeny obišli len štyri ligové kluby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zápasy 29. kola Fortuna ligy

SENICA 9. mája (WEBNOVINY) – Len štyri mesiace vydržal Jozef Kostelník na lavičke slovenského klubu najvyššej súťaže FK Senica.

V piatkovom domácom dueli 29. kola Fortuna ligy proti AS Trenčín (výsledok 0:4, pozn.) už viedol tím zo Záhoria jeho dovtedajší asistent Eduard Pagáč, ktorého spolu s trénerom brankárov Miroslavom Mentelom poverilo vedenie senického klubu do konca jarnej časti 2014/2015. Otázku príchodu nového trénera budú v klube zo Záhoria riešiť po skončení aktuálnej sezóny.

Za Kostelníkovým koncom sú nezhody

„K ukončeniu spolupráce prišlo po určitých názorových nezhodách medzi trénerom Jozefom Kostelníkom a vedením FK Senica. Názory na niektoré otázky sa u oboch strán líšili, a tak sa dohodli, že najlepšou cestou bude uzavretie pôsobenia. Spolu s Kostelníkom ukončil spoluprácu s klubom aj jeho asistent Ľuboš Lukáč,“ uvádza oficiálna internetová stránka senického klubu.

Štyridsaťštyriročný Jozef Kostelník (nar. 14. septembra 1970) prišiel k mužstvu na začiatku zimnej prípravy namiesto Pavla Hapala, ktorý prikývol na ponuku Slovenského futbalového zväzu a stal sa lodivodom slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

Rodák z Prešova a bývalý kouč tamojšieho Tatrana, Lipian, Ružinej i poľského klubu Sandecja Nowy Sacz sa v januári v Senici dohodol na ročnom kontrakte s možnosťou využitia opcie.

Pod Kostelníkovým vedením tím ťahal pred piatkom trikrát za kratší koniec v ostatných štyroch ligových kolách (10. 4. – Žilina 1:2 /doma/, 18. 4. – Zl. Moravce 2:3 /vonku/, 4. 5. – Slovan 1:4 /v/, pozn.), medzitým prišlo víťazstvo nad Dunajskou Stredou (25. 4. – 4:0 /d/) a v prvý májový deň tesná prehra v Poprade v jedenástkovej „lotérii“ proti AS Trenčín vo finále domáceho pohára Slovnaft Cupu.

Jozef Kostelník
Foto: SITA/Martin Medňanský

Pagáča informovali pár hodín pred zápasom

Eduard Pagáč pracoval v pozícii šéfa realizačného tímu FK Senica v uplynulej sezóne 2013/2014 do 21. kola, vlani na jar ho potom vystriedal Pavel Hapal.

„Len pár hodín pred piatkovým duelom proti Trenčínu som sa dozvedel, že tím povediem z lavičky. Všetko sa udialo veľmi rýchlo. Myslím si, že to ovplyvnilo aj výkon mužstva. Priznám sa, neveril som, že niečo také sa môže stať, najmä nie v deň stretnutia. Nebolo to o tvorení zostavy, veď hráči sa na zápas pripravujú celý týždeň. Musíme si sadnúť k celej situácii v priebehu nasledujúcich dní a vydiskutovať si veci. Pre hráčov aj pre mňa je súčasný stav nesmierne náročný,“ vyjadril sa pre denník Šport 37-ročný kouč Eduard Pagáč (nar. 1. mája 1978) a ku štvorgólovej prehre s lídrom tabuľky a najväčším adeptom na majstrovský titul AS Trenčín doplnil: „Pre nás to bol ťažký duel aj vzhľadom na udalosti pred stretnutím. To sú veci, ktoré ovplyvnia hlavy hráčov a potom sa veľmi ťažko nastavia na to, aby odviedli stopercentný výkon. Tento bol o našich hlavách. Myslím si, že telo chcelo, ale hlavy tento zápas neuniesli. Veci sa tu udiali príliš rýchlo.“

Futbalistom Senice patrí štyri kolá pred koncom Fortuna ligy v klasifikácii 5. miesto so 40 bodmi, na štvrtú priečku Slovana Bratislava, znamenajúcu účasť v Európskej lige 2015/2016, majú „Záhoráci“ odstup 5 bodov.

Jozef Chovanec
Foto: SITA/Ján Slovák

Trénera menili v ôsmich kluboch

Z tucta účastníkov Fortuna ligy nepristúpili od začiatku tohto ročníka k výmene len v štyroch kluboch: MŠK Žilina vedie z lavičky Adrián Guľa, AS Trenčín pracuje pod taktovkou Martina Ševelu (spolu s ním je aj Ivan Vrabec), Spartak Myjava trénuje Peter Gergely a koučom FC Spartak Trnava je Juraj Jarábek.

V rámci tohtosezónnych zmien sa menil hlavný tréner dovedna v ôsmich slovenských kluboch, hoci v Zlatých Moravciach iba v rámci zimnej prípravy (v lige vedie FC ViOn i na jar mužstvo rovnaký kormidelník ako v jesennej časti, pozn).

Prvé trénerské rošády v súťažnom ročníku 2014/2015 sa uskutočnili po 13. kole v dvoch kluboch: v tíme úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava český kouč František Straka uvoľnil miesto bývalému spoluhráčovi zo Sparty Praha, rodákovi z Dolných Kočkoviec Jozefovi Chovancovi a v mužstve FK Dukla Banská Bystrica tiež pre nepresvedčivé výkony a výsledky Norberta Hrnčára rovnako v polovici októbra vystriedal dovtedajší kouč staršieho dorastu na Štiavničkách Štefan Rusnák.

Počas jesene nastala ešte jedna zmena v pozícii šéfa realizačného tímu, a to v Ružomberku. Po odvolaní Ladislava Šimča si v polovici novembra na lavičku klubu spod Čebraťa sadol bývalý kouč slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád, ktorý viedol ružomberské mužstvo už aj v 18. a 19. kole jesene.

Radoslav Látal
Foto: SITA/Tomáš Somr

Zmeny prebiehali aj počas zimnej prestávky

Počas zimnej prestávky sa udiali štyri zmeny na poste kormidelníka. Futbalistov Senice prevzal spomenutý Jozef Kostelník, ktorý od začiatku zimnej prípravy vystriedal Čecha Pavla Hapala. Ten prijal ponuku SFZ a stal sa kormidelníkom slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

V pozícii šéfa realizačného tímu MFK Košice pre neplnenie zmluvných podmienok skončil český lodivod Radoslav Látal, na jeho miesto prišiel Marek Fabuľa (predtým viedol košickú „rezervu“). V Dunajskej Strede síce začal zimnú prípravu dovtedajší kouč Mikuláš Radványi, od 17. januára 2015 ho však nahradil v pozícii trénera FC DAC 1904 Nemec s chorvátskymi koreňmi – rodák z Heilbronnu Tomislav Marič.

U nováčika z Podbrezovej 17. februára – neštandardne len desať dní pred štartom jarnej časti Fortuna ligy – ukončili spoluprácu s kormidelníkom Jaroslavom Kentošom. Vedenie „železiarov“ načrelo do vlastných radov a trénerskou taktovkou poverilo kvarteto Jozef Mores, Branislav Benko, Mário Auxt, Marek Bažík, pričom hlavné slovo v tomto štvorlístku má prvý menovaný Mores (nemá však trénerskú UEFA Pro-licenciu, pozn.), dovtedajší koordinátor mládeže v podbrezovskom klube.

Slovan a Zlaté Moravce menili dvakrát

Špecifický je prípad, ktorý sa udial v Zlatých Moravciach. V klube od Žitavy prišlo počas zimnej ligovej pauzy až dvakrát k zmene v realizačnom tíme. Prípravu 12. januára začal s mužstvom nový kormidelník Ladislav Totkovič, ktorý vymenil dovtedajšieho trénera Branislava Mráza (ten prijal rolu asistenta, pozn.).

Po necelých šiestich týždňoch, iba sedem dní pred začiatkom jarnej ouvertúry Fortuna ligy, však Totkovič skončil svoje pôsobenie v Zlatých Moravciach a na lavičku FC ViOn sa 20. februára opätovne vrátil 41-ročný Branislav Mráz, ktorý viedol tím aj v jesennej časti.

Dve zmeny v pozícii šéfa realizačného tímu nastali aj v ŠK Slovan Bratislava. Domáca prehra s Trenčínom 5. apríla (1:3) znamenala definitívne ukončenie spolupráce a odvolanie trénera Jozefa Chovanca. Mužstvo „belasých“ prevzal Dušan Tittel (nemá trénerskú UEFA Pro-licenciu, takže oficiálne je trénerom Ján Švehlík, pozn.), ktorý zostal v bratislavskom klube naďalej aj v pozícii generálneho riaditeľa.

Aktualizovaný prehľad zmien na poste hlavného trénera vo futbalovej Fortuna lige počas sezóny 2014/2015:

ŠK Slovan Bratislava

František Straka (skončil po 13. kole) – Jozef Chovanec (od 14. kola)

Jozef Chovanec (skončil po 24. kole) – Dušan Tittel (šéf realizačného tímu, od 25. kola)

FK Dukla Banská Bystrica

Norbert Hrnčár (skončil po 13. kole) – Štefan Rusnák (od 14. kola)

MFK Ružomberok

Ladislav Šimčo (skončil po 17. kole) – Ivan Galád (od 18. kola)

MFK Košice

Radoslav Látal (skončil po 19. kole) – Marek Fabuľa (od 20. kola)

FK Senica

Pavel Hapal (skončil po 19. kole) – Jozef Kostelník (od 20. kola)

Jozef Kostelník (skončil po 28. kole) – Eduard Pagáč (od 29. kola)

ŽP Šport Podbrezová

Jaroslav Kentoš (skončil po 19. kole) – Jozef Mores (od 20. kola)

FC DAC 1904 Dunajská Streda

Mikuláš Radványi (skončil po 19. kole) – Tomislav Marič (od 20. kola)

FC ViOn Zlaté Moravce

Branislav Mráz (skončil po 19. kole) – Ladislav Totkovič (od začiatku zimnej prípravy 12. januára)

Ladislav Totkovič (skončil ešte počas zimnej prípravy 20. februára) – Branislav Mráz (od 20. februára)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adrián GuľaDušan TittelFrantišek StrakaIvan GaládJaroslav KentošJozef ChovanecJuraj JarábekLadislav TotkovičMikuláš RadványiPavel HapalRadoslav Látal