Za génia Xaviho neexistuje náhrada, tvrdí kouč FC Barcelony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Xavi Hernández
Xavi označil Barcelonu za najlepší klub. Foto: SITA/AP

BARCELONA 24. mája (WEBNOVINY) – Sobotňajší súboj proti Deportivu La Coruňa (2:2) bol posledným pre Xaviho Hernándeza v drese futbalového tímu FC Barcelona v najvyššej španielskej ligovej súťaži.

Tridsaťpäťročný kreatívny stredopoliar po 17 sezónach v tíme Blaugraňas zamieri do katarského Al Sadd, čo oznámil v priebehu tohto týždňa. Xavi získal ako hráč FCB 23 trofejí, na klubovú pôdu prvýkrát vstúpil v roku 1991 ako 11-ročný chlapec.

Výnimoční hráči nemajú plnohodnotných náhradníkov

Sobotňajší duel proti La Coruni bol pre Xaviho 765. v barcelonských farbách a 505. v Primera División, čo je klubový rekord. Práve Xavi počas dlhého obdobia dominancie FC Barcelona na domácich aj európskych trávnikoch tvoril hru katalánskeho veľkoklubu a skvelými prihrávkami najviac motal hlavy súperovým obrancom.

„Za Xaviho neexistuje náhrada. Výnimoční hráči nemajú plnohodnotných náhradníkov. Xavi je futbalový génius, najlepší stredopoliar v histórii,“ rád konštatoval tréner FC Barcelona Luis Enrique pre španielske médiá.

Po sobotňajšom zápase posledného kola Primera División práve kapitán Xavi ako prvý zdvihol nad hlavu víťaznú trofej za celkové prvenstvo. Barcelona v konečnom účtovaní zdolala veľkého rivala Real Madrid o 2 body.

Xavi má v zbierke tri barcelonské triumfy v Lige majstrov a tiež dva tituly majstra Európy (2008 a 2012) a jeden majstra sveta (2010) so španielskou reprezentáciou. Jagavú zbierku môže ešte pred odchodom z Barcelony rozšíriť o ďalšie dva trofeje.

https://www.youtube.com/watch?v=nEdlU1GXAyg

Xavi adresoval fanúšikom špeciálne slová

Budúcu sobotu je na Camp Nou na programe finále Španielskeho kráľovského pohára FC Barcelona – Athletic Bilbao a o týždeň neskôr 6. júna zasa v Berlíne finálový duel Ligy majstrov. Tam bude súperom FCB taliansky Juventus Turín.

„Chceme získať ´treble´ a ukázať všetkým, že napriek veľkej náročnosti sa to dá. Aj pre mňa osobne to má veľký význam vzhľadom na odchod z Barcelony. Chcem sa rozlúčiť ziskom ďalších dvoch pohárov,“ uviedol Xavi po súboji s La Coruňou.

Špeciálne fanúšikom adresoval nasledujúce slová: „Ďakujem za všetky tie roky v Barcelone. Spravili ste zo mňa našťastnejšieho muža na sveta. Keď som videl celú svoju rodinu a fanúšikov ako skandovali moje meno, nebol som schopný rozprávať. Barcelona je ten najlepší klub, čokoľvek môže niekto proti tomu namietať.“

Xavi Hernández
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Luis EnriqueXavi Hernández
Firmy a inštitúcie FC Barcelona