V Zürichu zatkli funkcionárov FIFA, padli prvé priznania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fifa
Kongresu FIFA predchádzalo zatknutie šiestich funkcionárov. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 27. mája (WEBNOVINY) – Exekutíva Európskej futbalovej únie (UEFA) vzhľadom na stredajšie udalosti v Zürichu požiadala o odklad na piatok naplánovaných volieb prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Kontinentálna organizácia zároveň zvažuje bojkot kongresu riadiaceho orgánu svetového futbalu, ktorý sa vo štvrtok začne v spomenutom švajčiarskom meste.

„Toto vyšetrovanie ničí obraz celého odvetvia,“ vyhlásil generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a dodal, že riadiaci orgán európskeho futbalu chce zmenu vo vedení toho svetového. Kongres by sa podľa neho mal konať neskôr a nové voľby by sa mali uskutočniť do šiestich mesiacov.

FIFA suspendovala jedenásť funkcionárov

FIFA suspendovala jedenásť funkcionárov – vrátane dvoch svojich viceprezidentov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja – zo všetkých aktivít spojených s týmto odvetvím. Ďalšími sú prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely, José María Marín z Brazílie a bývalí členovia exekutívy Charles „Chuck“ Blazer, Nicolás Leoz (Paraguaj) a Jack Warner (Trinidad a Tobago) či syn posledného menovaného Daryll.

Riadiaci orgán svetového futbalu k tomuto kroku pristúpil po tom, čo švajčiarske úrady v stredu na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie, zadržali v Zürichu sedem funkcionárov.

V USA sú podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch amerických dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb.

sexteto zadržaných sa vydaniu do USA vzpiera

Kým napríklad Blazer či Daryll Warner vinu nezapierali, Jack Warner odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek deliktu. O opaku svedčí zatykač, ktorý naňho vydal Trinidad a Tobago. Paraguaj oznámil, že dostal požiadavku na extradíciu Nicolása Leoza.

„Obvinenia majú jasný súvis s futbalom,“ vyhlásil šéf súdnej komory etickej komisie FIFA Hans-Joachim Eckert. Podľa jej prezidenta Seppa Blattera bude FIFA naplno spolupracovať s úradmi.

Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že sexteto zadržaných sa vydaniu do USA vzpiera. Jedna nemenovaná osoba však súhlasila so zjednodušenou procedúrou extradície, čo znamená, že do zámoria sa môže dostať už v najbližších dňoch. V ostatných prípadoch majú americkí predstavitelia štyridsať dní na formálnu požiadavku o extradíciu. Všetci spomenutí môžu stráviť vo väzení aj dvadsať rokov. Dopustili sa nekalých dohôd, finančných podvodov, prania špinavých peňazí a bránenia vo výkone spravodlivosti.

FIFA čelí dvom korupčným kauzám

FIFA čakala zásah švajčiarskych orgánov v súvislosti s korupčným správaním funkcionárov, prekvapujúce bolo iba načasovanie. Hovorca FIFA Walter de Gregorio na zvolanej tlačovej konferencii postavil FIFA do roly obete a poškodenej strany oboch káuz. Voľby prezidenta FIFA sa podľa neho uskutočnia podľa plánu v piatok 29. mája. De Gregorio zároveň vylúčil možnosť opakovanej voľby dejísk MS 2018 a 2022.

FIFA čelí dvom rôznym kauzám so spoločným menovateľom – korupciou. Prvá sa týka výberu dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022 a vyšetrujú ju švajčiarske orgány, do druhej je zapletená Futbalová konfederácia Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) a prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode.

Federálna švajčiarska prokuratúra v stredu 27. mája začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov MS 2018 Rusku a 2022 Kataru. Konanie je namierené proti „neznámym páchateľom podozrivým z protiprávneho riadenia a prania špinavých peňazí“. Švajčiarske úrady v stredu zadržali elektronické údaje a dokumentáciu počas razie v zürišskom sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Polícia sa chystá vypočuť desať členov výkonného výboru FIFA, ktorí v decembri 2010 hlasovali v Zürichu za dejiská oboch šampionátov. Podozrenie z korupcie pri voľbe organizátorov MS 2018 a 2022 vyšetrovala aj etická komisia FIFA, ale bez zásadných zistení či trestov. Na základe správy o vyšetrovaní FIFA ešte 18. novembra 2014 podala vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Vo Švajčiarsku zatkli aj viceprezidentov FIFA

FIFA
Foto: SITA/AP

V druhej kauze konalo švajčiarske ministerstvo spravodlivosti na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie.

Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela Baur au Lac, v ktorom sa v decembri 2010 odohrávalo intenzívne lobovanie pred neslávne známou voľbou dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

„Obvinenie sa týka korupcie, ktorá sa rozmohla, je systematická a hlboko zakorenená v zahraničí aj v USA. Prenikla do dvoch generácií futbalových funkcionárov, ktorí zneužili svoje postavenie na obohacovanie v miliónoch dolárov na províziách či úplatkoch,“ uvádza sa vo vyjadrení americkej generálnej prokurátorky Loretty E. Lynchovej.

Celkovo bolo v hre viac ako 100 miliónov dolárov. „Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v USA a Latinskej Amerike,“ referovalo švajčiarske úrady.

Blatter od radosti netancuje

Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterajší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými. „Nemá s tým nič spoločné. Snažíme sa od polície dozvedieť viac,“ tvrdil De Gregorio. Blatter sa v stredu zúčastnil na stretnutí Africkej futbalovej konfederácie, ktoré sa uskutočnilo v inom zürišskom hoteli.

Blatter je vraj napriek okolnostiam pred kongresom pokojný. „Faktor stresu je o niečo silnejší ako včera, ale on dobre vie, že sa ho to netýka. Od radosti vo svojej kancelárii netancuje,“ povedal De Gregorio. Blatterov konkurent Al-Husejn hovoril o smutných správach pre FIFA.

„Mám informácie len z médií. Neviem o tom nič viac. Je to nepríjemné, určite to poznačí priebeh kongresu a jeho atmosféru. Ak nie je dôkaz, tak sa mi ťažko vyjadruje na túto tému,“ zareagoval na správy zo Švajčiarska pre Rádio Slovensko prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ali Bin Al-HusejnGianni InfantinoJán KováčikSepp Blatter