Tvrdé slová Blattera: Prepáčim každému, ale nezabudnem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sepp Blatter
Staronový šéf FIFA Sepp Blatter sa nevyhol ani téme korupčného škandálu. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 30. mája (WEBNOVINY) – Na majstrovstvách sveta vo futbale v rokoch 2018 a 2022 budú mať jednotlivé kontinentálne konfederácie rovnaký počet zástupcov ako doteraz.

Na svetových šampionátoch v Rusku a Katare sa predstaví 32 národných tímov, Európska futbalová únia (UEFA) teda bude mať naďalej k dispozícii 13 z 31 voľných miest, v roku 2018 k tomu pribudne aj istota účasti pre domáci výber. Po sobotňajšom mimoriadnom zasadnutí novovytvoreného výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie to oznámil znovuzvolený prezident FIFA Sepp Blatter.

Obrazom: 65. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie

Nemôžeme žiť bez UEFA, tá nemôže žiť bez nás

Kvóta pre starý kontinent sa neznížila, hoci 79-ročný Švajčiar v sobotu ráno pre švajčiarsku televíziu RTS predznamenal, že UEFA môže očakávať dôsledky svojej podpory jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna pri piatkovej voľbe hlavy FIFA: „Prepáčim každému, ale nezabudnem. Nemôžeme žiť bez UEFA, tá nemôže žiť bez nás.“

Africká futbalová konfederácia (CAF) má päť garantovaných miest, Ázijská futbalová konfederácie (AFC) a Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) po štyri, tri reprezentácie vyšle Futbalová konfederácia Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF). O zvyšných dvoch účastníkoch sa rozhodne v play-off medzi mužstvami z Ázie, regiónu CONCACAF, Oceánie a Južnej Ameriky.

Výkonný výbor tiež odsúhlasil, že o usporiadanie MS 2026 sa môžu uchádzať všetky členské asociácie FIFA okrem ázijských, keďže predchádzajúci turnaj v roku 2022 bude v Katare. Hostiteľa vyberú na 67. kongrese FIFA 10. mája 2017 v Kuala Lumpure v Malajzii.

Profesionálny futbal hrá dôležitú úlohu

Na sedení VV chýbali traja jeho členovia: dočasný prezident CONCACAF Alfredo Hawit z Hondurasu, ktorý musel podľa Blattera odcestovať z osobných dôvodov, ďalej Brazílčan Marco Del Nero a podpredseda anglickej Futbalovej asociácie (FA) či člen výkonného výboru UEFA David Gill. Ten sa mal posadiť do VV FIFA v pozícii viceprezidenta riadiaceho orgánu svetového futbalu za britské národy, no odmietol to. Naplnil tým svoju avizovanú nevôľu pracovať pod Blatterovým vedením.

Sobotňajšie mimoriadne zasadnutie exekutívy FIFA odsúhlasilo aj novinky: v budúcnosti vznikne samostatné oddelenie pre profesionálny futbal. Budú v ňom spolupracovať Medzinárodná federácia asociácií profesionálnych futbalistov (FIFPro), kluby aj ligové súťaže.

„Profesionálny futbal hrá dôležitú úlohu. V súčasnosti je reprezentovaný vo viacerých výboroch, no vznik osobitného bude na prospech,“ objasnil Blatter. Okrem toho na tlačovej besede povedal, že noví členovia VV prišli s myšlienkou zostavenia informačnej služby: „Musíme chrániť FIFA.“

Blatter chce pokračovať v boji za dobré veci

Staronový šéf svetového futbalu na úvod svojho prejavu vyzdvihol piatkovú dohodu medzi Palestínou a Izraelom a prejav delegátky zo Sierra Leone. Iesha Johansenová poďakovala na kongrese v Hallenstadione vo švajčiarskom Zürichu za pomoc, ktorú jej FIFA poskytla v boji proti ebole.

Sepp Blatter sa nevyhol ani téme korupčného škandálu: „Posledné udalosti vyvrcholili raziou v hoteli, kde boli v tej chvíli ‚náhodou‘ prítomní traja americkí novinári. Bola to silná búrka, ale nenabrala účinok hurikánu. Jednotne musíme ísť dopredu. Budeme spolupracovať s etickou, disciplinárnou a ďalšími komisiami, aby nás v budúcnosti nič podobné nezaskočilo. Tieto zločiny sa týkajú Severnej a Južnej Ameriky a marketingovej spoločnosti. Z tohto dôvodu nechápem, ako to FIFA priamo mohla ovplyvniť. Vyšetrovanie trvalo dlho, zásah mohli vykonať kedykoľvek, neviem prečo museli dva dni pred voľbami,“ posťažoval sa rodák z Vispu.

„Som tu ako prezident FIFA. Budem pokračovať vo svojej práci a v boji za dobré veci. Je mojou povinnosťou naplniť očakávania a napraviť situáciu. Nie som v tom sám, výkonný výbor sa postavil za mňa,“ uzavrel Blatter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sepp Blatter