Korupčný škandál FIFA pokračuje, padnú ďalšie obvinenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
FIFA
Foto: SITA/AP

NEW YORK 30. júna (WEBNOVINY) – Korupčná kauza v Medzinárodnej futbalovej federácii sa nemusí skončiť súčasnými obvineniami a zatknúť môžu aj ďalších ľudí.

Vyšetrovateľ hovorí o ďalších ľuďoch

Podľa vyšetrovateľa Richarda Webera padnú aj ďalšie obvinenia. „Som si istý, že do kriminálnych činov sa zapojili aj ďalší ľudia a subjekty. Ide o otvorený prípad,“ uviedol podľa New Yorku Times Weber, konkrétnejší však nechcel byť.

Švajčiarske úrady v stredu na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie, zadržali v Zürichu sedem funkcionárov napojených na Futbalovú konfederáciu Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) vrátane dvoch viceprezidentov FIFA Webba a Eugenia Figuereda z Uruguaja.

Medzi zatknutými sú tiež prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, ďalej Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Kajmanských ostrovov, Rafael Esquivel z Venezuely a José María Marín z Brazílie. Eduardo Li sa mal v piatok formálne stať členom výkonného výboru FIFA.

„Helvétski“ predstavitelia medzitým uviedli, že zatknutie obvinených funkcionárov bolo ich povinnosťou pri plnení si medzinárodných dohôd. Celkovo má ísť v prípade o úplatky za viac ako 150 miliónov dolárov za posledných 24 rokov. Medzi obvinenými sú aj traja Argentínčania Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis a jeho syn Mariano.

Burzacova poloha je neznáma

Argentínska federálna polícia a agenti Interpolu už vykonali razie vo firmách troch tamojších občanov zapletených do škandálu. Federálny sudca Claudio Bonadio nariadil zásahy v spoločnostiach Tournaments and Competitions, resp. Full Play Group.

Alejandro Burzaco je prezidentom prvej menovanej, majiteľmi druhej sú Hugo a Mariano Jinkisovci. Všetci traja sú hľadaní, žalobcovia im kladú za vinu daňové úniky či pranie špinavých peňazí. Spojené štáty americké žiadajú ich extradíciu. Právnik Jinkisovcov Jorge Anzorreguy povedal, že obaja muži sa stále nachádzajú v Argentíne, Burzacova poloha je neznáma.

Prvotne bolo obvinených štrnásť osôb, ako prvý sa pred americký súd postavil Aaron Davidson, prezident firmy Traffic Sports z Miami na Floride. V piatok prostredníctvom právnika pred federálnym súdom v Brooklyne poprel svoju vinu.

V hre je vysoký predstaviteľ FIFA

Americké vyšetrovania korupčnej kauzy spomína aj vysokého predstaviteľa FIFA, ktorý údajne desiatimi miliónmi amerických dolárov podplatil funkcionárov CONCACAF, aby pri výbere hostiteľa majstrovstiev sveta 2010 podporili Juhoafrickú republiku.

Znovuzvolený prezident riadiaceho orgánu svetového futbalu Sepp Blatter na sobotňajšej tlačovej besede po mimoriadnom zasadnutí novovytvoreného výkonného výboru FIFA vo švajčiarskom Zürichu striktne odmietol, že tým predstaviteľom by mal byť on.

„Zatknutý? A za čo? Ďalšiu otázku prosím,“ odpovedal 79-ročný Švajčiar a dodal: „Rozhodne nejde o mňa, nemám desať miliónov USD. O svoju osobu nemám žiadne obavy.“

Blatter poukazuje na záujmy USA

Blatter sa v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu RTS „obul“ do americkej generálnej prokurátorky Loretty E. Lynchovej. „V načasovaní razie – dva dni pred voľbami – niečo nehrá. Bol som šokovaný z jej slov. Ako prezident by som si nikdy nedovolil komentovať inú organizáciu bez toho, aby mi boli známe skutočnosti,“ reagoval Blatter na toto Lynchovej vyjadrenie.

„Obvinenie sa týka korupcie, ktorá sa rozmohla, je systematická a hlboko zakorenená v zahraničí aj USA. Prenikla do dvoch generácií futbalových funkcionárov, tí zneužili svoje postavenie na obohacovanie v miliónoch USD na províziách či úplatkoch,“ dodal.

Staronový šéf svetového futbalu si myslí, že americké správanie je podnietené tým, že USA podporovali jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna a neuspeli v snahe získať usporiadateľské práva na MS 2022.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sepp Blatter