Korupčný škandál doľahol na Blattera, šéf FIFA končí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sepp Blatter
Staronový šéf FIFA Sepp Blatter sa nevyhol ani téme korupčného škandálu. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 2. júna (WEBNOVINY) – Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter sa rozhodol rezignovať na svoju funkciu, stane sa tak na najbližšom mimoriadne zvolanom kongrese.

Sedemdesiatdeväťročného Švajčiara pritom zvolili piatykrát za šéfa svetového futbalu len minulý piatok, 96 hodín po voľbách však nečakane oznámil, že v súvislosti s rozšírujúcim sa korupčným škandálom odstúpi. Zároveň sľúbil vyhlásenie nových volieb svojho nástupcu.

FIFA potrebuje novú krv

Blatter vo svojom prejave na rýchlo usporiadanej tlačovej besede vyhlásil, že FIFA potrebuje novú krv. „Tento môj mandát nemá podporu každého vo futbalovom svete. Bojoval som za zmenu, ale sám to nedokážem. FIFA potrebuje dôslednú reštrukturalizáciu. Potrebujeme reformy, preto som ponúkol svoju funkciu. Teraz musíme zvolať rýchlo mimoriadny kongres a zvoliť najlepšieho nástupcu. Až dovtedy budem pracovať a vykonávať svoju funkciu. Najdôležitejšie pre mňa je, aby za každých okolností bol víťazom futbal,“ uviedol Blatter, ktorý pri svojom prejave vyzeral napätý a bol veľmi vážny. Nové voľby sa očakávajú niekedy medzi decembrom 2015 a marcom 2016.

Blattera minulý piatok zvolili do funkcie len dva dni po vypuknutí veľkej krízy. FIFA viedol od roku 1998, keď nahradil Joaa Havelangea. V posledných rokoch však čelil veľkej kritike, jeho oponenti mu vyčítali rozkvitajúcu sa korupciu.

Veľké pochybnosti sú predovšetkých o voľbách dejísk majstrovstiev sveta 2018 v Rusku a 2022 v Katare. V poslednej afére čelí obvineniam celkovo štrnásť funkcionárov, siedmich zatkli priamo v Zürichu.

Nové voľby vypíše Scala

Blatter pracuje pre FIFA od roku 1975, najskôr zodpovedal za rozvojové projekty, potom od roku 1981 bol generálnym sekretárom a sedemnásť rokov pravou rukou Havelangea.

„Podporujem FIFA viac ako čokoľvek iné a chcem robiť len to, čo je dôležité pre futbal a organizáciu. Išiel som naposledy do volieb, lebo som veril, že je to najlepšie pre FIFA. Cítim, že teraz nemám mandát od fanúšikov, hráčov, klubov či ľudí, ktorí žijú, dýchajú futbalom a milujú túto hru,“ uviedol Blatter.

Nové voľby vypíše a bude ich riadiť šéf audítorskej komisie FIFA Domenico Scala. „Za súčasných okolností to bolo ťažké a zároveň veľmi odvážne rozhodnutie od Seppa Blattera. Je to najzodpovednejší spôsob, ako zabezpečiť odovzdanie funkcie,“ uviedol v stanovisku Scala.

Najbližší kongres sa má konať 13. mája 2016 v Mexiku City. Dovtedy však už bude zvolený nový šéf svetového futbalu. „Bolo by to zbytočne neskoro. Všetko bude v súlade so stanovami FIFA. Termín bude známy včas, kandidáti musia mať dostatok času na prezentáciu seba i svojej kampane. Pán Scala má dôveru širokého spektra zložiek v rámci i mimo FIFA. Má dostatok skúseností a znalostí, aby urobil dôležité kroky,“ uviedol v stanovisku Blatter.

Švajčiarska generálna prokuratúra krátko po oznámení zámeru rezignovať potvrdila, že Blattera v súvislosti s posledným škandálom nevyšetrujú.

Protikandidát je k dispozícii do ďalších volieb

Jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, ktorý sa v piatok neúspešne uchádzal o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), uznal, že rezignácia Seppa Blattera zo spomenutej funkcie bola správnym rozhodnutím.

Blatter o štyri dekády mladšieho člena jordánskej kráľovskej rodiny zdolal v prvom kole tajného hlasovania 133:73 a Al-Husejn pred druhým kolom priznal volebnú prehru.

„Sepp Blatter učinil správny krok. Teraz sa musíme pozerať do budúcnosti,“ znela bezprostredná reakcia Princa Aliho. Ten nevylúčil ani nevyvrátil, či bude opäť kandidovať na lídra riadiaceho orgánu svetového futbalu: „Som k dispozícii všetkým národným asociáciam, ktoré chcú zmenu, vrátane tých, čo sa zmeny doteraz báli.“

Blatter chce ešte reformovať

Do zvolenia nového prezidenta FIFA zostane Blatter na svojej doterajšej stoličke a avizuje reformy, ktoré sľuboval už v roku 2011, no nedošlo k ich realizácii. Spomína sa zavedenie maximálneho počtu mandátov pre prezidenta i členov výkonného výboru či užšia exekutíva volená všetkými federáciami a nielen kontinentmi. Kandidáti by tiež mali prechádzať prísnejšími previerkami riadenými priamo z centrály vo švajčiarskom Zürichu.

„Keďže už nebudem kandidovať, nebudú mi zväzovať ruky obmedzenia nevyhnutne vyplývajúce z nadchádzajúcich volieb. Môžem sa sústrediť výlučne na ďalekosiahle a principiálne reformy, čo predčia všetko naše doterajšie úsilie,“ predznamenal Blatter a dodal, že k rezignácii dospel po zhodnotení svojej prezidentskej éry, ako aj ostatných štyridsiatich rokov svojho života.

Vizitka prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera, ktorý v utorok oznámil svoju rezignáciu:
SEPP BLATTER (Švaj.)

Miesto a dátum narodenia: Visp (Švaj.), 10. marca 1936 (79 rokov)

Bydlisko: Zürich (Švaj.)

Vo FIFA od: 1975

Predchádzajúce pozície vo FIFA: technický riaditeľ (1975 – 1981), generálny sekretár (1981 – 1998)

Súčasná pozícia vo FIFA: prezident (od 1998), znovuzvolený v rokoch 2002, 2007, 2011 a 2015

Ďalšie súčasné pozície: člen Medzinárodného olympijského výboru (od 1999)

Prehľad prezidentov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a dĺžky ich mandátu:

Robert Guérin (Fr.) 1904 – 1906

Daniel Burley Woolfall (Angl.) 1906 – 1918

Jules Rimet (Fr.) 1921 – 1954

Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 – 1955

Arthur Drewry (Angl.) 1955 – 1961

Stanley Rous (Angl.) 1961 – 1974

Joao Havelange (Braz.) 1974 – 1998

Sepp Blatter (Švajč.) 1998 – súčasnosť

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ali Bin Al-HusejnSepp Blatter