Slovan, Trnava a Žilina začínajú púť futbalovou Európou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovan prehral s Neapolom, Marek Hamšík skóroval
Futbalisti Slovana Bratislava Nicolas Gorosito a Tomáš Jablonský sa bezmocne pozerajú ako útočník SSC Neapol Gonzalo Higuaín prekonáva brankára Dušana Perniša počas zápasu skupinovej fázy 2. kola I. skupiny Európskej ligy. Bratislava, 2. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Všetci traja slovenskí futbaloví zástupcovia v Európskej lige (EL) 2015/2016 sa vo štvrtkových prvých zápasoch 1. predkola tejto druhej najvýznamnejšej klubovej súťaže na starom kontinente predstavia na ihriskách súperov.

FC Spartak Trnava sa od 18.00 h stretne s FK Olimpic Sarajevo z Bosny a Hercegoviny, ŠK Slovan Bratislava od 19.30 h nastúpi v Gibraltári na pôde miestneho klubu College Europa FC a MŠK Žilina sa o 21.00 h SELČ (20.00 h miestneho času) predstaví na trávniku severoírskeho mužstva FC Glentoran. Odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 9. júla v slovenských dejiskách.

Žilina myslí v Belfaste na víťazstvo, pred odvetou nechce hektiku

Úradujúci vicemajster zo Žiliny dostal na úvod EL nepríjemného súpera – 23-násobného severoírskeho majstra a úradujúceho víťaza Severoírskeho pohára z Belfastu.

„Ide o pravidelného účastníka európskych klubových súťaží. FC Glentoran produkuje typický ostrovný futbal, agresívny, dôrazný, s nakopávanými loptami na útočníkov. Hráči mali možnosť vidieť nášho protivníka na videu, analyzovali sa jeho prednosti i slabiny. Najmä na začiatku stretnutia vie byť dosť nebezpečný,“ uviedol pre agentúru SITA športový manažér žilinského tímu Karol Belaník a doplnil: „Samozrejme, že by sme radi zvíťazili. Chceme si utvoriť takú východiskovú pozíciu, aby sme pred domácou odvetou nemali veľký stres a v kabíne neprevládala hektika. Cieľom je postup do druhého predkola.“

Kouč Adrián Guľa si pochvaľoval nedávne sústredenie v slovinskom Zreče. „Splnilo najvyššie parametre a kritériá nielen z pohľadu kvalitných plôch a hotelových kapacít a regenerácie, ale aj z pohľadu kvality súperov. Pre našich chlapcov bola veľmi dobrá previerka konfrontácia s Olimpijou Ľubľana (2:1), moji zverenci hrali na víťazstvo a aj ho dosiahli. Vrcholom sústredenia bol súboj s renomovaným súperom Dinamom Záhreb (1:1) v Murskej Sobote. Na vlastnej koži sme zažili vysoký európsky štandard, možno až nadštandard v jednotlivých úrovniach hry. Pre nás to bol vrchol letnej prípravy. Verím, že nás najmä tento duel pripravil nielen na vystúpenie v lige, ale aj v pohárovej Európe – najbližšie už na FC Glentoran. Som rád, že chlapci perfektne pristupujú k svojim povinnostiam, a to nielen v tréningovom procese, no i herným prejavom na trávniku,“ citovala oficiálna internetová stránka žilinského klubu slová lodivoda MŠK.

Výprava odcestuje v stredu predpoludním z bratislavského letiska do Belfastu, v nominácii zo stabilných hráčov chýba stopér Jozef Piaček. Odvetný súboj sa uskutoční 9. júla o 19.30 h v Žiline.

Slovan nechce zažiť na umelej tráve v Gibraltáre nepríjemné prekvapenie

Pravdepodobne najľahšieho protivníka z tria slovenských zástupcov v EL dostal v minulotýždňovom žrebe v Nyone bronzový tím Fortuna ligy 2014/2015 ŠK Slovan Bratislava. Víťaz Gibraltárskeho pohára College Europa FC by nemal byť pre „belasých“ nestráviteľným sústom, skôr naopak.

„Nejaké informácie o súperovi sme zistili, celkovo však je to pre nás veľká neznáma. Musíme byť veľmi opatrní a obozretní, lebo môže sa stať, že príde k podceneniu v ich klimatických podmienkach a netradične na umelej tráve, kde sa bude hrať. Nechceli by sme zažiť nejaké nepríjemné prekvapenie na náš úkor,“ skonštatoval pre SITA generálny manažér a zároveň šéf realizačného tímu Slovana Dušan Tittel a ešte poznamenal: „Musíme sa zodpovedne pripraviť na štvrtkový zápas. V pamäti máme aj úvodné vystúpenie gibraltárskej reprezentácie, ktorá pred necelými dvoma rokmi v prípravnom dueli remizovala so Slovenskom 0:0. Chceme sa nachystať tak, aby sme nášho protivníka v dvojzápasovej konfrontácii úspešne zvládli a postúpili do druhého predkola Európskej ligy.“

K Tittelovým slovám sa pridal kapitán mužstva Marko Milinkovič: „Musíme všetko brať s chladnou hlavou a predviesť našu hru z ostatného obdobia. Chceme ukázať, ako sa bojuje za farby Slovana. Hrať na umelej tráve nám síce nevyhovuje, ale posledné tréningy sme doma absolvovali práve na tomto povrchu a mali by sme to zvládnuť.“

Výprava „belasých“ odcestuje v stredu do španielskej Málagy, odkiaľ sa presunie do dejiska stretnutia. Odvetný duel týchto dvoch súperov sa uskutoční 9. júla o 19.00 h na bratislavských Pasienkoch.

Trnava v Sarajeve na Olympijskom štadióne, Harba proti svojim

Na futbalistov štvrtého tímu uplynulého ročníka najvyššej slovenskej súťaže FC Spartak Trnava nečaká v podobe úradujúceho víťaza Pohára Bosny a Hercegoviny vo štvrtok vôbec jednoduchá prekážka. Navyše FK Olimpic Sarajevo neabsolvuje duel proti „andelom“ na domovskom štadióne Otoka s kapacitou 5000 miest, ale na Olympijskom štadióne Asima Ferhatoviča Haseho, ktorý pojme až 37 500 priaznivcov. V roku 1984 sa na ňom uskutočnil otvárací ceremoniál ZOH a v súčasnosti ho využíva druhý sarajevský klub FK.

„Olimpic nebude ľahký súper, ale hrateľný. Podľa mňa typická balkánska škola. Percentuálne šance sú vždy 50 ku 50, po štvrtkovom prvom vzájomnom meraní síl budeme múdrejší,“ povedal pre SITA kormidelník trnavského mužstva Juraj Jarábek a doplnil: „My sme sa pripravovali poctivo a zodpovedne. Radi by sme predviedli dobrý výkon a odohrali solídnu partiu už vo štvrtok. Chceme uspieť v tejto dvojzápasovej konfrontácii a postúpiť ďalej.“

Špecifickú príchuť bude mať štvrtkové stretnutie pre novú akvizíciu Spartaka Harisa Harbu. Onedlho 27-ročný Bosniak (nar. 14. júla 1988), ktorý prišiel na polročné hosťovanie z FC Vysočina Jihlava, totiž v FK Olimpic pôsobil v sezóne 2011/2012. Hoci si v minulotýždňovom prípravnom dueli proti ruskému Tereku Groznyj natiahol väzy v kolene, figuruje v nominácii na štvrtkové stretnutie v Sarajeve.

„S Olimpicom sme v čase, keď som tam hral, bojovali o Európu, ale napokon sme sa neprepracovali do medzinárodných súťaží. Teraz sa im to podarilo zásluhou víťazstva v národnom pohári. Nemajú však skúsenosti z takýchto konfrontácií, čo je našou šancou. Treba to využiť a postúpiť ďalej. Myslím si, že máme lepší mančaft, len to musíme potvrdiť na ihrisku, pretože dnes hrá futbal každý a všetko sa môže stať,“ uviedol Haris Harba pre trnavský klubový web a dodal: „Pokiaľ ide o návštevnosť, na Olimpic za mojich čias chodili ľudia len v malom počte 200 či 300 priaznivcov, maximálne 500. Teraz príde viac fanúšikov, keďže sa hrá na Olympijskom štadióne a ľudí bude lákať už len to, že ide o medzinárodný zápas. Odhadujem, že by sa v hľadisku mohli zísť dve až štyri tisícky divákov.“

Trnavský tím odcestuje v stredu predpoludním z Piešťan do dejiska stretnutia a podvečer už absolvuje oficiálny tréning. Odvetný duel 1. predkola EL proti FK Olimpic Sarajevo sa uskutoční vo štvrtok 9. júla o 20.05 h na štadióne v Zlatých Moravciach, pre rekonštrukciu trnavského štadióna.

Štvrtkový program slovenských tímov v prvých stretnutiach 1. Predkola Európskej ligy 2015/2016:

FK Olimpic Sarajevo (Bosna a Herc.) – FC Spartak Trnava (SR) /hrá sa o 18.00 h/ – rozhoduje: Daniel Stefanski (Poľ.)

College Europa FC (Gibr.) – ŠK Slovan Bratislava (SR) /19.30 h/ – rozhoduje: Ola Hobber Nilsen (Nór.)

FC Glentoran (Sev. Ír.) – MŠK Žilina (SR) /21.00 h SELČ/ – rozhoduje: Jari Järvinen (Fín.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adrián GuľaDušan TittelJuraj JarábekKarol Belaník