Ženské majstrovstvá sveta vo futbale čaká repríza finále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Futbal
Japonky v semifinálovom zápase majstrovstiev sveta vyradili Angličanky. Foto: SITA/AP

VANCOUVER 2. júla (WEBNOVINY) – Po štyroch rokoch sa vo finále majstrovstiev sveta žien vo futbale opäť stretnú reprezentantky Japonska a Spojených štátov amerických. Trofej z roku 2011 v Kanade obhajujú Japonky, ktoré ju v Nemecku v pôsobivom záverečnom zápase ukoristili spod nosa hráčok USA.

V riadnom hracom čase sa vtedy finálový duel skončil remízou 1:1 a po predĺžení bol stav nerozhodný 2:2, pričom futbalistky krajiny „vychádzajúceho slnka“ dvakrát vyrovnali v infarktovom čase (v 81. a 117. min). V rozstrele zo značky pokutového kopu Japonky napokon uspeli 3:1.

Rozhodol vlastný gól

Američanky sa do finále dostali ešte v utorok, keď v Montreale v stretnutí dvoch tradične favorizovaných mužstiev zdolali Nemky 2:0 po bezgólovom prvom polčase. Japonky si účasť v boji o zlato zabezpečili po šťastnom závere stredajšieho merania síl v Edmontone s Angličankami (2:1). Úvodný presný zásah si pripísala v 33. min po premenenej jedenástke Aja Mijamová. Za Anglicko o sedem minút neskôr rovnako z penalty priebežne vyrovnala Fara Williamsová. Rozhodujúci moment nastal až v nadstavenom čase druhého dejstva, keď do vlastnej siete poslala loptu Laura Bassettová.

Napriek prehre bol na svoje zverenky hrdý anglický tréner Mark Sampson: „Je ťažké prijať to. Nedokážem sa momentálne vyjadriť k priebehu, ale budem hovoriť o mojom tíme. Dievčatá odovzdali pot, krv a slzy, napriek tomu sa dokázali usmievať. Domov si zaslúžia prísť ako hrdinky. Laura Bassettová je po vlastnom góle zdrvená, bez nej by sme však neboli v semifinále. Bol to hrozný moment, no treba sa pozrieť, ako sa za ňu postavili spoluhráčky. Kolektív si je natoľko blízky, že jeho členky budú do konca života kamarátkami. Japonky sú svetovými šampiónkami a v stredu ukázali prečo. Nech sa stane čokoľvek, zakaždým nájdu spôsob, akým zvíťaziť. To im pomohlo k účasti vo finále, no ešte nikdy som ich nevidel pod takým tlakom, čo má takmer cenu zlata.“

Japonky nepodali ideálny výkon

Japonsko sa môže po Nemecku a USA stať treťou reprezentáciou s dvoma celkovými prvenstvami na MS žien. „Angličanky boli pohyblivejšie, než som očakával, mali sme problémy. Nepodali sme ideálny výkon, no v prípade postupu to ide bokom. Je mi ľúto anglickej hráčky s vlastným gólom, za ňou však číhala Juki Ogimiová, ktorá by loptu dorazila do bránky,“ skonštatoval na webe fifa.com kouč obhajkýň Norio Sasaki. Ten bol na lavičke aj pri pamätnom triumfe pred štyrmi rokmi.

Majstrovstvá sveta žien vo futbale 2015 v Kanade – semifinálové výsledky:

UTOROK – MONTREAL

USA – Nemecko 2:0 (0:0)

Góly: 69. Lloydová, 84. O´Harová

STREDA – EDMONTON

Japonsko – Anglicko 2:1 (1:1)

Góly: 33. Mijamová (z pok. kopu), 90.+ Bassettová (vlastný) – 40. Williamsová (z pok. kopu)

Predchádzajúci víťazi majstrovstiev sveta žien vo futbale (v zátvorke hostiteľská krajina):

1991: Spojené štáty americké (Čína)

1995: Nórsko (Švédsko)

1999: Spojené štáty americké (Spojené štáty americké)

2003: Nemecko (Spojené štáty americké)

2007: Nemecko (Čína)

2011: Japonsko (Nemecko)

2015: víťaz bude známy 5. júla (Kanada)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať