Začína sa Gold Cup, prvýkrát sa odohrá aj v Kanade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Finálový zápas futbalového šampionátu Gold Cup
Hráči Spojených štátov amerických oslavujú výhru nad Panamou 1:0, ktorá znamená zisk Gold Cup-u. Foto: SITA/AP

FRISCO 7. júla (WEBNOVINY) – Uplynulý víkend sa skončili Copa América či majstrovstvá sveta žien, tohtoročný letný program záverečných turnajov však pokračuje šampionátom zóny Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF).

Gold Cup odštartuje v utorok 7. júla a potrvá do 26. 7., budú ho hostiť dve krajiny: Spojené štáty americké a Kanada. V druhej menovanej, konkrétne v Toronte, sa odohrajú dve stretnutia základnej B-skupiny, Gold Cup zavíta do krajiny „javorového listu“ po prvý raz.

Zvyšné zápasy sa uskutočnia v trinástich amerických dejiskách: East Rutheford, Charlotte, Atlanta, Baltimore, Philadelphia, Foxborough, Chicago, Glendale, Carson, Houston, Frisco, Chester a Kansas City. Toyota Stadium v texaskom Friscu bude svedkom utorkového úvodného duelu medzi Panamou a Haiti, finále bude na štadióne Lincoln Financial Field v pennsylvánskej Philadelphii.

Úloha obhajcov spred dvoch rokov patrí domácim reprezentantom USA, ktorí si po finálovom víťazstve nad Panamou pripísali piaty kontinentálny titul. V roku 2013 sa tiež tradične hralo v Spojených štátoch amerických. Američania v základnej A-skupine narazia na Honduras a spomenuté Panamu s Haiti. V „béčku“ o postup do štvrťfinále zabojujú Kostarika, Salvádor, Jamajka a druhý hostiteľ Kanada. V „céčku“ sa predstavia Mexiko, Guatemala, Trinidad a Tobago a Kuba.

Prvýkrát od roku 2003 sa na majstrovstvách zóny CONCACAF bude hrať aj o bronzové medaily. Rekordérom v počte celkových prvenstiev je Mexiko (6).

Základné skupiny Gold Cupu 2015:

A-skupina: Spojené štáty americké, Panama, Haiti, Honduras

B-skupina: Kostarika, Salvádor, Jamajka, Kanada

C-skupina: Mexiko, Guatemala, Trinidad a Tobago, Kuba

Predchádzajúci víťazi Gold Cupu:

1991: USA (hralo sa v USA)

1993: Mexiko (USA, Mexiko)

1996: Mexiko (USA)

1998: Mexiko (USA)

2000: Kanada (USA)

2002: USA (USA)

2003: Mexiko (USA, Mexiko)

2005: USA (USA)

2007: USA (USA)

2009: Mexiko (USA)

2011: Mexiko (USA)

2013: USA (USA)

2015: víťaz bude známy 26. júla (USA, Kanada)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať