Nemci v kvalifikácii pokorili Poliakov, Dáni iba remizovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecko polsko
Futbalisti Nemecka si v kvalifikácii na majstrovstvá Európy poradili s výberom Poľska. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Futbalisti Nemecka zvíťazili v piatkovom domácom zápase nad Poľskom 3:1 v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska a dostali sa na čelo D-skupiny. Všetky góly stretnutia vo Frankfurte nad Mohanom strelili hráči Bayernu Mníchov.

V 12. min otvoril skóre stretnutia domáci Thomas Müller a o sedem minút pridal druhý gól Nemcov Mario Götze. Poliakom sa do polčasovej prestávke podarilo skorigovať zásluhou kanoniera Roberta Lewandowskeho, ale v 82. min skóroval opäť Götze a prikrášlil triumf úradujúcich majstrov sveta. Poliaci po prehre klesli na druhú pozíciu za Nemcov.

„V niektorých fázach zápasu vyzerala naša hra veľmi dobre, ale urobili sme príliš veľa taktických chýb,“ vyhlásil po prvej prehre v eliminácii poľský tréner Adam Nawalka.

„Rýchlo sme prehrávali 0:2 a mali sme to ťažké. Za stavu 1:2 sme si vytvorili viacero dobrých situácií. Sedemdesiat minút sme hrali dobre, po celý čas sme držali domácich v strehu a vyvíjali na nich tlak. Myslím si, že sa uberáme správnym smerom. Tento zápas nám môže pomôcť v tom, že mužstvo dokáže v budúcnosti zahrať ešte lepšie a lepšie,“ doplnil podľa portálu sportowefakty.wp.pl 57-ročný Krakovčan, ktorému sa pred koncom prvého polčasu zranil pilier defenzívy Lukasz Piszczek. „Utrpel svalové zranenie. Keď mi to z trávnika avizoval, hneď som začal pripravovať striedanie,“ skonštatoval Nawalka.

Lewandowski si upevnil pozíciu

Robert Lewandowski si ôsmym gólom upevnil pozíciu aktuálne najlepšieho strelca aktuálnej kvalifikácie. Dvadsaťsedemročný rodák z Varšavy sa 27. reprezentačným gólom vyrovnal legendárnemu Gerardovi Cieslikovi. Viac gólov za Poľsko majú iba Andrzej Szarmach (32), Ernest Pol (39), Kazimierz Deyna (41), Grzegorz Lato (45) a Wlodzimierz Lubaňski (48).

„Poliaci boli pred stretnutím lídri našej skupiny, takže naším jediným cieľom bolo zdolať ich a získať prvé miesto pre seba. Od začiatku sme dominovali a ukázali pekné ofenzívne akcie. Súper sa však chopil príležitosti po tom, ako sme urobili viacero ľahkých chýb. Mohlo byť 3:0, ale namiesto toho bolo 2:1 a neskôr si poľský tím utvoril dve-tri dobré príležitosti,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová nemeckého kouča Joachima Löwa.

„Dosiahli sme triumf a prvé miesto v skupine. Dosiahli sme náš cieľ,“ napísal po stretnutí na twitteri Mesut Özil. Tretí sú v D-skupine Íri, ktorí v Portugalsku zdolali Gibraltár hladko 4:0. Hrdinom hostí sa stal Robbie Keane, ktorý dal dva góly. Na 4. priečke sú Škóti, ktorí v Tbilisi podľahli domácim Gruzíncom 0:1. Výber Škótska počas celého duelu ani raz nevystrelili do priestoru bránky domácich. Prvý a napokon aj víťazný gól zápasu dal v 38. min ofenzívny stredopoliar holandského tímu Vitesse Arnhem Valeri Kazaišvili.

Dáni nevyužili šancu preskočiť Portugalcov

Futbalisti Dánska remizovali s Albánskom 0:0 a nevyužili šancu dostať sa na čelo tabuľky I-skupiny pred Portugalsko. Dáni majú na svojom konte 11 bodov, Portugalci o jeden viac a zápas k dobru. Tretí sú Albánci, ktorí za Dánmi zaostávajú len o skóre.

Opticky viac z hry mali v piatkovom zápase favorizovaní Dáni, hostia z Albánska mohli v nadstavenom čase šokovať hľadisko štadióna v Kodani, nevyužili však vyloženú príležitosť na skórovanie. Dánsky tréner Morten Olsen po stretnutí priznal, že zápas ovplyvnili aj jeho nesprávne taktické rozhodnutia. „Albánci nás prekvapili vysokým pressingom, vyvíjali na nás veľký tlak. Po pár minútach som vedel, že som mal zvoliť na niektorých postoch v základnej jedenástke iné typy hráčov,“ povedal Olsen po stretnutí podľa portálu politiken.dk.

„Očakávali sme, že nad Albáncami zvíťazíme. To sa však nestalo. Nič to však nemení na našej viere v postup na ME,“ povedal útočník Nicklas Bendtner, ktorého doplnil stredopoliar William Kvist: „Je to nepríjemné. V pondelok proti Arménsku musíme bezpodmienečne zabrať naplno.“

Srbi triumfovali nad Arménskom

Dánom citeľne chýbal tvorca hry Christian Eriksen, ktorý nenastúpi ani v spomenutom pondelkovom dueli proti súperovi z Kaukazu. „Získali sme cenný bod. Domáci chceli využiť výhodu domáceho prostredia, stavili sme preto na väčší počet hráčov v strede poľa. Početnú prevahu sme však nevyužili tak, ako som si predstavoval,“ povedal pre Sky Sports taliansky tréner Albánska Gianni De Biasi. Obaja súperi sú aktuálne s jedenástimi bodmi bok po boku na druhom, resp. treťom mieste tabuľky I-skupiny. Albánci majú zápas k dobru, pričom obidva tímy už teraz prinajhoršom istotu baráže.

Prispel k tomu aj júlový verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne, ktorý minuloročné nedohrané stretnutie v Belehrade medzi Srbskom a Albánskom skontumoval v prospech hostí (3:0). Srbi po tomto rozsudku figurovali na poslednom mieste v tabuľke s mínus dvoma bodmi, vďaka piatkovému triumfu nad Arménskom (2:0) sa dostali do plusových hodnôt práve na úroveň oponenta. Gólový účet duelu otvoril v 22. min „vlastencom“ Hajrapetjan. Balkánci pridali druhý presný zásah v 53. min, konečnú podobu výsledku dal A. Ljalič.

„V strede poľa nám robili problémy presné hĺbkové prihrávky a efektívna rotácia arménskych hráčov. Po zmene strán sa nám však podarilo neutralizovať túto hrozbu. Arménsko je tím, ktorý má kvalitu. Chceli sme vyhrať a získať tri body. Postavil som troch nových hráčov, ktorí zahrali dobre. Budeme pokračovať v zlepšovaní kvality nášho prejavu,“ cituje web UEFA slová srbského trénera Radovana Čurčiča.

Maďari s Rumunmi ponúkli divákom remízu

Piatkové vyrovnané meranie síl medzi Maďarskom a Rumunskom ponúklo divákom na tribúnach minimum príležitostí na skórovanie. Oba tímy sa prezentovali prevažne streleckými pokusmi spoza šestnástky. Nerozhodný výsledok medzi týmito mužstvami sa zrodil aj v prvom vzájomnom zápase v októbri minulého roka na rumunskej pôde (1:1).

„Naše prípravy na zápas mali ďaleko od ideálu, a preto som s výsledkom spokojný. Boli sme organizovaní, disciplinovaní a mali niekoľko príležitostí streliť gól. Náš brankár Gábor Király však tiež predviedol dôležité zákroky, takže remíza je spravodlivá. Vedeli sme, že Rumunsko je veľmi silné v strede poľa. Z toho dôvodu sme sa snažili hrať po krídlach. Moji hráči podali skvelý výkon proti tímu, ktorý sa nachádza na 7. mieste v rebríčku FIFA,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) Bernd Storck, pre ktorého išlo o premiéru na lavičke maďarskej reprezentácie.

Maďarov teraz čaká Severné Írsko

„Čaká nás zápas v Severnom Írsku. Bude to fyzicky náročné. Musíme si dať pozor na štandardné situácie. Budú cítiť šancu, pretože sú blízko postupu na ME,“ skonštatoval maďarský stredopoliar Zoltán Gera. „Bolo to veľmi dobré stretnutie v športovom duchu. Maďari nás nezdolali 34 rokov, som rád, že táto séria trvá naďalej. Snažili sme sa hrať útočne až do konca, ale nevytvorili sme si dosť šancí na to, aby sme brali tri body. Najbližšie nastúpime proti Grécku, musíme urobiť nejaké zmeny, pretože niekoľko hráčov utrpelo zranenia a času na zotavenie je málo. Nemyslím si, že musíme vyhrať kvalifikačnú skupinu, najdôležitejšie je postúpiť na šampionát,“ vyhlásil rumunský lodivod Anghel Iordanescu.

Ako pripomenul 65-ročný rodák z Bukurešti, Maďari naposledy zdolali svojho súpera ešte v roku 1981, odvtedy sa im nepodarilo zvíťaziť v desiatich dueloch v rade. Pre zaujímavosť, 13. mája 1981 nastúpil v spomenutom dueli na budapeštianskom Népstadione aj Anghel Iordanescu. Maďari pred 60-tisíc divákmi triumfovali 1:0.

Rumunskému obrancovi Razvanovi Ratovi sa bod z Budapešti málil. „Maďari neboli takí dobrí, ako sme si mysleli. V druhom polčase sme mali na to, aby sme strhli víťazstvo na našu stranu. Rumunský futbal neprežíva ľahké obdobie, pretože kluby vypadli z európskych pohárov. Triumf v Maďarsku by bol krokom vpred,“ povedal Rat.

Severné Írsko sa dostalo na čelo skupiny

Z nerozhodného výsledku medzi Maďarskom a Rumunskom vyťažilo Severné Írsko. Zverenci trénera Michaela O’Neilla zvíťazili na Faerských ostrovoch 3:1 a so 16 bodmi sa usadili na čele F-skupiny pred Rumunmi (15 bodov). Ak Severní Íri v pondelok zdolajú v domácom prostredí v Belfaste maďarského protivníka, ktorý má aktuálne o štyri body menej, postúpia na kontinentálny šampionát do Francúzska.

Územie patriace pod Veľkú Britániu sa doteraz nikdy nepredstavilo na záverečnom turnaji ME, trikrát sa však zúčastnilo na MS (1958, 1982 a 1986). „My jednoducho chceme skončiť nad čiarou a potvrdiť to musíme už v pondelok proti Maďarsku. Bolo by fantastické, keby sme tak mohli učiniť pred našimi fanúšikmi vo Windsor Parku. Pre túto skupinu hráčov by to bol fantastický úspech. Mám skvelých futbalistov, ktorí si to zaslúžia. Príkladom je 35-ročný Aaron Hughes, ktorý pricestoval až z Austrálie, hoci napokon nenastúpil,“ povedal podľa portálu goal.com O´Neill.

V ďalšom zápase F-skupiny podľahlo Grécko na domácej pôde Fínsku 0:1. Osemfinalista minuloročných MS v Brazílii nezvíťazil v aktuálnom eliminačnom cykle ani na siedmy pokus a s dvoma bodmi figuruje na chvoste skupiny. Juhoeurópania nezvíťazili v desiatom zápase po sebe a na víťazstvo čakajú už viac ako rok.

Výsledky piatkových stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska:

D-skupina:

TBILISI

Gruzínsko – Škótsko 1:0 (1:0)

Gól: 38. Kazaišvili

FRANKFURT NAD MOHANOM

Nemecko – Poľsko 3:1 (2:1)

Góly: 19. a 82. M. Götze, 12. T. Müller – 37. Lewandowski

FARO-LOULE (PORTUG.)

Gibraltár – Írsko 0:4 (0:1)

Góly: 49. a 51. R. Keane (druhý z pok. kopu), 27. Christie, 79. S. Long

D-skupina:

1. Nemecko 7 5 1 1 19:5 16

2. Poľsko 7 4 2 1 21:6 14

3. Írsko 7 3 3 1 16:5 12

4. Škótsko 7 3 2 2 12:7 11

5. Gruzínsko 7 2 0 5 5:13 6

6. Gibraltár 7 0 0 7 1:38 0

I-skupina:

KODAŇ

Dánsko – Albánsko 0:0

NOVÝ SAD

Srbsko – Arménsko 2:0 (1:0)

Góly: 22. Hajrapetjan (vlastný), 53. A. Ljalič

I-skupina:

1. Portugalsko 5 4 0 1 7:4 12

2. Dánsko 6 3 2 1 8:4 11

3. Albánsko 5 3 2 0 7:2 11

*4. Srbsko 6 1 1 4 5:11 1

5. Arménsko 6 0 1 5 5:11 1

*Pozn.: Srbsku odpočítali tri body

F-skupina:

TÓRSHAVN

Faerské ostrovy – Severné Írsko 1:3 (1:1)

Góly: 36. Edmundsson – 12. a 71. McAuley, 75. Lafferty, ČK: 65. Edmundsson (Faer. ostr.) po druhej ŽK

PIREUS

Grécko – Fínsko 0:1 (0:0)

Gól: 75. Pohjanpalo

BUDAPEŠŤ

Maďarsko – Rumunsko 0:0

F-skupina:

1. Severné Írsko 7 5 1 1 11:5 16

2. Rumunsko 7 4 3 0 7:1 15

3. Maďarsko 7 3 3 1 5:3 12

4. Fínsko 7 2 1 4 6:8 7

5. Faerské ostrovy 7 2 0 5 5:11 6

6. Grécko 7 0 2 5 2:8 2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Grzegorz LatoMario GötzeMesut ÖzilMorten OlsenNicklas BendtnerRobbie KeaneRobert LewandowskiThomas Müller