Slovákov čaká ťažký zápas, Kucka a Škrtel sú späť v zostave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenskí futbalisti na Ukrajine odštartovali kvalifikáciu na majstrov
Slovenský futbalista Juraj Kucka v súboji s Ukrajincom Tarasom Stepanenkom očas vlaňajšieho septembrového kvalifikačného zápasu o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska, v ktorom zverenci trénera Jána Kozáka v Kyjeve zvíťazili 1:0. Kyjev, 8. september 2014. Foto: SITA/AP

ŽILINA 7. septembra (WEBNOVINY) – Slovenská reprezentácia si prípadným víťazstvom nad ukrajinským národným tímom zaistí priamu miestenku na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy do Francúzska. Stretnutie má výkop v utorok o 20.45 h, hlavným rozhodcom bude Angličan Martin Atkinson.

Slováci momentálne v tabuľke kvalifikačnej C-skupiny majú na druhom mieste osemnásť bodov, tretí Ukrajinci o tri menej. Kozákova družina zaznamenala zatiaľ iba jednu prehru, keď v sobotu podľahla Španielom (0:2). Slováci dovtedy kráčali kvalifikáciou bez zaváhania. Porazili Macedónsko 2:1, zvíťazili na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1), na pôde Bieloruska (3:1), Macedónska (2:0) a doma s Luxemburskom (3:0).

Obrazom: Slováci prehrali v Španielsku 0:2

Ak Ukrajinci zvíťazia, v tabuľke predbehnú Slovákov

Pokiaľ zverenci Jána Kozáka v utorok zvíťazia, dve kolá pred koncom prebiehajúceho eliminačného cyklu budú mať pred východnými susedmi šesťbodový náskok a lepšiu bilanciu vzájomných stretnutí. Ak však prehrajú, na druhú – priamu postupovú – priečku sa dostane ich utorkový súper. Ani jeden z týchto dvoch výberov už v poradí „céčka“ nemôže skončiť horšie ako na tretej pozícii.

Video: Kozáčika v Oviede prekonali Jordi Alba a Andrés Iniesta

Na domácich v Žiline na štadióne miestneho MŠK nečaká opäť nič ľahké po tom, ako sa Slováci v sobotu v Oviede museli skloniť pred silou Španielov (0:2). Naopak, Ukrajina si v siedmy hrací deň tejto kvalifikácie spravila náladu víťazstvom 3:1 nad hráčmi Bieloruska. „Bude to veľmi dôležité, treba sa na nich pripraviť. S podporou divákov to musíme zvládnuť,“ vyhlásil brankár Matúš Kozáčik.

Muži s dvojkrížom na hrudi si uvedomujú, o čo ide, potvrdil to aj ľavý obranca Lukáš Tesák, ktorý proti Španielsku absolvoval debut v najcennejšom drese: „Pôjde o veľa, takže to bude náročné. Fyzicky i futbalovo sme lepší než Ukrajinci, ale problémom bude predovšetkým psychická stránka. Potrebujeme sa nachystať mentálne, no všetci v našom kolektíve sú skúsení a neobávam sa preto prehnanej motivácie.“

Do zostavy sa vracajú opory Škrtel s Kuckom

Stabilným členom základnej zostavy SR je pravý obranca Peter Pekarík. Ten si v Oviede po odchode Mareka Hamšíka z ihriska premiérovo navliekol kapitánsku pásku.

„Vieme, čo na nás v utorok čaká. Znovu to bude nesmierne ťažký zápas. Ukrajina tiež disponuje obrovskou kvalitou, dokázala to v ostatných dueloch kvalifikácie. Sebavedomie nám nechýba, veď v siedmich vystúpeniach sme nazbierali osemnásť bodov, čo je úžasný výsledok. Všetko máme vo vlastných rukách, keď zvládneme utorok, bude to v poriadku,“ prízvukoval Pekarík.

Obrazom: Slováci vlani v septembri vyhrali na Ukrajine 1:0

Okrem domáceho prostredia bude pre Slovensko impulzom aj návrat opôr Martina Škrtela s Jurajom Kuckom po trestoch za žlté karty. „Pomôže to,“ veril gólman Kozáčik a krajný bek Pekarík doplnil: „Dúfam, že s nimi bude mužstvo ešte silnejšie a dosiahneme dobrý rezultát.“

Príchod stredného obrancu a kapitána Škrtela a stredopoliara Kucku do úvodnej jedenástky môže znamenať, že v nej nezostane miesto pre Norberta Gyömbéra. Defenzívny univerzál hral v Španielsku na poste štítového záložníka. „Vrátia sa a určite pomôžu. Uvidíme, ako sa rozhodne tréner Ján Kozák. Je výborný kouč. Ktokoľvek nastúpi, odvedie maximálny výkon. Ja si, samozrejme, trúfam,“ podotkol Gyömbér.

Ukrajinskému trénerovi Michailovi Fomenkovi nebude v Žiline k dispozícii stredopoliar Denys Garmaš, v súboji s Bieloruskom totiž videl červenú kartu.

Predpokladané zostavy:

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan – Pečovský, Kucka – Mak, Hamšík, Stoch – Vittek

Ukrajina: Piatov – Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk – Rotaň, Stepanenko – Jarmolenko, Rybalka, Konopľanka – Kravec

Tabuľka C-skupiny po 7. kole:

1. Španielsko 7 6 0 1 17:3 18

2. Slovensko 7 6 0 1 13:5 18

3. Ukrajina 7 5 0 2 12:3 15

4. Bielorusko 7 1 1 5 5:14 4

5. Luxembursko 7 1 1 5 4:17 4

6. Macedónsko 7 1 0 6 6:15 3

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KozákLukáš TesákMatúš KozáčikPeter Pekarík
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentáciaUkrajinská futbalová reprezentácia