Barcelona začína v Ríme, Messi oslávi v Lige majstrov stovku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Finále Ligy majstrov: Juventus Turín - FC Barcelona
Hviezda FC Barcelona Lionel Messi v súboji s Arturom Vidalom z Juventusu Turín počas finálového zápasu Ligy majstrov na Olympijskom štadióne v Berlíne. Berlín, 6. jún 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. septembra (WebNoviny.sk) – Skupinová fáza futbalovej Ligy majstrov ponúkne v stredu porciu ďalších ôsmich zápasov v rámci 1. hracieho kola. Najväčšiu pozornosť púta duel obhajcu trofeje FC Barcelona, ktorý sa predstaví na pôde talianskeho vicemajstra AS Rím.

Enriqueho tím vyradili Slovanisti

Stretnutie bude mať špecifickú príchuť pre kouča hostí Luisa Enriqueho, ktorý bol v rokoch 2011 – 2012 práve trénerom rímskych „Giallorossi“. Štyridsaťpäťročný rodák z Gijónu však kladie angažmán v Ríme za prínosný napriek tomu, že nebol príliš vydarený.

Hneď v úvode sezóny 2011/2012 skončil AS Rím účinkovanie v play-off Európskej ligy v konfrontácii so Slovanom Bratislava, v priebehu ročníka sa mužstvu nepodarilo zaistiť si účasť v žiadnom z kontinentálnych pohárových súťaží.

„Pôsobenie v Ríme zo mňa urobilo lepšieho trénera. Mám na tie časy skvelé spomienky. Škoda, že sme neboli úspešnejší, ale tento rok hodnotím veľmi pozitívne,“ cituje slová barcelonského trénera portál fourfourtwo.com.

Súperi sa stretli iba dvakrát

Duel na rímskom Olympijskom štadióne bude jubilejným 100. v Lige majstrov pre argentínsku oporu „Blaugranas“ Lionela Messiho. Dvadsaťosemročný rodák z Rosaria debutoval v LM v decembri 2004 proti Šachtaru Doneck, celkovo si zahral v 11 edíciách a triumfoval v štyroch (2006, 2009, 2011, 2015).

Oba tímy sa doteraz stretli súťažne iba dvakrát. V sezóne 2001/2002 sa v rámci skupinovej fázy Ligy majstrov v Barcelone zrodila remíza 1:1, v Ríme triumfovali domáci rozdielom triedy 3:0.

„Rimania sú mužstvo, ktoré vie hrať futbal. Majú svoju kvalitu. My sa chceme prezentovať našou hrou a bojovať o každú loptu. Vieme, že v Taliansku sa hrá veľmi ťažko, predovšetkým z taktického hľadiska. Tamojšie tímy dobre bránia a nie je ľahké sa proti nim presadiť. Očakávam náročný zápas,“ povedal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) obranca FCB Javier Mascherano.

Obrazom: Juventus v uplynulom ročníku prehral vo finále s Barcelonou

Tréner Maccabi obliekal dres Chelsea

Do známeho prostredia sa v stredu vráti aj tréner izraelského Maccabi Tel Aviv Slaviša Jokanovič. Štyridsaťsedemročný Srb si v rokoch 2000-2002 obliekal dres úradujúceho anglického majstra FC Chelsea, ktorému bude čeliť pri debute svojho tímu v hlavnej fáze LM.

„Som hrdý na to, že som mohol byť súčasťou FC Chelsea, ale moje záujmy sú teraz na inej strane. V stredajšom zápase sa budem snažiť uškodiť súperovi čo najviac,“ povedal Jokanovič pre Standard Sport.

Rodák z Nového Sadu dúfa, že jeho mužstvo by mohlo vyťažiť z nie príliš vydareného úvodu „The Blues“ v Premier League. „Sledoval som prehry FC Chelsea s Evertonom a Crystal Palace. Bol to pre mňa šok. Aj preto neprídeme do Londýna ako turisti na nákupy. Budeme sa snažiť o ďalšie prekvapenie na úkor favorita zo Stamford Bridge,“ doplnil 64-násobný juhoslovanský reprezentant.

Mourinho verí vo víťazstvo

Jeho náprotivok José Mourinho však verí, že práve duel proti Maccabi bude zápasom, v ktorom sa jeho zverenci konečne rozbehnú naplno.

„Viem, že ľudia sú radi, keď sme po niekoľkých rokoch v situácii ako je táto. Prvýkrát v mojej trénerskej kariére dosahujem takéto výsledky, ale vždy budem stáť na strane mojich hráčov. Nemôžem byť teraz frustrovaný. Musím im veriť. Od nedele znova tvrdo trénujeme a verím, že sa nám podarí v stredu zvíťaziť,“ cituje Mourinhove slová denník Daily Times.

Video: Chelsea sa nedarí, prehrala aj ostatný zápas s Evertonom

Guardiola varuje pred silou Olympiakosu

Ďalší z veľkých favoritov na celkové prvenstvo Bayern Mníchov sa predstaví na pôde gréckeho Olympiakosu Pireus. Kormidelník Bavorov Pep Guardiola pred stretnutím varuje pred silou súpera.

„Každý musí ísť na 100 percent a vydať zo seba na ihrisku maximum, pretože sa môže stať, že zídeme z nastúpenej cesty,“ povedal Guardiola, pod ktorého vedením Bayern zvíťazil vo všetkých doterajších štyroch ligových dueloch.

„Tešíme sa na stredajšie stretnutie. Samozrejme, dúfame, že víťazne vykročíme aj v Lige majstrov,“ doplnil poľský útočník Mníchovčanov Robert Lewandowski.

Zaujímavý môže byť tiež súboj úradujúceho ukrajinského šampióna Dynama Kyjev s portugalským FC Porto. Na Olympijskom štadióne v Kyjeve pôjde o konfrontáciu dvoch atraktívnych herných štýlov. Portskí „draci“ doteraz v šiestich vystúpeniach na Ukrajine ešte neprehrali.

Program stredajších stretnutí 1. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2015/2016

– všetky zápasy o 20.45 h SELČ

E-skupina:

Bayer Leverkusen (Nem.) – BATE Borisov (Biel.), rozhoduje: Danny Makkelie (Hol.)

AS Rím (Tal.) – FC Barcelona (Šp.), rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)

F-skupina:

Dinamo Záhreb (Chor.) – Arsenal Londýn (Angl.), rozhoduje: Ovidiu Hategan (Rum.)

Olympiakos Pireus (Gréc.) – Bayern Mníchov (Nem.), rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.)

G-skupina:

Dynamo Kyjev (Ukr.) – FC Porto (Portug.), rozhoduje: Felix Brych (Nem.)

FC Chelsea (Angl.) – Maccabi Tel Aviv (Izr.), rozhoduje: Felix Zwayer (Nem.)

H-skupina:

FC Valencia (Šp.) – Zenit Petrohrad (Rus.), rozhoduje: Craig Thomson (Škót.)

KAA Gent (Belg.) – Olympique Lyon (Fr.), rozhoduje: William Collum (Škót.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Javier MascheranoJosé MourinhoPep GuardiolaRobert Lewandowski