ČÍNA: Objavili jedného z najrýchlejších dinosaurov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: english.peopledaily.com.cn

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Medzinárodný tím vedcov vedený Sing Suom z Čínskej akadémie vied objavil v čínskej provincii Che-nan fosílne pozostatky doteraz neznámeho druhu malého dinosaura, ktorého nazvali Xixianykus zhangi. Tento druh patril k jedným z najrýchlejších dinosaurov vôbec a taktiež k najmenším.

Xixianykus zhangi, ktorý patril do čeľade Alvarezsauridae, meral približne iba meter a žil pred približne 83 miliónmi rokov. Paleontológom sa podarilo objaviť iba nekompletnú kostru pozostávajúcu zo siedmich stavcov, kosti synsacrum (posledné hrudné, bedrové, krížové, predné chvostové stavce zrastené s pletencom zadnej končatiny), niekoľkých rebier, časti panvovej kosti a skoro celej zadnej končatiny. Práve na základe zachovanej zadnej končatiny mohli vedci usúdiť, že tento druh bol veľmi dobrým a rýchlym bežcom. Mal totiž stehennú kosť v porovnaní s lýtkovou časťou nohy a chodidlom veľmi krátku, rovnako ako je to aj u mnohých súčasných živočíchov, ktoré sú dobrými bežcami.

Napriek tomu, že nájdená kostra neobsahovala predné končatiny, vedci na základe fosílií príbuzných dinosaurov z čeľade Alvarezsauridae predpokladajú, že aj Xixianykus mal dlhý pazúr, pomocou ktorého rozhrabával mraveniská a termitiská. Dlhé a rýchle nohy mu slúžili jednak na rýchly presun medzi jednotlivými mraveniskami a termitiskami a taktiež na útek pred väčšími predátormi, pre ktorých predstavoval potenciálnu korisť.

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať