ČÍNA: Velociraptor sa živil aj zdochlinami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Velociraptor
kosti Velociraptora Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Paleontológom z Čínskej akadémie vied sa podarilo v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko nájsť pozostatky zubov dravého dinosaura rodu Velociraptor spolu s kosťami omnoho väčšieho bylinožravého Protoceratopsa, pričom tieto zuby presne zapadajú do rýh na kostiach Protoceratopsa. Tento nález je ďalším dôkazom, že Velociraptor nebol iba aktívny lovec, ale príležitostne sa živil aj zdochlinami.

Stopy po zuboch Velociraptora sa zachovali na čeľusti Protoceratopsa, z čoho vedci usudzujú, že tento veľký bylinožravec bol už dávno mŕtvy, keď ho Velociraptor našiel. V prípade, že by išlo o čerstvú zdochlinu alebo práve zabitého Protoceratopsa, tak by Velociraptor pravdepodobne trhal mäso z iných častí tela, kde ho bolo viac a taktiež by netrhal tak prudko, že by pritom narazil o kosť a vytrhol si tak niekoľko zubov.

Tento nový objav tiež potvrdil, že podobný nález z roku 1971 známy ako bojujúce dinosaury predstavuje skutočne útok Velociraptora na Protoceratopsa, pričom oba plazy sa pravdepodobne počas súboja navzájom zabili. Niektorí odborníci totiž doteraz tvrdili, že súboj týchto dvoch dinosaurov nepredstavoval útok, ale iba náhodné stretnutie, ktoré prerástlo do súboja.

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia