Vážny odmieta Dzurindovu kritiku mýtneho tendra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vážny

BRATISLAVA 3. februára (WEBNOVINY) – Minister dopravy Ľubomír Vážny odmieta opozičnú kritiku mýtneho tendra, v ktorom uspela najdrahšia ponuka a tri lacnejšie boli vyradené. Spochybňuje aj výhrady predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu k nejasnému pozadiu jedného z členov úspešného konzorcia, spoločnosti Ibertax. Spoločníkmi firmy majú byť dve cyperské firmy s podozrením na prepojenie na poprednú finančnú skupinu.

„Je až neuveriteľné, aké hlúposti a nezmysly vie vykonštruovať pán Dzurinda, keď je v úzkych, namiesto toho, aby vysvetlil verejnosti okolnosti pokútnych zmlúv okolo hotela Forum a priamych zmlúv medzi pokladníkom SDKÚ a londýnskou firmou,“ povedal dnes Vážny na mimoriadnom brífingu. Šéf najväčšej opozičnej strany podľa ministra dopravy miesto vyvrátenia faktov súvisiacich s praním peňazí pre svoju stranu vytiahol svoj „veľký tromf“, týkajúci sa verejného obstarávania na dodávateľa elektronického výberu mýta.

Vážny nesúhlasí s tvrdením, že v mýtnom tendri bolo od začiatku favorizované konzorcium SanToll – Ibertax. Najprv bolo totiž vylúčené zo súťaže a až rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ho do nej vrátilo. To, že uvedené konzorcium v druhýkrát opakovanom tendri napokon uspelo s najvyššou cenou okolo 850 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty, nebolo jeho cieľom, tvrdí minister dopravy. Tri lacnejšie ponuky boli podľa neho vylúčené, pretože nesplnili podmienky účasti v tendri. Úrad pre verejné obstarávanie pritom odmietol všetkých dvanásť námietok neúspešných uchádzačov.

„Zákon o verejnom obstarávaní nám neukladá, dokonca zakazuje pod sankciou zrušenia súťaže, aby sme vylúčili hocijakú firmu len pre jej sídlo, resp. vlastníctvo. Keď to preženiem, ak by bola za uchádzačom jedna trinásťročná slečna a nie štyri slečny, a mali by konateľa 18-ročného, zákon mi neumožňuje ich vylúčiť,“ povedal Vážny. Podľa výpisu firiem SanToll a Ibertax z Obchodného registra SR tam nie je zmienka o slečnách. Keby aj mala firma ako sídlo garáž, schránku, alebo hoci aj vajcovú škrupinu, nemôže byť vylúčená zo súťaže, ak splní pravidlá hry.

SanToll, s.r.o. Bratislava je dcérou francúzskeho prevádzkovateľa diaľnic Sanef. Pozadie Ibertaxu, a.s. Bratislava však zostáva naďalej nejasné. Podľa medializovaných informácií spoločníkmi tejto firmy by mali byť dve cyperské spoločnosti Havond Limited a narenamo Limited. Spoluvlastníkmi prvej z nich majú byť Lýdia Hrivnáková (30) z Bratislavy a Jana Čupajová (26) z Krompách a druhej Linda Gallová (29) a Silvia Krcheňová (29) z Bratislavy.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír VážnyMikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana