ZOH budú 14. februára žiť aj čínskym Novým rokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vancouver
Foto: SITA/AP

VANCOUVER 4. februára (WEBNOVINY) – Kanadský Vancouver sa počas druhého februárového víkendu oblečie do slávnostného rúcha aj bez olympijských kruhov. Dva dni po otvorení ZOH 2010 budú minimálne v miestnej čínskej štvrti neďaleko predmestia Richmondu v nedeľu 14. februára vítať príchod nového roka zasväteného tigrovi. V metropole Britskej Kolumbie žije 700-tisícová ázijská „menšina“, ktorá ešte podčiarkne fakt, že sa mesto na viac ako dva týždne stane dejiskom stretnutia kultúr celého sveta. Richmond založili v roku 1879 a okrem pôvodného indiánskeho obyvateľstva sa tu usadili prisťahovalci z Anglicka, Japonska a Číny. Posledná vlna sem priviedla rodiny z Hongkongu, Číny a Taiwanu. Budhisti v Richmonde vybudovali chrám Kuan Jin, ktorý patrí k najkrajším prejavom tradičnej čínskej architektúry v Severnej Amerike, vyhľadávaná je aj Sun Jat-senova záhrada vybudovaná podľa tradície dynastie Ming.

Svoju oázu pokoja vo Vancouveri má aj japonská komunita. Záhrada Nitobe sa rozprestiera pri Univerzite Britskej Kolumbie a takisto patrí k skvostom japonskej architektúry na severoamerickom kontinente. Znalci ju dokonca zaraďujú medzi päť najkrajších mimo územia Japonska. Aj preto japonský cisár Akihito pri svojej návšteve Nitobe vyhlásil: „Som v Japonsku.“

Do pestrej etnickej mozaiky Vancouveru patria tiež Sikhovia, ktorí do mesta prišli z Indie a domov si našli na 49. Avenue a Hlavnej ulici. O ich prítomnosti svedčia indické obchody, reštaurácie a dva chrámy.

Hneď dve výstavy na olympijskú tému pripravilo vancouverské Centrum vzdelávania o holokauste v réžii miestnej židovskej obce. Obidve sa týkajú temných stránok olympijskej histórie. Prvá má názov „Viac ako hry: Kanada a OH 1936“, druhá „Šport a zábava v nacistickom Nemecku“.

SITA, AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať