MKP: Bíznak a törvény megváltozásában

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

POZSONY, augusztus 15. (WEBNOVINY) – Az MKP elnöke, Berényi József elvárja, hogy a szlovák kormány mihamarabb változtasson az állampolgársági törvényen. „Hiszem, hogy a parlament az őszi ülésszakán napirendre tűzi ezt a kérdést” – jelentette ki a SITA ügynökségnek.

Az a szlovák állampolgár, aki az idegen állampolgárságot július 17-e után kapta meg, köteles ezt a tényt haladéktalanul jelenteni a lakhelye szerint illetékes körzeti hivatalban. „Ha valaki ezt a kötelességét elmulasztja, az 3319 euró pénzbírságra büntethető” – tájékoztatott a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya. Az állampolgárságról szóló törvény módosítása július 17-én lépett hatályba. Eszerint a szlovák állampolgár azon a napon, amikor kifejezett akaratnyilvánítással más állam polgárává válik, automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát.

Bár az MKP a júniusi választások után a parlamenten kívülre szorult, a párt új elnöke, Berényi József nem esett ki a politikai életből. „Folyamatosan látogatom a helyi és járási szerveinket. Tehát ha nem is vagyok a parlamentben, azért a politikából nem maradok ki” – mondta.

Berényi nem tapasztalta, hogy az MKP-ból, miután a párt nem jutott a parlamentbem, tömegesen lépnének ki az emberek. Egyúttal hangsúlyozta, hogy soraik új tagokkal is bővültek. „Az egyik Most-Híd-képviselő felesége és több családtagja is az MKP sorait szaporítja a mai napig” – mondta Berényi. Elképzelése szerint ősszel a tagságot összeszámlálják. Tény, hogy az MKP néhány tagja a Most-Híd pártba szeretne átlépni. „Nem kizárt, hogy a párt néhány tagja annak érdekében, hogy a körzeti és a kerületi hivatalokban székhez jusson, hajlandó mezt cserélni” – tette hozzá.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať