Babcock ako prvý tréner NHL žiadal o preverenie videozáznamu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mike Babcock
Mike Babcock je prvým trénerom v histórii NHL, ktorý využil nové pravidlo o preskúmaní videozáznamu pri góle súpera. Foto: SITA/AP

TORONTO 8. októbra (WebNoviny.sk) – Kouč Mike Babcock sa pri svojej súťažnej premiére na lavičke klubu zámorskej hokejovej NHL Toronto Maple Leafs stal prvým koučom v histórii profiligy, ktorý využil nové pravidlo o preskúmaní videozáznamu pri góle súpera. Niekdajší kouč Detroitu si v praxi overil, či daná novinka funguje pri presnom zásahu Jeffa Petryho z Montrealu do siete Jonathana Berniera.

Pohľad na video odhalil, že pri góle hostí český útočník Tomáš Plekanec fauloval domáceho brankára. Skóre sa teda nemenilo, v konečnom účtovaní to však Torontu nepomohlo, pretože Canadiens triumfovali 3:1. „Ja som o nič nežiadal. Moji asistenti na seba zakričali a jeden z nich potom zrúkol, že žiadame preverenie videozáznamu. Potom som videl situáciu na videokocke a vedel som, že uspejeme,“ popísal situáciu kouč Babcock pre NHL.com.

O preverenie nemôže žiadať tréneri vždy

Možnosť preskúmať videozáznam na podnet trénera je jednou z významných noviniek, ktoré vedenie NHL zaviedlo pred začiatkom aktuálneho súťažného ročníka.

Kormidelníci jednotlivých mužstiev nemôžu žiadať o preverenie situácie vždy, ale iba pri gólových situáciách – ak by presný zásah nemal platiť pre faul na brankára či postavenie mimo hry a naopak, ak presný zásah nebol uznaný a podľa šéfa lavičky neprišlo k previneniu jeho zverencov proti pravidlám.

Ak sa tréner rozhodne požiadať o preskúmanie záznamu, musí si vyžiadať oddychový čas, počas ktorého videocentrála v Toronte preverí oprávnenosť podnetu. Ak bude úspešný, oddychový čas sa danému mužstvu vráti. Počas záverečnej minúty tretej tretiny a v predĺžení preberá na seba povinnosti prešetrenia videozáznamu spomenutá centrála v Toronte.

Video: Toronto podľahlo Montrealu 1:3

Nová sezóna priniesla aj ďalšie novinky

V NHL do praxe zaviedli od úvodu nového ročníka aj nový formát predĺžení, v ktorom namiesto štyroch korčuliarov bude mať každý tím na hracej ploche iba troch. V platnosti zostáva zásada, že mužstvo musí mať na ľade aspoň štyroch hráčov, takže v prípade presilovky nebude počet korčuliarov klesať na strane previnilcov, ale stúpať u súpera.

Úpravou prešlo aj pravidlo o vhadzovaní, pri ktorom bude zvýhodnené útočiace mužstvo. Kým doteraz musel ako prvý položiť hokejku na ľad hráč hosťujúceho mužstva, po novom táto zásada bude platiť iba v stredovom kruhu. V ďalších prípadoch tak musí urobiť hráč brániaceho tímu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mike BabcockTomáš Plekanec