Uznával ho aj Gretzky, šesť týždňov bol najlepší bek v NHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sergej Fiodorov
Sergej Fiodorov Foto: SITA/AP

DETROIT 6. novembra (WebNoviny.sk) – Písala sa sezóna 1993/1994 a Wayna Gretzkého si trúfol vyzvať v súboji o Trofej Arta Rossa. Sergej Fiodorov na diaľku bojoval s najlepším hokejistom všetkých čias o honor najproduktívnejšieho hráča NHL. V súčte napokon prehral o desať, ale so 120 bodmi si vtedy 24-ročný útočník Detroitu utvoril kariérne maximum a potvrdil príslušnosť k absolútnej špičke v lige. Dostal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča. Ako prvý Európan vôbec.

„Bol jedným z mojich najbližších priateľov medzi súpermi,“ prezradil pre ESPN Gretzky, ktorý v tom čase ako 33-ročný dominoval vo farbách Los Angeles. „Bola skutočná vzácnosť vidieť útočníka, čo bol v defenzíve rovnako dobrý ako v ofenzíve. Mal skvelé videnie,“ pripomenul Gretzky.

Keď mal vtedajší tréner Detroitu Scotty Bowman v jednej sezóne problémy so zložením defenzívy, neváhal siahnuť po rodákovi zo západoruského Pskova. „Na šesť týždňov sa stal najlepším bekom v lige. Na Európana bol nezvyčajne silný v defenzíve. Úžasný hráč, jeden z najlepších, akého som kedy viedol. Na ľade vedel všetko. Jeden z tých, ktorých ste chceli mať na ľade v poslednej minúte. Takých hráčov porátate na prstoch jednej ruky.“

Svoj prvý Stanleyho pohár získal v drese Red Wings

Kým v moskovskom CSKA bola koncom 80. rokov postrachom súperových obrán Fiodorovova formácia s Alexandrom Mogiľným a Pavlom Burem na krídlach, v Detroite sa Sergej preslávil ako súčasť slávnej ruskej päťky s Igorom Larionovom, Slavom Kozlovom, Vladimirom Konstantinovom a Viačeslavom Fetisovom.

Fiodorov získal svoj prvý Stanleyho pohár v drese Red Wings v roku 1997. Na začiatku ďalšej sezóny však bol obmedzeným voľným hráčom a až do februára čakal, kým klub dorovnal 38-miliónovú ponuku od Caroliny, aby ho udržal v kádri. V základnej časti vtedy odohral iba 21 zápasov, ale v play-off mal 20 bodov v 22 dueloch. A zdvihol nad hlavu druhý Stanley Cup. „Zohral vtedy dôležitú úlohu. Pochybujem, že by sme obhájili trofej, ak by sa k nám nevrátil,“ tvrdí Bowman.

Stal sa prvým Rusom s tisíckou kanadských bodov na konte

Fiodorov sa z najcennejšej klubovej trofeje tešil s „červenými krídlami“ ešte aj v roku 2002. Stal sa prvým Rusom s tisíckou kanadských bodov na konte. „Hokej som vždy hral preto, lebo som ho miloval. Nie preto, že som chcel získavať ocenenia,“ povedal Fiodorov, ktorý v lete 2003 podpísal kontrakt na päť rokov s Anaheimom po trinástich sezónach strávených v Detroite.

„Veľká škoda, že nezostal. Podľa mojej mienky mohol dosiahnuť oveľa viac, ak by nezmenil pôsobisko. Záver jeho kariéry nebol taký oslnivý ako úvod, ale to sa stáva viacerým hráčom,“ dodal Bowman na margo bývalého skvelého centra, ktorý v 1248 dueloch nazbieral 1179 bodov (483+696).

V súčasnosti 45-ročného Sergeja Fiodorova v pondelok 9. novembra uvedú do Siene slávy NHL.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Fiodorov