Slováci skončili na Arosa Challenge po nájazdoch druhí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slováci otočili z 0:3 na 4:3, ale s Američanmi prehrali
Zákrok slovenského brankára Júliusa Hudáčka počas zápasu B-skupiny na svetovom šampionáte v Česku. Ostrava, 12. máj 2015. Foto: SITA/AP

AROSA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská hokejová reprezentácia v sobotu popoludní prehrala 2:3 po samostatných nájazdoch s výberom domáceho Švajčiarska a na turnaji Arosa Challenge obsadila druhé miesto.

Zverenci Zdena Cígera vo finále nastúpili v porovnaní s piatkovým triumfom nad Bielorusmi 4:1 bez zraneného Radovana Puliša, ktorý má po zákroku Iľju Šinkeviča zlomený nos.

Po bezgólovej prvej tretine sa Slováci ujali vedenia v 30. min zásluhou Andreja Kudrnu, no vzápätí vyrovnal Kevin Romy a Lino Martschini v presilovke upravil na 2:1 pre Švajčiarov. V 44. min vyrovnal na 2:2 Pavol Skalický, ktorý skóroval aj v piatok proti Bielorusku.

Debutant v slovenskej bránke Michal Valent v 57. min zneškodnil trestné strieľanie Brunnera, v samostatných nájazdoch obhajobu turnajového triumfu pre Švajčiarov zariadil Wieser.

Obranca Adam Jánošík a útočník Martin Bakoš si pripísali jubilejný dvadsiaty štart v národnom tíme, gólman Michal Valent absolvoval reprezentačný debut. Andrej Kudrna strelil premiérový gól v najcennejšom drese.

V 62. vzájomnom zápase si Slováci pripísali 29. prehru, predtým nad Švajčiarmi 26-krát zvíťazili a sedem duelov sa skončilo nerozhodne.

Arosa Challenge – sobota – finále:
Švajčiarsko – Slovensko 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)

Góly: 31. Romy (Geering), 35. Martschini (Loffel, Haas), rozh. sam. nájazd Wieser – 30. Kudrna (Holovič), 44. Skalický (A. Jánošík)

Nájazdy: Martschini nedal, M. Bakoš 0:1, Suri 1:1, Holovič nedal, Wieser 2:1, Réway nedal

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: DiPietro, Wiegand – Altmann, Kaderli (všetci Švaj.)

Zostavy:

Švajčiarsko: T. Stephan – Du Bois, Blum, Geering, Blindenbacher, Schlumpf, Grossmann, Loffel, Vongunten – Ambühl, Hofmann, Walser – Moser, Romy, Brunner – Suri, Haas, Martschini – Schappi, Trachsler, Wieser

Slovensko: Valent – Čerešňák, Sersen, Štajnoch, A. Jánošík, O. Kotvan, Šedivý, Kubka, L. Kozák – M. Bakoš, Cehlárik, Réway – M. Bartánus, T. Marcinko, Dej – Kudrna, Lušňák, Skalický – Holovič, Michal Hlinka

Prvá tretina veľa vzruchu na ľadovej ploche nepriniesla. Prvú vážnejšiu šancu duelu a najväčšiu v I. tretine mal v 10. min útočník Martin Réway, no jeho pokus spomedzi kruhov neskončil v bránke súpera. V úvodnej časti obe mužstvá nevyužili po jednej presilovke.

Druhú dvadsaťminútovku začali omnoho aktívnejšie domáci reprezentanti. Už v 28. sekunde pokus Ambühla chytil gólman Valent, vzápätí mieril vedľa Suri a o niekoľko sekúnd neskôr od prvého inkasovaného zásahu zachránila Slovákov žrď. Tím SR sa neskôr ubránil pri vylúčení T. Marcinka.

Prvýkrát sa skóre zmenilo v 30. min, keď domáceho brankára T. Stephana prekonal po Holovičovej strele Kudrna – 0:1. Radosť slovenského družstva však trvala iba 90 sekúnd, pretože delovka Romyho aj s prispením obrancu Štajnoch skončila za Valentom – 1:1. Slovenský gólman v 35. min síce v oslabení zneškodnil veľkú šancu Haasa, no o niekoľko sekúnd neskôr už nestačil na pokus Martschiniho – 2:1.

V 44. min sa začalo odznova, keď sa Skalický po návrate z trestnej lavice predral až pred bránku súpera a vyrovnal na 2:2. Napriek inkasovanému gólu pokračovali Švajčiari v tlaku, Valent musel v 46. min hasiť pred dôrazným Surim a neskôr zachránil aj pri šanci Hofmanna. Súperovi hrozil najmä Réway, ktorý po brejkoch skúšal pozornosť T. Stephana strelami z rôznych pozícií.

V 56. min po faule L. Kozáka brankár Valent úspešne čelil trestnému strieľaniu Brunnera a zápas dospel až do predĺženia. V ňom v 64. min nepochodil M. Bartánus, v samostatných nájazdoch o turnajovom víťazstve Švajčiarov rozhodol Wieser – zo Slovákov sa presadil iba M. Bakoš, neuspeli Holovič ani Réway.

Hlasy:

Zdeno Cíger (tréner Slovenska): „Samozrejme, všetci by sme boli radi, ak by sme zvíťazili. Bol to však náročný duel. Švajčiari boli doma, plní sily, energie, nepúšťali nás veľmi pred bránku. Šťastie bolo na ich strane, ale z nášho pohľadu to nebolo zlé. Približujeme sa k prejavu, akému chceme. Je veľká výhoda, že za dva turnaje sme si vyskúšali mnoho hráčov, už budeme mať lepší prehľad. Na ďalšiu akciu by sme mohli zložiť celkom dobré mužstvo.“

Pavol Skalický (útočník Slovenska): „Určite sme hrali dobre ako kolektív, podržali nás brankári. Niekedy sme mali výkyvy, nedodržiavali sme taktiku, ale vrátili sme sa k nej a slávila úspech. Dnes to bolo o jednom góle, nájazdy sú lotéria. Hrali sme dobrý hokej, prvú tretinu sme ustáli súperov tlak a v zostávajúcom čase to bolo vyrovnané. Tento druhý zápas na turnaji bol ťažší, nemali sme veľa času na regeneráciu. Predviedli sme dva dobré výkony, nemáme sa za čo hanbiť. Rastieme individuálne aj ako tím.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam JánošíkMartin BakošMartin RéwayPavol Skalický
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentáciaŠvajčiarska hokejová reprezentácia