Priniesol si nové ruky. Pred 22 rokmi dal Bondra päť gólov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Bondra
Peter Bondra Foto: SITA/AP

WASHINGTON 4. februára (WebNoviny.sk) – V histórii NHL sa dosiaľ 44 hráčom podarilo streliť v jednom zápase päť gólov a v piatok 5. februára uplynie presne 22 rokov, čo sa o takýto nevšedný zápis prvý raz postaral slovenský hokejista. Bol ním Peter Bondra, ktorý skvelým výkonom rozhodol o víťazstve Washingtonu nad Tampou Bay 6:3. Písal sa 5. február 1994.

Vtedajší nový tréner Capitals Jim Schoenfeld spojil v tom čase 25-ročného Bondru do jednej formácie s Dmitrijom Christičom a Dalom Hunterom. „Nikdy predtým som s nimi nehral v útoku. ‚Dimov‘ talent a Petrova úžasná rýchlosť mi však uľahčovali prácu. Stačilo im prihrávať,“ citoval oficiálny web washingtonského klubu centra novozloženej úderky Huntera.

V spomenutom dueli sa síce vedenia ujala Tampa, ale slovenské krídlo štyrmi gólmi v rozpätí neuveriteľných 4:12 min ešte v prvej tretine roztrhalo šance Lightning na úspech na franforce. „Je to niečo ako splnený sen, pretože človek vždy fantazíruje o tom, že strelí veľa gólov. Je to bláznivé,“ vravel o svojom nezabudnuteľnom počine Bondra, ktorý v prostrednej časti duelu zvýšil na 6:1 piatym zásahom. Toľko gólov v jednom zápase v drese Caps predtým dosiahol iba Švéd Bengt-Aake Gustafsson (v dueli 8. januára 1984).

„Diskutovali sme o zmene hokejky. Keď som sa ho opýtal, či tak spravil, odvetil: ‚Nie, priniesol som si pár nových rúk‘. Neboli to len šikovné ruky, ale aj srdce, odhodlanie a úžasná rýchlosť. Najlepšie predstavenie, aké som videl,“ vravel Schoenfeld. Bondra s úsmevom pripomenul, že to nebol jeho najlepší strelecký výkon v kariére. „Keď som mal desať rokov, dal som jedenásť gólov. Boli sme veľmi dobrý mládežnícky tím. Vyhrali sme vtedy tuším tridsaťpäť alebo tridsaťsedem nula.“

„Bonzai“, ako washingtonskú raketu s dvanástkou na drese v zámorí prezývali, nezostal jediným Slovákom s päťgólovou vizitkou v stretnutí NHL. Rovnaký počin zopakoval 20. decembra 2007 – vtedy ešte v drese Minnesoty – iný kanonier Marián Gáborík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marián GáboríkPeter Bondra