Cíger bol v Žiline spokojný s hrou tímu aj výkonmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdeno Cíger
Tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger počas medzištátneho zápasu Slovakia Cup medzi Slovenskom a Švajčiarskom. Žilina, 13. február 2016. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 14. februára (WebNoviny.sk) – Z hlavného trénera slovenskej hokejovej reprezentácia Zdena Cígera sršala po februárovom asociačnom termíne spokojnosť. Mal na to právo, veď jeho zverenci v Žiline obhájili prvenstvo na domácom turnaji Slovakia Cup z Banskej Bystrice. Navyše, darilo sa aj olympijskému tímu SR, ktorý pod vedením kormidelníka Petra Oremusa triumfoval na podujatí Euro Ice Hockey Challenge v rakúskom Innsbrucku. A neboli to len úspešné výsledky slovenských hokejových výberov, ktoré kouča Cígera potešili. V Žiline jeho mužstvo previedlo najmä v sobotu proti Švajčiarom kvalitný výkon aj so šikovnými kombináciami, a to všetko vo výbornej kulise.

„Po takomto víťazstve v skvelej atmosfére sa duel hodnotí ľahko. Začiatky zápasov na turnaji sme mali nervózne, niekedy prílišná snaha zväzuje ruky a puky vtedy hráči viac odhadzujú. Sobotňajšie stretnutie bolo náročné, pretože Švajčiari hrali agresívne a dohrávali súboje, no chalani sa nezľakli a postavili sa súperovi tvárou v tvár. Boli sme silní na puku, vytvárali sme si šance a dokázali sme ich aj premeniť. Som veľmi rád, že chlapci plnia to, čo si povieme. Mali sme krátky čas na prípravu a nacvičili sme si založenie útoku, defenzívnu činnosť či napádanie. To celé sme za krátky čas zvládli a vidno, že chalani chcú plniť tieto pokyny,“ zneli prvé slová 46-ročného rodáka z Martina. „Spolu s hráčmi som si užil atmosféru aj ja na striedačke. Je to nádhera. Sú to pekné zážitky. Ďakujem všetkým fanúšikom, že nás takto podporili,“ doplnil.

Žilinský úspech Slovákov podčiarkol olympijský výber SR, ktorý v Innsbrucku prehral iba raz a tiež získal turnajovú trofej. „Je to dobré, že sa darilo aj olympijskému mužstvu. Ešte však budem čakať na hodnotenie jednotlivých hráčov, som naň zvedavý. Hlavne tých, ktorých máme vytipovaných do širšieho kádra. Chceli sme ich vidieť, ako sa tam ukážu. Teším sa z toho, že veľa hráčov, aj tých mladých, sa dokázalo presadiť. Nezľakli sa a hrali sebavedomo,“ poznamenal kouč Cíger.

Základom kvalitných výsledkov a turnajového víťazstva v Žiline bol spoľahlivý brankár Július Hudáček, ktorý vo štvrtok v súboji s Bielorusmi inkasoval iba raz a v sobotu proti Švajčiarom za svoj chrbát nepustil ani jeden puk. „Som rád, že aj jemu to vyšlo. Ukázal nám, že chytať vie. Bol istotou, ktorú mužstvo potrebuje. Bolo to vidieť aj pri rozohrávaní pukov. Keď sme aj urobili chybu a súper sa dostal do šance, tak si s tým poradil. Dohoda bola, že odchytá obe stretnutia. Preverili sme si ho a zvládol to. Teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ povedal na adresu Spišiaka hlavný kouč.

Zdenovi Cígerovi sa po úspešnom podujatí jednoduchšie hovorilo o pozitívach. „Celý turnaj bolo také dopĺňanie sa, vždy niekto zabral. Bolo však vidieť aj to, že niektorí hráči sú preťažovaní. Napríklad u Mareka Viedenského, má toho dosť a navyše ho chytá nejaká choroba. Treba prirátať aj nejaké zranenia. Mne osobne sa veľmi páčil Tomáš Hrnka, ktorý v sobotu žiaril a bol prakticky všade. Pre mňa to bolo veľké prekvapenie. Okrem Tomáša Hrnku by som mohol vyzdvihnúť aj Rasťa Deja, ktorý s nami nebol dlhšie a ukazuje, že je sebavedomý a rýchly. Rovnako aj Mišo Vandas, aj keď prišiel iba narýchlo. Nezľakol sa a hral sebavedomo,“ pokračoval nástupca Vladimíra Vůjtka pri reprezentačnom kormidle tímu SR.

Nemožno si však namýšľať, že všetko bolo ideálne. „Aj medzi negatívami by sa niečo našlo. Fauly by som chlapcom nevyčítal. Andrej Šťastný (v sobotu v I. tretine trest do konca zápasu, pozn. red.) šiel to toho, súper mal dole hlavu. Niekedy by sme mohli ísť viac po puku, aj sme sa o tom bavili. Musíme sa z toho poučiť, pretože súper mohol v päťminútovej presilovke dať dva góly a bolo by to všetko iné. Pozitívne bolo, že sme to ubránili. Bola to dlhá presilovka súpera a počas nej ešte aj dve minúty o dvoch hráčoch. Načo však mám vyťahovať negatíva, keď tam nebolo niečo úplne zlé. Mne sa páčilo, že systém, ktorý sme si nastavili, nám fungoval. Súper sa nedostával do prečíslení, možno raz či dvakrát. Diváci nás tlačili dopredu a začali sme veľmi lietať, súpera sme tak dostávali do šancí, no potom sme sa vrátili k svojej hre,“ pokračoval Cíger.

Za kapitána pre žilinský Slovakia Cup vybral skúseného obrancu Andreja Meszároša, ktorý kapitánske „céčko“ nosil na drese premiérovo od juniorskej kategórie. „Myslím si, že sa tejto pozície zhostil dobre. Je to skúsený hráč a mal to pod kontrolou. Videl som u neho istotu, zaujímal sa o tím aj u mimohokejových vecí. Som spokojný,“ poznamenal hlavný tréner. V oboch stretnutiach na v pozitívnom svetle prezentoval ina bek Michal Čajkovský, iba 23-hráč pražskej Sparty. „Je to mladý a silný chalan, ktorý chce hrať. Srší z neho energia, niekedy až príliš. Naháňa hráčov a musí sa naučiť niekedy sa trochu upokojiť. Takýto hráč je potrebný pre mužstvo,“ pokračoval Cíger. Kormidelník SR sa musel v oboch dueloch na turnaji vyrovnať aj s neštandardnou situáciou, keď vo štvrtok prišiel jeho tím počas zápasu o zraneného Mareka Bartánusa a v sobotu už v I. tretine o vylúčeného Andreja Šťastného. „Vždy sme tam točili troch krídelníkov, ktorí to vydržali. Ak by bol nejaký problém, tak by sme na to reagovali, Zvládli to, takže klobúk dolu,“ myslí si trojnásobný bronzový medailista z MS. V Žiline premiérovo v tejto sezóne spolupracoval s asistentom Ernestom Bokrošom, ktorý do januára pracoval s reprezentáciou do 20 rokov. „Bola to naša prvá spoločná akcia. Myslím si, že sme to zvládli dobre. Mal v rukách obrancov, komunikácia bola dobrá,“ prezradil Cíger.

Turnaj Slovakia Cup bol pre slovenskú reprezentáciu posledný v aktuálnej sezóne. Nasledovať bude už len osem aprílových súbojov v seriáli Euro Hockey Challenge postupne proti Fínom, Rusom, Francúzom a Dánom, v máji potom majstrovstvá sveta v Rusku. Pomaly tak musí kouč Cíger začať myslieť na záverečnú fázu sezóny. „Káder sa nám už dáva dokopy a teší ma, že sme si na troch turnajoch vyskúšali dostatok hráčov. Budeme mať z čoho vyberať. Stále sa približujeme k MS, čas letí veľmi rýchlo. Máme širší okruh a šikovných hráčov. Verím, že na šampionát poskladáme kvalitné mužstvo,“ myslí si. Už v závere februára či začiatkom marca však môžu niektorí adepti na miesto v reprezentačnom tíme skončiť na klubovej úrovni. Vyvstáva tak otázka, čo s nimi. „To bude také špecifikum, čaká nás improvizácia. Niektorí budú hrať dlhšie, iní skončia skôr. Budeme ich musieť trénovať a udržiavať v kondícii a v kontakte s ľadom. To bude náročnejšie. Ja osobne by som chcem mať hráčov pod kontrolou, v tomto chcem byť detailný. Budeme hľadať možnosti ako organizovať nejaké krátke možno trojdňové tréningové kempy. Niečo isto budeme musieť vymyslieť. Radšej budem trénovať s nimi, nerád by som to nechával na kluboch či hráčoch samotných,“ dodal Cíger.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej ŠťastnýJúlius HudáčekMichal ČajkovskýTomáš HrnkaZdeno Cíger