Cíger uzavrel nomináciu, Slováci budú so siedmimi nováčikmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SITA/Marko Erd
Branislav Konrád zo Slovenska (vpravo dolu) počas prípravného medzištátneho zápasu pred MS v rámci Euro Hockey Challenge medzi tímami Slovensko a Dánsko. Bratislava, 30. apríl 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Bez obrancov Adama Jánošíka, Oldřicha Kotvana a Lukáša Kozáka a útočníka Michala Hlinku odcestuje slovenská hokejová reprezentácia v stredu na majstrovstvá sveta do Ruska. Tréner národného mužstva Zdeno Cíger si do tímu vybral troch brankárov, osem obrancov a štrnásť útočníkov. „Káder je uzatvorený. V obrane ani útoku už možnosti nemáme. Je to konečné,“ povedal tréner Zdeno Cíger.

Z nominovaných hráčov sa na seniorských majstrovstvách sveta v minulosti nikdy nepredstavili siedmi – brankár Samuel Baroš, obranca Christián Jaroš a útočníci Marek Bartánus, Martin Bakoš, Tomáš Hrnka, Pavol Skalický a Peter Cehlárik. Gólman Branislav Konrád bol na dvoch šampionátoch, ale v rokoch 2007 a 2015 iba v pozícii trojky a na vrcholnom fóre neodchytal ešte ani minútu.

V tíme SR pre svetový šampionát v Rusku je kvarteto korčuliarov zo zámorskej NHL (obrancovia Andrej Sekera a Martin Marinčin a útočníci Marko Daňo a Tomáš Jurčo), z ruskej KHL ďalších sedem (šesť zo Slovana Bratislava). Piati hráči z aktuálneho kádra hrali v sezóne 2015/2016 vo švédskej SHL a českej extralige, trio v domácej Tipsport lige a vo švajčiarskej NLA Martin Réway. Najmladším členom mužstva je 20-ročný obranca Christián Jaroš, ktorému pred rokom ušla miestenka na šampionát krátko pred jeho začiatkom. Najstarším je iný bek Dominik Graňák, ktorý má vo veku 32 rokov na svojom konte aj najviac štartov v národnom mužstve (158).

Brankár Peter Budaj postúpil v AHL do 2. kola play-off. Máme teraz týždeň a uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Zatiaľ na súpisku na MS zapíšeme dvoch gólmanov,“ ozrejmil generálny manažér tímu SR Róbert Švehla. Pre kouča je nevďačnou úlohou, keď musí hráčom oznámiť, že nejdú na MS. „Povedal som chlapcom, že mi je to ľúto. Museli sme sa s tým vyrovnať. Chalani týždne tvrdo pracovali. Je to také smutné, ale treba sa cez to preniesť a oni to musia zvládnuť,“ dodal Cíger. Čo sa týka kapitána a asistentov, v mužstve SR sa nebude nič meniť. „Céčko“ na drese bude mať Andrej Sekera, pomáhať mu budú Michal Sersen a Martin Réway. „Je vidieť prepojenie s tými hráčmi. Andrej Sekera je ten, ktorý to celkom dobre zvláda,“ vysvetlil Cíger.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta v Rusku:

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Samuel Baroš (HKM Zvolen)

Obrancovia: Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd.), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Andrej Meszároš (Sibir Novosibirsk, KHL/Rus.), Michal Sersen, Ivan Švarný (obaja Slovan Bratislava, KHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, NHL/Kan.), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs, NHL/Kan.) Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR)

Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.), Marko Daňo (Winnipeg Jets, NHL/Kan.), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Libor Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron, Švaj.), Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec, ČR), Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings, NHL/USA)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MeszárošAndrej SekeraAndrej ŠťastnýBranislav KonrádChristián JarošDominik GraňákIvan ŠvarnýJúlius HudáčekJuraj MikušLibor HudáčekMarek BartánusMarek ViedenskýMarko DaňoMartin BakošMartin MarinčinMartin RéwayMichal SersenPavol SkalickýPeter BudajPeter CehlárikRóbert ŠvehlaSamuel BarošTomáš HrnkaTomáš JurčoTomáš MarcinkoVladimír DraveckýZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia