Video: Pittsburgh vyhral prvé finále NHL, hrdinom Bonino

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále NHL (1. zápas): Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 3:2
Zákrok brankára San Jose Sharks Martina Jonesa po zakončení útočníka Pittsburghu Penguins Philla Kessela počas prvého finálového zápasu NHL. Pittsburgh, 30. máj 2016. Foto: SITA/AP

PITTSBURGH 31. mája (WebNoviny.sk) – Útočník Nick Bonino v 58. min rozhodol o víťazstve hokejistov domáceho Pittsburghu nad San Jose 3:2 v pondelňajšom prvom zápase finále Stanleyho pohára v zámorskej hokejovej NHL.

Dvadsaťosemročný center prekonal gólmana Martina Jonesa a dosiahol svoj štvrtý gól v tohtoročnom play-off, keď zužitkoval výbornú prihrávku spoza bránky od obrancu Krisa Letanga. „Skvelý pas. Rozhodne to nebola jedna z mojich najtvrdších striel, ale našla si cestu za brankárov chrbát,“ poznamenal Bonino.

Obrazom: Prvý finálový zápas NHL

„Žraloci“ zmazali dvojgólové manko

Penguins v stretnutí ani raz nezaostávali, ba viedli aj 2:0, keď sa v rozpätí 62 sekúnd prvej tretiny presadili dvaja nováčikovia – najprv Bryant Rust a krátko po ňom Conor Sheary.

„Vyzeralo to, akoby sme uviazli v bahne. To sa nesmie stávať. Možno to bolo tým, že pre väčšinu našich hráčov je to prvé finále. V tejto fáze ročníka je však už každý zápas taký dôležitý, že si nesmieme dovoliť takto ho odštartovať,“ nabáda svojich spoluhráčov najproduktívnejší hráč play-off Logan Couture.

Sharks zásluhou českého krídelníka Tomáša Hertla znížili v presilovke v 24. min a v závere prostrednej časti hry vyrovnal veterán Patrick Marleau. Pri oboch zásahoch hostí asistoval Brent Burns a upevnil si pozíciu najproduktívnejšieho obrancu vyraďovacej fázy. „V druhej tretine sme začali ukazovať, čoho sme schopní,“ podotkol kouč Peter DeBoer.

Video: Víťazný gól Nicka Bonina

Druhý zápas sa hrá 1. júna

Pittsburgh je od Caroliny v roku 2006 prvým tímom Východnej konferencie, ktorý ovládol úvodný diel finálovej série. Hurricanes vtedy zdolali Edmonton Oilers 5:4 a napokon získali Stanley Cup. Druhý duel tohtoročného finále je znova v Consol Energy Center na programe v stredu 1. júna.

Mužstvo, ktoré zvíťazilo v zápase číslo jeden, potom až v 78 percentách prípadov úspešne dokráčalo k poháru. „Je to len prvý súboj, ale predviedli sme v ňom mnoho dobrých vecí. Prvá a tretia tretina boli z našej strany kvalitné, utvorili sme si mnoho šancí,“ pripomenul 41 streleckých pokusov domáceho tímu v zápase kapitán „tučniakov“ Sidney Crosby.

„Tak isto sme spoznali súperove silné stránky, najmä v prostrednej časti, v ktorej dvakrát skóroval. Hrajú celkom rýchlo.“

Finále Stanleyho pohára 2016 – prvý zápas

– hrá sa na štyri víťazstvá

Pittsburgh – San Jose 3:2 (2:0, 0:2, 1:0) – stav série: 1:0

Góly: 13. Rust (J. Schultz, Kunitz), 14. Sheary (Crosby, Määttä), 58. Bonino (Letang, Hagelin) – 24. Hertl (Donskoi, Burns), 39. Marleau (Burns, Couture)

Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 18 596 divákov

Zostavy:

Penguins: M. Murray – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, J. Schultz, I. Cole – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kessel, Bonino, Hagelin – Rust, Malkin, Kunitz – Fehr, Matt Cullen, Kühnhackl. Tréner: M. Sullivan.

Sharks: M. Jones – Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski, J. Thornton, Hertl – Donskoi, Couture, Marleau – J. Ward, Tierney, M. Karlsson – Wingels, Spaling, Zubrus. Tréner: P. DeBoer.

Zostávajúci program finále:

streda 1. júna (druhý zápas): Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks (štvrtok 2.00 h SELČ)

sobota 4. júna (tretí zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (nedeľa 2.00 h SELČ)

pondelok 6. júna (štvrtý zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (utorok 2.00 h SELČ)

štvrtok 9. júna (prípadný piaty zápas): Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks (piatok 2.00 h SELČ)

nedeľa 12. júna (prípadný šiesty zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (pondelok 2.00 h SELČ)

streda 15. júna (prípadný siedmy zápas): Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks (štvrtok 2.00 h SELČ)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Patrick MarleauSidney Crosby
Firmy a inštitúcie Pittsburgh PenguinsSan Jose Sharks