Matthews sa stal jednotkou draftu 2016, Slovákov nechceli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Draft NHL 2016
Zľava: Patrik Laine, Auston Matthews a Pierre-Luc Dubois počas draftu NHL. Buffalo, 24. jún 2016. Foto: SITA/AP

BUFFALO 25. júna (WebNoviny.sk) – Americký útočník Auston Matthews sa podľa očakávania stal jednotkou vstupného draftu zámorskej hokejovej NHL, od piatkového večera patrí Torontu Maple Leafs. V sobotu bolo na programe ďalších šesť kôl. Výberom prešli mladíci narodení medzi 1. januárom 1996 a 15. septembrom 1998.

„Je to veľmi emotívne. Keď zaznelo moje meno, mama sa rozplakala. Rodičia totiž obetovali mojej kariére všetko. Je to zvláštny zážitok. Toronto je mekka hokeja, každý tam žije týmto športom. Stať sa členom takej organizácie je pre mňa splnený sen,“ povedal 18-ročný Auston Matthews.

Matthews začal medzi seniormi vo Švajčiarsku

Torontská voľba Matthewsa (nar. 17. septembra 1997) bola predpokladaná, Maple Leafs totiž chceli stredného útočníka. Výrazne mu konkuroval Patrik Laine, no v jeho neprospech hovorili dve skutočnosti – je Fín a krídelník. Americký mladík Auston Matthews strávil dve sezóny v rozvojovom reprezentačnom programe USA, pred ročníkom 2015/2016 sa vybral do Európy, pretože sa chcel medzi seniormi čo najlepšie pripraviť na NHL. Zamieril do Švajčiarska a hral za Zürich SC Lions.

V máji sa predstavil na seniorských MS v Rusku a americký výbor výbornými výkonmi doviedol k 4. miestu. Nechýbal ani na juniorskom svetovom šampionáte vo Fínsku, na ktorom bral americký tím bronz. Auston Matthews sa stal siedmym Američanom s postom drafovej jednotky – v minulosti to boli Patrick Kane (2007), Erik Johnson (2006), Rick DiPietro (2000), Bryan Berard (1995), Mike Modano (1988) a Brian Lawton (1983).

V prvom kole uspeli aj Fíni

Podľa prognóz vyberal z 2. miesta Winnipeg, ktorý si pod svoje krídla zobral spomenutého Fína Patrika Laineho. Rodák z Tampere sa podieľal na zisku titulu pre miestnu Tapparu v sezóne 2015/2016. Okrem toho sa podieľal na zlate pre Fínsko na juniorských MS v Helsinkách a na seniorskom svetovom šampionáte svojou produktivitou potiahol Suomi až do finále.

Trojkou draftu sa stal trochu nečakane Pierre-Luc Dubois, ktorého si vybral Columbus. Po ňom nasledovali ďalší dvaja Fíni – útočník Jesse Puljujärvi ide do Edmontonu a obranca Olli Juolevi do Vancouveru.

V prvom kole si vybrali kluby predovšetkým hráčov z Kanady a USA, úspešní boli aj Fíni. Mužstvá siahli aj po dvoch Rusoch či jednom Švédovi. Pre Fínsko to boli veľmi dobré 1. kolo draftu – kluby si v ňom síce vybrali „len“ štyroch hráčov z krajiny tisícich jazier, no traja z nich boli riadne vysoko.

O Slovákov nebol záujem

Kluby z najlepšej severoamerickej súťaže si nevybrali v siedmich kolách nijakého slovenského hokejistu. Po rokoch 2008 a 2012 sa tento scenár zopakoval tretí raz, pripomenul server slovakprospects.com. Vlani draftovali päť slovenských hráčov – Erika Černáka, Mateja Tomeka, Christiána Jaroša, Radovana Bondru a Adama Húsku, ani jeden z nich sa však v NHL zatiaľ neuplatnil.

V tohtoročnom drafte si spomedzi 211 hráčov vybralo Chicago napríklad 17-ročného belgického brankára Woutera Peetersa. Najväčšie šance spomedzi Slovákov mal podľa prognóz Filip Lešťan, kluby mohli siahnuť aj po Samuelovi Solenskom, Michalovi Romanovi či Vojtechovi Zeleňákovi.

Draft hokejových nádejí 2016:

1. kolo: 1. Auston Matthews, útočník, Toronto, 2. Patrik Laine, útočník, Winnipeg, 3. Pierre-Luc Dubois, útočník, Columbus, 4. Jesse Puljujärvi, útočník, Edmonton, 5. Olli Juolevi, obranca, Vancouver, 6. Matthew Tkachuk, útočník, Calgary, 7. Clayton Keller, útočník, Arizona, 8. Alexander Nylander, útočník, Buffalo, 9. Michail Sergačov, obranca Montreal, 10. Tyson Jost, útočník, Colorado, 11. Logan Brown, útočník, Ottawa, 12. Michael McLeod, útočník, New Jersey, 13. Jake Bean, obranca, Carolina, 14. Charlie McAvoy, obranca, Boston, 15. Luke Kunin, útočník, Minnesota, 16. Jakob Chychrun, obranca, Arizona, 17. Dante Fabbro, obranca, Nashville, 18. Logan Stanley, obranca, Winnipeg, 19. Kieffer Bellows, útočník, New York Islanders, 20. Dennis Cholowski, obranca, Detroit, 21. Julie Gauthier, útočník, Carolina, 22. German Rubcov, útočník, Philadelphia, 23. Henrik Borgström, útočník, Florida, 24. Max Jones, útočník, Anaheim, 25. Riley Tufte, útočník, Dallas, 26. Tage Thompson, útočník, St. Louis, 27. Brett Howden, útočník, Tampa Bay, 28. Lucas Johansen, obranca, Washington, 29. Trent Frederic, útočník, Boston, 30. Sam Steel, útočník, Anaheim

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Auston MatthewsCharlie McAvoyMike ModanoPatrick KanePatrik LaineRick DiPietro