Zdeno Chára má dve prvenstvá vo finále Svetového pohára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdeno Chára
Zdeno Chára Foto: The Canadian Press via AP

TORONTO 27. septembra (WebNoviny.sk) – Zdeno Chára bude najstarším (39 rokov) aj najvyšším (206 cm) hokejistom, ktorý sa predstaví vo finále Svetového pohára v Toronte, kde si to o trofej rozdá favorizovaná domáca Kanada a tím Európy zostavený z hráčov ôsmich krajín „starého kontinentu“. „Chlapina, proti akej nechcete hrať. Je veľký, silný, pokryje veľa ľadu,“ povedal o slovenskom obrancovi útočník Brad Marchand, ktorý bude v tohtotýždňovej finálovej sérii hranej na dve víťazstvá teraz jeho súperom.

Vzbudzuje hrôzu

Cháru dokonale pozná, veď na klubovej úrovni sú dlhoročnými spoluhráčmi z Bostonu. Ale nijaké doberačky vraj nehrozia, hoci drobný Marchand (175 cm) rozhodne nepatrí medzi hokejistov, čo by si napriek chýbajúcim centimetrom nechali brnkať po svojom nose, ináč v NHL preslávenom pre svoju veľkosť. „Vzbudzuje hrôzu,“ pridal s úsmevom na Chárovu adresu.

„To, že sa neusmievam, neznamená, že sa nebavím,“ tvrdí o sebe robustný Trenčan. „Mnohokrát by ste si pomysleli, že som možno smutný, ale vnútri som šťastný a usmiaty. Takýto však som a nevyjadrujem to tak navonok. Ale možno by som mal, lebo manželka tvrdí, že mám krásny úsmev,“ konštatuje Chára.

Chára trávi na ľade v priemere 22 minút

Držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL 2009 trávi na prestížnom turnaji na ľade v priemere takmer 22 minút. Strelil už aj jeden gól, ale rozhodujúce sú jeho vodcovské schopnosti. Podľa trénera Ralpha Kruegera je kľúčom k úspechu práve jeho prítomnosť. „Veža nielen pre svoje fyzické parametre. Je to človek vnútri tej veže, s ktorým je úžasné pracovať,“ podotýka kouč Európy.

„Hovorili sme o mnohých veciach, ale platí, že ak nebudeme vystupovať ako tím, nič nedosiahneme. Všetci musia ťahať za spoločný koniec povrazu. Nikto si nepotreboval dokazovať vlastné ego a pracovali sme naozaj tvrdo,“ hovorí Chára o už teraz senzačnom úspechu, ktorým nepochybne je postup do finále SP.

Myšlienka spojiť do jedného kolektívu hokejistov zo Slovenska, Nemecka, Švajčiarska, Dánska, Rakúska, Francúzska, Nórska a Slovinska sa napokon osvedčila. „Bolo pre mňa skutočné potešenie spoznať týchto hráčov a byť s nimi v jednom tíme. Naozaj dobrá skúsenosť,“ doplnil Zdeno Chára. Finále Svetového pohára štartuje v utorok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zdeno Chára