Video: Ovečkinova paráda spred 11 rokov dojala aj Gretzkého

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Ovečkin
Kanonier Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin. Foto: SITA/AP

GLENDALE 16. januára (WebNoviny.sk) – Ak sa hokejový zápas skončí víťazstvom 6:1, záverečný gól zväčša upadne do zabudnutia. Nie však v prípade Alexandra Ovečkina. Portál NHL v rámci svojich storočných spomienok na nezabudnuteľné momenty histórie tejto najprestížnejšej profisúťaže vytiahol súboj Phoenixu s Washingtonom, ktorý sa hral v Glendale Arene 16. januára 2006 a skončil sa triumfom hostí 6:1.

Gól Ovečkina označil Gretzky za prekrásny

Do konca zápasu zostávalo niečo vyše 8 minút, keď vtedy 20-ročný ruský nováčik predviedol akciu z ríše snov. Puk prevzal ešte v strednom pásme, neskôr sa v rýchlosti sťahovačkou zbavil obrancu Paula Maru, lenže potom spadol a dostal sa do nevýhodného uhla a navyše z bekhendovej pozície. Napriek tomu ležiac na zemi nasmeroval puk po ľade presne medzi hokejku načahujúceho sa gólmana Briana Bouchera a pravú žŕdku jeho bránky.

„V prvom momente som ani sám nevedel, ako som ten gól strelil. Viem len, že v páde som sa z bekhendu snažil dostať do bránky. Bol to šťastný, ale zároveň krásny gól,“ uviedol Alexander Ovečkin na videu k spomenutého momentu.

Na striedačke Phoenixu vtedy stál veľký Wayne Gretzky, s 894 gólmi historický líder medzi strelcami v NHL, a nevychádzal z údivu. Gól Ovečkina označil za prekrásny. „Bolo to nádherné. Ovečkin je fenomenálny hráč, ktorý má na ľade na svojich spoluhráčov neuveriteľný vplyv. Je úžasné ho sledovať, ako narába s pukom,“ povedal na adresu vtedy 20-ročného mladíka kouč „kojotov“ Gretzky.

Má niekoľko prvenstiev v rebríčkoch Capitals

Pohľad na vtedajšie aj súčasné Ovečkinove štatistiky iba potvrdzuje Gretzkého slová. Ruský supertalent pri víťazstve 6:1 zaznamenal 2 góly a pridal aj asistenciu. Celkovo vo svojej nováčikovskej sezóne v NHL dosiahol 52 gólov a 54 asistencií, čím si zaslúžene vybojoval Calderovu trofej.

Hranicu 100 bodov v produktivite základnej časti NHL odvtedy prekonal ešte v troch ďalších sezónach a nedávno sa tešil z prekonania hranice 1000 kariérnych bodov. Ovečkin sa stal 37. hráčom s tísic bodmi v drese jedného tímu.

V klubových rebríčkoch Capitals je prvý v počte bodov (1003), gólov (546), gólov v presilovkách (203), počte striel (4395), víťazných gólov (94), gólov v predĺžení (19) či bodov v presilovkách (390). To všetko dosiahol v 882 zápasoch. V počte asistencií (457) je druhý za svojím súčasným spoluhráčom, Švédom Nicklasom Bäckströmom (507). „Všetky moje góly sú rovnako pekné a dôležité,“ zvykne hovorievať v dobrej nálade Ovečkin.

Tridsaťjedenročný ruský krídelník ukázal svoju veľkosť aj v aktuálnom nedeľňajšom domácom súboji proti Philadelphii (6:0), keď ukážkovým spôsobom vyzval obrancu Matta Niskanena ku gólu. V 44. min Ovečkin dostal krížnu prihrávku od Bäckströma do svojej typickej palebnej pozície, ale tentoraz strelu len naznačil, oklamal brankára Steva Masona, a sviatočnému strelcovi Niskanenovi naservíroval puk na gól do prázdnej bránky.

„Nečakal som to, ale posunul mi puk presne na hokejku, stačilo len nastaviť ju v správnom smere. Jeden z najľahších gólov, aké som kedy strelil,“ uviedol Niskanen, ktorý má v tejto sezóne na konte dva dvojgólové zápasy a žiadny ďalší zásah.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander OvečkinWayne Gretzky
Firmy a inštitúcie Washington Capitals