Jozef Golonka mal väčšiu radosť z prihrávky ako zo streleného gólu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef Golonka
Jozef Golonka Foto: SITA/Ivan Fleischer

Boli ste dlhoročný rekordér v počte stelených gólov za hokejovú reprezentáciu. Pamätáte sa kedy ste naposledy skórovali v reprezentácii?

V roku 1969 som bodoval v reprezentácii naposledy.

Pamätáte sa kedy a komu ste dali posledný gól?

Posledný som dal Švédom, ale ho neuznali. Stálo nás to titul majstra sveta v roku 1969 vo Švédsku. Dal som regulárny gól na 1:0. Podľa nemeckého rozhodcu som stál v bránkovisku. Podľa záznamov som však bol dva metre od bránkoviska. Chceli, aby vyhrali Rusi. Tí nás vtedy začali okupovať, preto všetko pripravili, aby to vyhrali.

Tento gól však nie je počítaný do oficiálnych štatistík. Nie je zahrnutý v tom počte 82 gólov v reprezentácii.

Nie. Posledný som dal v Grenobli. Dal som vtedy dva góly a k tomu dve asistencie. Vyhrali sme 5:4 nad Rusmi. Porazili sme ich vtedy prvýkrát na takomto veľkom šampionáte. Po tom sme ich porazili ešte raz v Štokholme.

Vtedy vo vašich hráčskych časoch sa však nerátal každý medzinárodný zápas za medzištátny, takže je možné, že tých gólov ste dali viac.

Nám sa rátali ako oficiálne medzištátne zápasy len tie prípravné zápasy, ktoré sme hrali so Švédskom, ZSSR a Kanadou. A samozrejme potom zápasy na majstrovstvách sveta a olympiáde. V Kanade sme odohrali šesť zápasov, ale oficiálne bolo len jedno. Ostatné boli vedené len ako proti výberom konferencií.

Jeden rekord vám však možno zostane. Dali ste 82 gólov v 134 zápasoch.

To už asi naozaj nikto nepredbehne. Môže streliť Miro Šatan ešte päť gólov, ale vo viacerých zápasoch. Mám teda najvyšší priemer strelených gólov v zápase.

Ako je podľa vás možné, že ste dali toľko gólov?

Robil som nepredvídateľné veci. Bol som improvizátor. Urobil som niečo, čo niekto v hokeji vôbec nepočítal. Preto som dával góly. Mojou doménou však bolo prihrávať. Ja som mal väčšiu radosť z prihrávky pred prázdnu bránu ako dať gól.

Vidíte na Slovensku nejakého svojho nástupcu?

Nástupcu je ťažké dnes hľadať. Kompletný hráč dnes prakticky neexistuje. Hrával som cez oslabovky v obrane, aby som rozdeľoval puky. Dnes je hokej úplne iný. Hrá sa na menšie ihriská, sú zaoblené mantinely, zrušili červenú čiaru, čo bola pre nás najväčšia zbraň. Dnes sa nastrelí puk z vlastnej tretiny na útočnú modrú čiaru a potom ide útočník sám na bránu. To sa kedysi nedalo. Najskôr som musel niekoho obohrať a dať nenápadnú prihrávku, opäť si na ňu nakorčuľovať. To dnes nie je treba. Je iný spôsob hry, ale nie sú dnes technickejší hráči ako v minulosti. Rozhodcovia dnes chránia viac útočníkov, nikto nepískal narazenie zozadu.

Hráči sú dnes teda iní?

Dnes sú hráči silnejší, masívnejší, vysokí. Na malých ihriskách v zámorí roztiahnu ruky sa už sa cez neho nedá prejsť. My sme boli kompletnejší hráči. Vedeli sme strieľať, prihrávať, niekoho obohrať. Boli sme takticky vyzretejší.

Čo hovoríte na to, že Miro Šatan cez víkend vyrovnal váš rekord?

Som rád, že ho dal, lebo aspoň napísali, že aj Golonka niekedy strieľal góly, lebo 46 rokov sa to nespomenulo. Šatan je veľký hokejista, dobrý hráč. Je nenápadný, má čuch na góly. Je jeden z našich najlepších hokejistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef GolonkaŠatan