Rana pre hokejovú extraligu, Košičania chystajú odchod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nitra - Košice
Jozef Stümpel z HK Nitra (vpravo) a Marek Bartánus z HC Košice (vľavo) počas 3. zápasu finále slovenskej hokejovej Tipsport extraligy 2013/2014 medzi HK Nitra - HC Košice. Nitra, 13. apríl 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 16. apríla (WEBNOVINY) – V hokejových Košiciach sa momentálne zaoberajú finálovou sériou slovenskej Tipsport extraligy, v klube však myslia podľa stredajšieho vydania Hospodárskych novín aj na budúcnosť a manažment už rozbehol rokovania o štarte v českej najvyššej súťaži.

„O záujme Košíc vieme, klub si do najvyššej českej súťaže podal prihlášku,“ citujú Hospodárske noviny viceprezidenta Českého hokejového zväzu Petra Břízu, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Sparty Praha.

Bříza vyvrátil slová o prihláške Košíc do českej extraligy

Viceprezident Českého zväzu ľadového hokeja Petr Bříza dementoval svoje slová pre stredajšie vydanie Hospodárskych novín, podľa ktorých si klub HC Košice podal prihlášku do českej extraligy.

„Slovenskému novinárovi som odpovedal, že aj v prípade, ak by podobná žiadosť už na zväz dorazila, zaoberali by sme sa ňou až po skončení sezóny. Neoficiálne úvahy a informácie sme v tomto smere zaznamenali, oficiálnu žiadosť, ktorá je podmienkou ďalších rokovaní predovšetkým s Asociáciou profesionálnych klubov ľadového hokeja a Slovenským zväzom ľadového hokeja, však nemáme na stole,“ uviedol podľa iDnes.cz Bříza.

Prestup nebude zadarmo

Košický klub sa momentálne nevyjadruje k správam o záujme vstúpiť do českej súťaže. V minulosti mu podobná iniciatíva nevyšla, vtedy sa snažil o prestup spoločne so Slovanom Bratislava, ktorý už momentálne hráva v ruskej nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige. Slovenské tímy narazili na nesúhlas zo strany českých.

„Momentálne hráme finále extraligy, preto tieto veci nebudem komentovať,“ reagoval pre stredajšie vydanie Hospodárskych novín Juraj Mondík, prezident košického klubu a generálny manažér nákupných činností v spoločnosti U. S. Steel, najväčšom sponzorovi klubu.

Záujem Košíc o vstup do českej extraligy je dlhodobý. V súčasnosti podľa prezidenta Českého zväzu ľadového hokeja Tomáša Krála získali oceliari len ďalšie informácie. „Zoznámili sme ich so všetkými podmienkami, ktoré súvisia so štartom v extralige a informovali sme ich aj o tom, že by Košice museli prísť s ponukou, ktorá by bola pre české kluby zaujímavá. Nebránime sa stretnutiu. Naposledy bola ich žiadosť jednoznačne odmietnutá. Teraz čakáme, či prídu s ekonomicky, marketingovo alebo inak športovo podloženým návrhom,“ uviedol pre Hokej.cz Král.

Česi si chcú stanoviť podmienky

Prípadný košický prestup by nebol zadarmo. České kluby budú od finalistu slovenskej extraligy pravdepodobne požadovať viaceré kompenzácie. „Podmienkou je to, aby klub HC Košice uhradil náklady súvisiace s cestovaním a ubytovaním českých tímov pri zápasoch v Košiciach,“ povedala HN hovorkyňa klubu z Karlových Varov Hana Petrželková.

České kluby údajne chcú stanoviť aj konkrétne podmienky, za ktorých by mohli Košičania pôsobiť v ich súťaži. O športovom či spoločenskom prínose účasti šesťnásobného slovenského majstra nikto nepochybuje, problém je však inde.

„Za účasťou zahraničných tímov je pomerne veľký organizačný a logistický problém vrátane financovania všetkých nákladov,“ tvrdil pre HN generálny manažér Plzne Martin Straka. Funkcionári českých klubov by sa košickou žiadosťou mali zaoberať po skončení sezóny.

Ak by z extraligy odišli aj Košice, bola by to ďalšia rana pre najvyššiu slovenskú súťaž. Funkcionári sa momentálne zaoberajú finálovou sériou a až po nej budú riešiť prípadný odchod Košíc. „Neviem o tom a ani to neriešim. Teraz máme finále play-off,“ citujú Hospodárske noviny šéfa spoločnosti Pro-Hokej Vladimíra Paštinského.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia