Mladí Slováci po prehre s USA opúštajú majstrovstvá sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SR 18
Foto: SITA/AP

LAPPEENRANTA 24. apríla (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov prehrala vo štvrťfinále na majstrovstvách sveta vo fínskej Lappeenrante s favorizovaným tímom USA 2:6.

Pre zverencov Antona Bartánusa sa šampionát skončil, vo Fínsku obsadí 8. miesto.

Slovensko o jednu priečku zlepší umiestnenie z vlaňajšieho šampionátu v Soči, kde hralo o záchranu. Američania mali štvrťfinále od úvodu pod kontrolou a Slovákom sa podarilo výsledok skorigovať až v záverečnej časti hry. Zámorský výber vyhral na strely 43:12.

Slovákom absolútne nevyšiel úvod štvrťfinále. Už po 54. sekundách hry zostal Eichel osamotený pred Tomekom a otvoril skóre. Krátko nato putovali na trestnú lavicu Halama a Grman a Američania hrali dlhú presilovku o dvoch hráčov, ktorú využili zásluhou MacLeoda. Slovenský tím len ťažko prechádzal cez útočnú modrú a v prvej tretine ani raz neohrozil podľa štatistík IIHF priamou strelou bránku súpera. Naopak, Američania zasypali Tomeka za dvadsať minút dvadsiatimi pokusmi. V 13. min dostal Hitchcock puk do siete kopnutím korčuľou, o štyri minúty neskôr už rozhodcovia presný zásah Bjorka zblízka uznali – 3:0.

Po studenej prvotretinovej sprche išiel do slovenskej bránky Adam Húska a jeho spoluhráči sa smerom dopredu viac osmelili. Húsku privítal v 24. min v bránke gólovou strelou na 4:0 Matthews. Slováci ohrozovali bránku súpera najmä počas presiloviek. Američania na ľade dominovali a robili Bartánusovmu výberu veľké problémy. V 47. min prekonal brankára USA tvrdou strelou nad lapačku Ferleťák. Slováci doplácali na nepresnosť v rozohrávke i časté vylučovanie, v presilovkách sa presadili MacLeod a Stevens. V 56. min využili početnú výhodu o dvoch hráčov aj hráči v bielom a Halama znížil na konečných 2:6.

Súhrn výsledkov štvrtkových štvrťfinálových zápasov na majstrovstvách sveta hokejistov do 18 rokov vo fínskej Imatre:
USA – Slovensko 6:2 (3:0, 1:0, 2:2)

Góly: 1. Eichel (Tuch), 4. MacLeod (Eichel), 18. Bjork (Eichel), 24. Matthews (Connor), 49. MacLeod (Tuch), 53. Stevens (Collins) – 47. Ferleťák (Ch. Jaroš), 56. Halama (Hrušík, Ferkeťák)

Vylúčení: 7:8 na 2 min, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Schukies (Nem.), Sergejev (Rus.) – Lazarev (Rus.), Ponomariov (Nem.), 503 divákov

Slovensko „18“: M. Tomek (21. Húska) – E. Černák, Maier, Ch. Jaroš, Matej Moravčík, Meliško, L. Romančík, Mário Grman, Koch – J. Milý, M. Súkeľ, Matej Paločko – Ferleťák, Hrušík, M. Halama – R. Bondra, K. Pospíšil, Peter Valent – J. Tatár, Klenko, Š. Petráš

Hlasy:

„Hráči sú šťastní, že sme v hre o medaily. Teraz to však bude oveľa ťažšie,“ povedal pre web šampionátu kouč USA Danton Cole. „Naši tréneri odvádzajú skvelú prácu, pripravujú nás na každý zápas. Máme za sebou tvrdé mesiace tréningov a vieme, čo máme robiť,“ poznamenal Jack Eichel.

„Aj keď sme si uvedomovali veľký herný potenciál a silu favorizovaného tímu USA, boli sme odhodlaní vo štvrťfinále odohrať poctivý a kvalitný hokej. Žiaľ, chybami sme zámorskému súperovi ponúkli šance ako na podnose na strelenie dvoch rýchlych gólov. Plán, aby sme podobným spôsobom hry ako proti Kanade (1:2) dlho držali nádej na prekvapujúci výsledok, dostal skoro trhliny. Boli sme pripravení na tlak favorita, ale jeho gólová efektivita hneď v úvode akoby zneistila našich chlapcov. Po prvej prestávke sme urobili menšie korektúry v zostave, vymenili brankárov, aby sme zmobilizovali družstvo. Vyšlo to, pretože naši zverenci si začali dôslednejšie plniť herné povinnosti, viac sa dostávali aj do koncovky. Škoda len, že chlapci sa nevyvarovali oslabení, pretože Američania boli v presilovkách efektívnejší než my. Pritom išlo naozaj o zbytočné fauly, ktoré nás napokon stáli podstatne lepší výsledok. Odohrali sme na MS väčšinu kvalitných zápasov, so Švédmi a dnes s Američanmi sme sa o lepšie výsledky pripravili vlastnými chybami,“ uviedol na webe Slovenského zväzu ľadového hokeja tréner SR „18“ Anton Bartánus.

Česko – Rusko 3:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)

Švédsko – Fínsko 10:0 (3:0, 2:0, 5:0)

Kanada – Švajčiarsko 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia