Video: 'Fínsky blesk' Selänne sa lúčil, hranie v KHL vylúčil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Selanne
Hokejový útočník Teemu Selänne sa zrejme nadobro rozlúčil s kariérou v NHL. Foto: SITA/AP

ANAHEIM 17. mája (WEBNOVINY) – Hokejový útočník Teemu Selänne absolvoval v piatok posledné čestné kolo a lúčil sa so zámorskou NHL a pravdepodobne i kariérou. Fín mával hokejkou fanúšikom a hráči Anaheimu i Los Angeles mu uznanlivo tlieskali.

Selänne už dávnejšie hovoril o tom, že sezóna 2013/2014 bude jeho posledná. V piatok sa mu skončila po prehre 2:6 s Los Angeles v rozhodujúcom siedmom zápase semifinále Západnej konferencie.

Odchod zatiaľ nie je oficiálny

Oficiálne ešte nepotvrdil odchod, ale vyjadrenia i rozlúčka nasvedčujú, že sa tak stane. Selänne neľutuje rozhodnutie z vlaňajšieho leta, že odohrá ešte jeden rok. Za sebou má 21 sezón v NHL, v poslednej sa šiestykrát predstavil na olympijskom turnaji. Anaheim bol jeho domovom dokopy pätnásť sezón.

„Neskôr budem spomínať na všetko vo väčšej radosti. Dnes je to však veľmi ťažké, keďže sa skončila sezóna s veľkým sklamaním. Bolo však už dávno jasné, že sa buď budem tešiť alebo smútiť,“ povedal Selänne, ktorého láka klub Kontinentálnej hokejovej ligy Jokerit Helsinki.

Hviezdneho útočníka by fínsky účastník nadnárodnej súťaže rád získal do svojich radov na premiérovú sezónu. „Nemá význam si predlžovať kariéru v KHL. Viem o záujme Jokeritu. Vždy som hovoril, že ako hokejista budem končiť v Anaheime. V tejto chvíli už nemám vôľu hrať. Chcem byť teraz čo najviac so svojou rodinou,“ uviedol 43-ročný hokejista.

Video: S legendou Selännem sa lúčili hráči i fanúšikovia

Stále medzi hviezdami súťaže

Napriek vysokému veku stále patrí k hviezdam súťaže. Fanúšikovia mu pri rozlúčke dávali najavo, aby svoje rozhodnutie ešte prehodnotil a hral aj v budúcej sezóne. „Už niekoľko rokov uvažujem o odchode. Vášeň pre tento šport ma vždy presvedčila, aby som pokračoval. Stále milujem hokej, viem, že môžem ešte hrať. Myslím si však, že prichádza ten správny čas na odchod,“ tvrdí „fínsky blesk“.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Selänne odohral v NHL 21 sezón. Odchovanec Jokeritu Helsinki začal zámorskú kariéru v roku 1992 vo Winnipegu. Napokon má na svojom konte 1451 zápasov za Jets, San Jose, Colorado a Anaheim, ktorý sa napokon stal jeho domovom. Na jeho konte je 684 gólov a 773 asistencií. V play-off pridal v 130 stretnutiach 44 presných zásahov a rovnaký počet prihrávok.

V rokoch 1998 a 1999 bol najlepším strelcom základnej časti, získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika ročníka 1992/1993. Stanleyho pohár dvihol nad hlavu v roku 2007 s Anaheimom. Selänne získal v drese fínskej reprezentácie bronzové medaily na ZOH 1998, 2010 i 2014 i na majstrovstvách sveta 2008, na svetovom šampionáte 1999 bol strieborný. S Jokeritom sa stal majstrom Fínska v roku 1992.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Teemu Selänne