Video: Hossa asistoval, víťazstvo oslavoval Gáborík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hossa
Marián Hossa (vpravo) oslavuje gól so spoluhráčom Jonathanom Toewsom. Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili v sobotňajšom treťom zápase finále Západnej konferencie zámorskej NHL doma nad Chicagom Blackhawks 4:3 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 2:1, spočiatku pritom zaostávali 0:1.

Kings v sobotu prehrávali po prvej tretine 1:2, v druhej však dokázali otočiť skóre. V polovici tretieho dejstva domáci viedli už 4:2, hostia iba skorigovali výsledok.

Hossa si pripísal dva plusové body

Prvou hviezdou duelu sa stal Jeff Carter, ktorý strelil gól a pridal dve asistencie. Dvadsaťdeväťročný center sa presadil vo všetkých troch dueloch série, v ktorej nazbieral už osem kanadských bodov (4+4). Carter ťaží zo spolupráca s Tannerom Pearsonom a Tylerom Toffolim. „Oni sú zohraní ešte z farmy. Využívajú svoju rýchlosť, utvárajú si šance. Ja sa s nimi veziem,“ hovoril v dobrej nálade o spolupráci s kolegami v útoku Carter.

Brankár Kings Jonathan Quick sa predviedol 24 úspešnými zákrokmi. V drese Chicaga ho dvakrát prekonal Jonathan Toews, na druhý presný zásah mu prihral Marián Hossa. Trenčan odohral 20:36 min, trikrát ohrozil bránku domácich a mal aj dva plusové body. Michal Handzuš nemal na konte počas necelých dvanástich minút strelu, pripísal si aj jeden dvojminútový trest a jednu mínusku. Mariánovi Gáboríkovi sa nepodarilo presadiť sa počas 16 minút ani raz z piatich striel.

Handzušovo vylúčenie

Chicago dvakrát viedlo v prvej tretine. Najskôr sa v oslabení po vylúčení Michala Handzuša za zdržiavanie hry presadil Toews. Domáci však rýchlo vyrovnali, keď v pokračujúcej presilovke skóroval Vojnov. Toews sa potom radoval aj z druhého gólu a hráči Blackhawks mali ďalšie šance.

V druhej tretine získali prevahu Kings a Carter s Toffolim otočili presnými zásahmi skóre. „Keď sa dostali do vedenia, potom začali hrať tú svoju nepríjemnú hru a my sme už nevedeli nájsť spôsob na návrat do zápasu. Potrebujeme hrať lepšie,“ poznamenal Jonathan Toews.

Gáborík mal šancu

V 52. min pridal gólovú poistku v presilovke po faule Rozsívala Doughty. „Je skvelé, že máme v tíme chlapcov, ktorým to teraz ide v ofenzíve. Hovoria o nás, že sme skôr defenzívnym tímom, ale najmä Carterov útok dokazuje opak,“ povedal Doughty.

Náskok mohol zvýšiť Marián Gáborík, ale trafil iba konštrukciu bránky. V závere sa Chicagu vďaka Sharpovi podarilo len skorigovať výsledok. „Ak chceme vyhrať aspoň jeden zápas, musí hrať každý naplno a priložiť ruku k dielu. Jonathan Toews nám ako kapitán ukazoval cestu, ale dnes sme ho nenasledovali. To musíme zmeniť,“ tvrdil obranca Blackhawks Duncan Keith.

Štvrtý zápas je na programe v pondelok 26. mája znova v Los Angeles. Vo finále na východe hrajú New York Rangers a Montreal Canadiens (zatiaľ 2:1).

Výsledok sobotňajšieho tretieho finále Západnej konferencie NHL (hrá sa na štyri víťazstvá):

Los Angeles – Chicago 4:3 (1:2, 2:0, 1:1) – stav série: 2:1

Góly: 7. Vojnov (J. Carter, Doughty), 29. J. Carter (Pearson), 35. Toffoli (J. Carter, W. Mitchell), 52. Doughty (Muzzin, Justin Williams) – 6. Toews, 14. Toews (Rozsíval, MARIÁN HOSSA), 60. Sharp (Leddy)

Marián Gáborík (Los Angeles) odohral 16:01 min, mal 5 striel, Michal Handzuš odohral 11:43 min, mal 2 tr. minúty, 1 mínusový bod, Marián Hossa (obaja Chicago) odohral 20:36 min, mal 3 strely a 2 plusové body.

Carcillo sa odvolal voči desaťzápasovému dištancu

Útočník Daniel Carcillo z klubu zámorskej hokejovej NHL New York Rangers požiadal komisára profiligy Garyho Bettmana o revíziu dištancu na desať zápasov, ktorý dostal za úder lakťom do asistenta rozhodcu. Carcilla teraz čaká osobné vypočutie komisárom profiligy, termín ešte nie je známy.

Bitkár Carcillo sa vo štvrtkovom treťom stretnutí finále Východnej konferencie proti Montrealu Canadiens snažil zapojiť do šarvátky medzi spoluhráčom Derekom Dorsettom a Brandonom Prustom, ktorý chvíľu predtým trafil tvrdo ramenom do hrude Dereka Stepana. Čiarový arbiter Scott Driscoll chcel Carcilla od dvojice oddeliť a inkasoval úder.

Dvadsaťdeväťročný krídelník Carcillo dostal automaticky trest do konca zápasu a na základe pravidla 40.3 týkajúceho sa ataku na rozhodcu by mal podľa piatkového verdiktu pykať aj ďalej. „Hráč, ktorý vedome použije fyzickú silu voči rozhodcovi bez úmyslu zraniť arbitra alebo sa pokúsi opľuť rozhodcu, dostane trest nie menší ako na desať duelov,“ uvádza sa v reguliach.

Carcillo určite vynechá nedeľňajší štvrtý duel konferenčného finále proti Canadiens v newyorskej Madison Square Garden. Piaty zápas je na programe v utorok v Montreale. Ak komisár Bettman nezruší trest pre hráča Rangers, ten si už s najväčšou pravdepodobnosťou nezahrá v tejto sezóne NHL. Jazdci by sa museli cez sedemzápasovú sériu proti Habs dostať do finále play-off a v ňom by mohol Kanaďan nastúpiť až v prípadnom rozhodujúcom siedmom dueli.

Správu priniesol oficiálny web profiligy NHL.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel CarcilloJonathan QuickJonathan toewsMarián GáboríkMarián HossaMichal Handzuš