Video: Gáboríka delí od Stanley cupu víťazstvo, opäť bodoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marián Gáborík
Slovenského útočníka Mariána Gáboríka (vpravo) delí s LA Kings už len jedno víťazstvo od zisku Stanleyho pohára. Foto: SITA/AP

LOS ANGELES 10. júna (WEBNOVINY) – Hokejistov Los Angeles Kings a s nimi aj slovenského útočníka Mariána Gáboríka delí už len jedno víťazstvo od zisku slávneho Stanleyho pohára.

V treťom finálovom stretnutí si hráči Kings poradili na ľade Madison Square Garden v New Yorku s domácimi Rangers 3:0 a v sérii hranej na štyri víťazstvá vedú rovnako 3:0. Štvrtý zápas odohrajú v stredu 11. júna opäť v New Yorku a po ňom už môžu hostia z Kalifornie oslavovať zisk druhého Stanley Cupu za ostatné tri sezóny aj celkovo v klubovej histórii.

Quick z LA vychytal nulu

Tretí finálový zápas a prvý na newyorskom ľade mal svojho hrdinu v podobe hosťujúceho brankára Jonathana Quicka. Pochytal všetkých 32 striel hráčov Rangers a právom ho vyhlásili za prvú hviezdu. Quick jednoznačne zatienil Švéda v bránke Rangers Henrika Lundqvista, ktorý z 15 striel hosťujúcich hráčov trikrát inkasoval. Záverečných 4:21 min odohrali domáci „jazdci“ bez Lundqvista, ale ani v power-play neskórovali.

„Bol to v našom podaní skvelý tímový výkon, ale brankár bol náš najlepší hráč. Jonathan Quick bol famózny. Čokoľvek sa pred ním udialo, dokázal to vyriešiť. Celé mužstvo však výborne bránilo najmä presilovky súpera,“ cituje server NHL útočníka Kings Trevora Lewisa.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho finálového zápasu NHL

„Vedieme 3:0, ale nič to neznamená. Ešte nie je nič vybojované. Stále máme pred sebou veľa práce, aby sme sa mohli tešiť z konečného víťazstva. Dnešný zápas bol zaujímavý a vzrušujúci, ale taký je každý od začiatku play-off. Snažil som sa koncentrovať na každý zákrok a obrana predo mnou mi v tom veľmi pomáhala,“ povedal Jonathan Quick na tlačovej konferencii po zápase. Jeho náprotivok Henrik Lundqvist podotkol: „Aj za takého nepriaznivého stavu musíme zostať pozitívni a veriť si. Ľahko sa to povie, ale je to veľmi ťažké.“

Marián Gáborík si pripísal asistenciu

O góly Kings sa postarali v závere prvej tretiny Jeff Carter a v prostrednej časti Jake Muzzin a Mike Richards. Na presilovkovom zásahu Muzzina v 25. min mal svoj podiel aj Marián Gáborík. Pre 32-ročného slovenského krídelníka to bola ôsma asistencia a celkovo 21. bod v tohtoročnom play-off. S 13 gólmi zostáva naďalej na čele tabuľky kanonierov NHL. Gáborík nastúpil v treťom finále opäť v prvom útoku Los Angeles po boku slovinského centra Anžeho Kopitara a Dustina Browna. Odohral necelých 13 minút a okrem asistencie si pripísal dve strely na bránku.

I. tretina

Hostia načali domácich klasickým gólom do šatne. Carterov gól sekundu pred koncom úvodnej časti hry musel byť ešte overený na videu, či náhodou nepadol po signále ohlasujúcom koniec prvej tretiny. Napokon to Carter stihol 0,8 s pred jej koncom a svoj počet zásahov v play-off tým zaokrúhlil na desať. Bolo to vôbec prvý raz, čo Kings viedli nad Rangers v riadnom hracom čase v tejto finálovej sérii.

II. tretina

Na 2:0 pre hostí zvýšil v 25. min obranca Muzzin, ktorý využil vylúčenie Marca Staala. Gólová strela sa najprv obtrela o útočníka Rangers St. Louisa, kým si našla cestu do siete. Aj tretí gól hostí mal tak trochu nálepku šťastný. V prečíslení dvoch proti jednému Richards hľadal prihrávkou spoluhráča Lewisa, no trafil obrancu McDonagha. Od neho sa puk odrazil späť k Richardsovi a ten prekonal Lundqvista strelou ponad pravý betón. To sa udialo dve a trištvrte minúty pred koncom druhej tretiny a odvtedy už ďalší gól nepadol.

III. tretina

Rangers síce v tretej tretine prestrieľali Kings 11:2 (v druhej 17:8), ale Quick si spomenul svoje parádne výkony v play-off spred dvoch rokov a nepustil za seba ani jeden puk. Jeho najúchvatnejší zákrok prišiel ešte v prvej tretine za stavu 0:0. Domáci útočník Zuccarello stál pred prázdnou bránkou, ale puk do nej nedostal. Quick mu v tom zabránil v poslednej chvíli, keď ležiac na ľade stačil na bránkovej čiare strčiť hokejku do dráhy puku.

Podobnú „gólovku“ zlikvidoval aj v druhej tretine za stavu 2:0 pre svoj tím pri presilovej hre domácich. Vtedy bol v brankárskom postoji a hokejkou vytesnil puk z hokejky Brassarda mimo bránky.

„Králi“ majú na dosah slávny pohár

„Králi“ z Kalifornie majú na dosah slávny pohár, ale ešte ho nezískali. V ich prípade sa obozretne ponúka paralela s rokom 2012. Aj vtedy viedli Los Angeles vo finále 3:0 na zápasy, z toho prvé dva vyhrali rovnako ako teraz po predĺžení a tretí suverénne 4:0. Ich súper New Jersey im však napokon vzdorovali až do zápasu číslo 6.

Rangers sú z historického hľadiska v oveľa ťažšej situácii. Len jediný tím dokázal v celej histórii NHL zvrátiť finálový osud zo stavu 0:3 na zápasy. Bolo to Toronto ešte v roku 1942. Hráči z New Yorku už v tohtoročnom play-off zvládli jednu „beznádejnú“ situáciu, keď prehrávali 1:3 na zápasy s Pittsburghom. V sériách play-off, v ktorých zaostávali za súperom 0:3, ani raz v 11 prípadoch skóre neotočili.

Finále Stanleyho pohára v hokeji – tretí zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):
New York Rangers – Los Angeles Kings 0:3 (0:1, 0:2, 0:0) – stav série: 0:3

Zostavy:

Rangers: H. Lundqvist – Girardi, McDonagh, Stralman, M. Staal, K. Klein, J. Moore – Kreider, Stepan, Rick Nash – Zuccarello, Brassard, Pouliot – St. Louis, B. Richards, Hagelin – Dorsett, B. Boyle, D. Moore

Kings: Quick – Muzzin, Doughty, Vojnov, W. Mitchell, Greene, Martinez – D. Brown, Kopitar, GÁBORÍK – T. Lewis, M. Richards, Clifford – Toffoli, J. Carter, Pearson – Justin Williams, Stoll, D. King

Góly: 20. J. Carter (Justin Williams, Vojnov), 25. Muzzin (Kopitar, GÁBORÍK), 38. M. Richards (Clifford)

Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Watson, Kozari – Heyer, Driscoll, 18 006 divákov

Marián GÁBORÍK (Los Angeles) odohral 12:56 min, 1 asistencia a 2 strely na bránku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Henrik LundqvistJonathan QuickMarián GáboríkRick Nash