Do Siene slávy NHL uviedli prvého Čecha a ďalšie osobnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominik Hašek
Dominik Hašek Foto: SITA/AP

TORONTO 18. novembra (WEBNOVINY) – Bývalý skvelý český hokejový brankár Dominik Hašek, vynikajúci švédsky útočník Peter Forsberg, Američan Mike Modano, kanadský obranca Rob Blake, tréner Pat Burns a rozhodca Bill McCreary sa v pondelok stali novými členmi Siene slávy NHL.

Hašeka uviedli do dvorany v kanadskom Toronte ako prvého Čecha v histórii. Okrem priamych aktérov zápasov ocenili aj novinára USA Today Kevina Allena a dlhoročného hlásateľa na domácich zápasoch Chicaga Blackhawks Pata Foleyho.

Dominátor dvakrát získal Stanleyho pohár

Hašek nechytá už tri roky, aj keď oficiálne ukončil kariéru pred dvoma rokmi. Počas šestnástich sezón v NHL sa stal šesťkrát víťazom Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára základnej časti. Je jediným gólmanom v histórii ligy, ktorý sa stal viac ako raz najužitočnejším hráčom súťaže – Hartovu trofej dostal v rokoch 1997 a 1998. S 389 víťazstvami mu v historických tabuľkách patrí 11. miesto.

S Detroitom získal dvakrát Stanleyho pohár, s českou reprezentáciou sa stal olympijským víťazom. „V roku 1992 som rozmýšľal o návrate do Európy, keďže som chytal iba na farme. Našťastie ma vymenili do Buffala a to bola asi najlepšia vec, ktorá ma mohla postretnúť. Dostal som šancu chytať a snažil som predvádzať najlepšie výkony,“ zaspomínal si Hašek a doplnil, že miloval chytanie proti najlepším hráčom na svete.

McCreary rozhodoval rekordný počet zápasov play-off

Forsberg sa stal švédskym hrdinom ešte predtým, ako sa výraznejšie presadil v NHL. V roku 1994 premenil samostatný nájazd a rozhodol o triumfe svojej krajiny v olympijskom finále nad Kanadou. Ďalší triumf pod piatimi kruhmi pridal v Turíne 2006. V roku 1995 získal Calderov pohár pre najlepšieho nováčika, v roku 2003 Hartovu trofej.

Stanleyho pohár zdvihol nad hlavu v rokoch 1996 a 2001 s Coloradom. „Byť po Börjem Salmingovi a Matsovi Sundinovi tretím švédskym členom Siene slávy ma napĺňa hrdosťou,“ povedal Forsberg, ktorý je aj dvojnásobným majstrom sveta, a teda i členom Triple Gold Clubu.

Do tohto elitného klubu patrí aj Blake, Modano je majstrom sveta a víťazom Stanleyho pohára a najproduktívnejší hokejista NHL narodený v USA s 1374 bodmi a 561 gólmi v 1499 stretnutiach. Burnsa uvedú do Siene slávy v kategórii budovateľov hokeja, v NHL ako tréner strávil štrnásť sezón, trikrát ho vyhlásili za najlepšieho kouča roka a v júni 2003 sa tešil s New Jersey zo zisku Stanleyho pohára.

McCreary má na konte ako rozhodca 1377 zápasov základnej časti NHL a rekordných 292 duelov play-off v období rokov 1984 až 2011.

Informácie zverejnil web NHL.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dominik HašekMike ModanoPeter ForsbergRob BlakeTeemu Selänne