Slováci v Arose nenadchli, o bronz sa pobijú s Nórmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marek Ďaloga (obranca)
Marek Ďaloga (HC Pardubice, ČR) Narodený: 10. marca 1989, výška: 193 cm, váha: 83 kg, doteraz 0x na MS, 17 zápasov v A-tíme SR, 0 gólov Foto: SITA/AP

AROSA 19. decembra (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku s výberom Bieloruska 1:2. Vo večernom druhom dueli zvíťazili domáci hráči nad tímom Nórska 3:2 po predĺžení.

Zverenci Vladimíra Vůjtka nepredviedli v piatok podvečer ideálny výkon, ich hre chýbala väčšia agresivita i nápaditosť pri zakončovaní či kombináciách. Mužstvo sa nevyhlo chybám, viazol prechod do útoku. Húževnatí a obetavo hrajúci Bielorusi aj vďaka nedisciplinovanosti Slovákov prevzali od druhej časti hry iniciatívu a z aktivity vyťažili aj góly. Rovnakým pomerom vyhralo Bielorusko nad Slovenskom v Arose aj pred rokom.

Premiéru v národnom tíme SR absolvoval Andrej Kudrna. Michel Miklík strelil pätnásty gól v slovenskej reprezentácii, zo súčasného výberu je najlepším strelcom. Miklík iba skorigoval výsledok na konečných 1:2.

Slovensko nevyhralo nad Bieloruskom od 12. apríla 2013, od tohto dátumu prehralo so súperom už štvrtýkrát. Po piatku je bilancia zo vzájomných stretnutí naďalej v prospech Slovenska (25 zápasov, 14 víťazstiev, 1 remíza, 10 prehier, skóre: 66:41).

Slováci prehrali na strely 19:24 a najmä v druhej a tretej tretine boli Bielorusi smerom dopredu aktívnejší. V tejto sezóne s výnimkou prvého zápasu Nemeckého pohára v Mníchove s Kanadou (4:1) dokázali dať slovenskí reprezentanti v ďaších stretnutiach len po jednom góle a s Nemcami, Švajčiarmi i teraz Bielorusmi prehrali zhodne 1:2.

Vůjtkovi zverenci sa v sobotu 20. decembra predstavia v zápase o 3. miesto proti Nórom, neúspešným z druhého semifinálového súboja proti Švajčiarom. Zápas o bronz sa začne v Arose o 20.15 h, finále Bielorusko – Švajčiarsko o štyri hodiny skôr.

Výsledok – piatok:
Švajčiarsko – Nórsko 3:2 po predĺžení (1:0, 1:2, 0:0 – 1:0)

Góly: 3. Pestoni, 25. Blindenbacher (Vongunten), 64. Hollenstein (Ambühl) – 34. Kristiansen (Sorvik), 38. Thoresen

Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Koch, Stricker – Borga, Progin (všetci Švaj.)

Slovensko – Bielorusko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

GólY: 57. Miklík (Viedenský) – 27. Nogačov, 51. Kislyj (Stas)

Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinneborg (Švéd.), Wehrli – Ambrosetti, Wust (všetci Švaj.), 357 divákov

Zostavy:

Slovensko: J. Hudáček – Graňák, K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Mikuš, Starosta, Čerešňák, P. Mikuš, Štajnoch – Miklík, Viedenský, Tybor – Lapšanský, Dravecký, Cingeľ – T. Marcinko, L. Hudáček, Kudrna – Vandas, A. Šťastný, Lušňák – Puliš

Bielorusko: Goriačevskich – Korobov, Denisov, Lisovec, Šinkevič, Stasenko, Nogačov, Kaznadej, Goroško – Gavrus, Kislyj, Stas – A. Stepanov, Kulakov, Andriuščenko – Kovyršin, A. Pavlovič, Jefimenko – Volkov, Drozd, Razvadovskij

Slovákom chýbala streľba

Už v prvej minúte sa dopustili Bielorusi technického priestupku a za zlé striedanie išli do štyroch. Slovákom však presilovka vôbec nevyšla, chýbala streľba a väčší tlak. Streľba bola v prvej časti hry slabinou oboch tímov a brankári mali minimum zásahov.

V 8. min Goriačevskich vychytal v prečíslení Viedenského. Bielorusi postupne vyrovnali hru a aj oni si vypracovali strelecké možnosti. Slovákom chýbala väčšia agresivita pred oboma bránkami, v defenzíve sa dopúšťali chýb. Bielorusi dobre čistili priestor pred Goriačevskichom, blokovali strely a veľa toho súperovi nedovoľovali.

V 21. min sa do dobrej príležitosti tlačil Tybor, jeho nahodenú prihrávku pred bránku na Miklíka však obrana zblokovala. Húževnatí Bielorusi zásluhou nedisciplinovanosti Slovákov prevzali zápas do svojich rúk. Z troch presiloviek po sebe vyťažili v 27. min gól.

Bielorusi využili aj druhú presilovku

Tiesnený Štajnoch vyhadzoval bekhendom puk od zadného mantinelu stredom, medzi kruhmi ho zachytil Jevgenij Nogačov a tvrdou strelou pod hornú žŕdku otvoril skóre. Slováci sa dostávali do streleckých možností len ojedinele, Bielorusi boli aktívnejší a nebezpečnejší. V 35. min trafil Tybor iba spojnicu bránkovej konštrukcie. V závere druhej časti hry to nebezpečne skúšal Tomáš Starosta.

V tretej časti hry po chybe Graňáka pri presilovke podržal mužstvo Július Hudáček, ktorý zlikvidoval nájazd Drozda. Slováci boli o niečo aktívnejší ako v druhej časti hry, ale na pozorného Goriačevskicha nevedeli nájsť recept.

V 51. min využili Bielorusi aj druhú presilovku, Hudáčka prestrelil Kislyj. Bielorusi hrali v pohode, Slováci mali problémy a viac vzruchu bolo pred Júliusom Hudáčkom. V 57. min vybojoval za bránkou Viedenský stratený puk a Miklík prestrelil spomedzi kruhov bieloruského gólmana – 1:2. Na výsledku už nič nezmenila ani stosekundová power-play slovenského tímu.

Najlepším hráčom bol Mikuš

Za najlepšieho hráča Slovenska vyhlásili obrancu Juraja Mikuša, ocenenie ho trochu prekvapilo. Samotná hra až tak nie.

Brankár Július Hudáček sa v piatok podvečer nemohol sťažovať na nedostatok práce. Hasil po chybách spoluhráčov a bol oporou slovenského tímu. Góly dostal po tvrdých strelách súperov v presilovkách.

„Prvá bola priama a nemal som na ňu veľmi nárok. Pri druhej zasa bieloruský strelec strieľal po ľade a puk tečoval do vinkľa Marek Ďaloga. Snažili sme sa a chceli so zápasom ešte niečo spraviť. Žiaľ, nepodarilo sa nám to,“ doplnil na zväzovom webe Július Hudáček.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): „Prvá tretina bola bojovná, vyrovnaná, obe mužstvá veľmi dobre bránili. V druhej sme urobili v oslabení hrubú chybu, Bielorusi nám dali gól a do 57. minúty boli potom lepším tímom. Hrali lepšie presilové hry, vedeli si v nich vypracovať šance. My sme strelili gól veľmi neskoro a už nebol priestor na vyrovnanie. Nemáme takú kvalitu, aby sme sa presadili proti dobrej obrane. Bielorusi hrali dnes v defenzíve perfektne, tvrdo, dôrazne do tela. My sme sa nevedeli cez to presadiť. Dnes ma uspokojilo len nasadenie, ktoré bolo na úrovni, ale chýbala kvalita.“

Juraj Mikuš (obranca Slovenska): „Predpokladali sme, že to bude vyrovnaný zápas a bude rozhodovať jeden gól. Rozhodla druhá tretina, v ktorej sme hrali pasívne a boli sme často vylučovaní. V závere nám veľmi pomohol kontaktný gól. Bolo vidieť, že keď sme začali nahadzovať puky a napádať súpera v ich pásme, začali mať problémy. Mali sme to praktizovať oveľa skôr a nie až v posledných minútach.“

Michel Miklík (útočník Slovenska, autor jediného gólu): „Nemôžeme byť spokojní. Súper nás predčil vo viacerých veciach. Do zajtra máme čo zlepšovať. Nemôžem byť spokojný s gólom, keď sme prehrali. Do turnaja sme išli s cieľom, že chceme uspieť a postúpiť do finále. Nepodarilo sa, máme čo zlepšovať.“

Zostávajúci program:

Sobota 20. decembra:

Finále: Bielorusko – Švajčiarsko (16.15)

O 3. miesto: SLOVENSKO – Nórsko (20.15)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Július HudáčekMarek ĎalogaMichel MiklíkTomáš Starosta
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia