Video: Rusi vymenili brankára, Kanada si z MS odnáša zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kanada zdolala Rusov, zo šampionátu si odnáša zlato
Kanaďania oslavujú získané medaily v dueli o zlato s Ruskom, ktoré zdolali 5:4 na svetovom hokejovom šampionáte do 20 rokov v Toronte, 5. Jan., 2014. Foto: SITA/AP

TORONTO 6. januára (WEBNOVINY) – Hokejisti Kanady sa stali šestnásty raz v histórii majstrami sveta hráčov do 20 rokov. V pondelkovom finále šampionátu v Toronte zdolali rovesníkov z Ruska tesne 5:4. V medailovej bilancii figurujú mladí Kanaďania suverénne na čele pred Rusmi (13 zlatých medailí) a Fínmi (3).

Obrazom: Kanada zdolala Rusov, zo šampionátu si odnáša zlato

Na ceste za titulom medzi „dvadsiatkarmi“ v domácom prostredí nezaváhali najväčšie talenty z kolísky hokeja ani raz, keď v základnej A-skupine postupne zdolali Slovákov (8:0), Nemcov (4:0), Fínov (4:1) aj Američanov (5:3).

Vo vyraďovacej fáze si Kanada poradila s Dánskom (8:0), Slovenskom (5:1) aj Ruskom (5:4). Výber „javorových listov“ získal najcennejšiu medailu po šiestich rokoch, predtým sa z nej tešil tiež v domácom prostredí v Ottawe 2009.

Rusi vymenili brankára

Do súboja o zlato vstúpili Kanaďania ako „z veľkej knihy“ a už v 23. s otvoril skóre duelu Duclair, druhý presný zásah domáceho výberu pridal v 3. min Paul a v ruskej bránke Šesťorkina nahradil Sorokin. Rusi síce v 10. min skorigovali Judinom, no Kanada pridala v II. tretine ďalšie tri góly, keď sa do streleckej listiny zapísali postupne McDavid, M. Domi a Reinhart.

To však „zbornú“ ešte viac zomklo a ďalej bojovala o najcennejší kov. V 35. min v rozpätí 32 s znížili Barbašiov a Tolčinskij, ešte pred druhou sirénou dal duelu ďalšiu iskru presným zásahom Goldobin. Napriek úpornej snahe už mladí Rusi nepridali ďalší gól ani v power-play. Veľký podiel na triumfe Kanady má Max Domi, ktorý nazbieral tri body za gól a dve asistencie.

Slováci si vybojovali druhú medailu

Bronz si vybojovali hráči tímu SR „20“, ktorí zdolali vicemajstrov sveta spred roka Švédov 4:2. Na presné zásahy Šoltésa a Rosandiča z úvodu duelu o 3. miesto odpovedali ešte v prvej časti W. Nylander a Lööke, no presilovkový gól Skalického v III. tretine rozhodol o cennom triumfe a Koyš v závere do prázdnej bránky spečatil na konečných 4:2 pre Slovákov.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša vybojovali pre SR druhú medailu v tejto vekovej kategórii, pred šestnástimi rokmi premiérovú získal výber pod vedením Jána Filca.

Obrazom: Slováci v zápase o bronz vyhrali nad Švédmi

Najlepším gólmanom šampionátu sa stal Godla

Ďalšie majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov sa uskutočnia na prelome rokov 2015 a 2016 vo fínskych Helsinkách. Nováčikmi elitnej kategórie budú Bielorusi, ktorí nahradia Nemcov. Formát šampionátu zostáva nezmenený, do štvrťfinále postúpia prvé štyri tímy zo skupín a posledné mužstvá v nich budú hrať sériu o záchranu na dve víťazstvá.

Najužitočnejším hráčom majstrovstiev sveta sa stal slovenský brankár Denis Godla, ktorého vyhlásili za najlepšieho gólmana šampionátu podľa akreditovaných novinárov aj direktoriátu turnaja.

Vedenie turnaja vyhlásilo za najlepšieho obrancu Rusa Vladislava Gavrikova a útočníka Maxa Domiho z Kanady. Do All-Star tímu sa okrem Godlu dostal aj švédsky bek Gustav Forsling a kvarteto Kanaďanov – v útoku okrem M. Domiho aj Sam Reinhart a Connor McDavid a v obrane Josh Morrissey.

Zápasy MS hokejistov do 20 rokov v kanadských mestách Toronto a Montreal naživo videlo 366 370 divákov.

Výsledky – pondelok:

finále:

Kanada „20“ – Rusko „20“ 5:4 (2:1, 3:3, 0:0)

Góly: 1. Duclair (M. Domi), 3. Paul (Point, Virtanen), 26. McDavid (Morrissey), 28. M. Domi, 33. Reinhart (M. Domi) – 10. Judin (Golyšev, Dergačiov), 35. Barbašiov (Bučnevič, Judin), 35. Tolčinskij (Goldobin, Kamenev), 38. Goldobin (Tolčinskij, Kamenev)

Vylúčení: 4:1 na 2 min, navyše: Pajgin (Rus.) DKZ za hodenie hokejky alebo iného predmetu, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli (Švaj.) – Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.), 19 014 divákov

Zostavy:

Kanada: Fucale – Theodore, Nurse, Bowey, Morrissey, Hicketts, Heatherington, Motin – Duclair, M. Domi, Reinhart – McDavid Ritchie, Lazar – Virtanen, Petan, Paul – Point, Gauthier, Crouse

Rusko: Šesťorkin (3. Sorokin)- Rafikov, Bryncev, N. Čerepanov, Gavrikov, Judin, Pajgin, Valijev, Provorov – Bučnevič, Barbašiov, Lešenko – Fišenko, Mamin, Briukvin – Golyšev, Šarov Dergačiov – Kamenev, Goldobin, Tolčinskij

o 3. miesto:

Švédsko „20“ – Slovensko „20“ 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Góly: 11. W. Nylander (Holmström, Aho), 17. Lööke (Ehn) – 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Réway, Skalický), 43. Skalický (Réway, Černák), 60. Koyš (Réway)

Vylúčení: 2:3 na 2 min, navyše: 40. Bergman (Švéd.) 5+DKZ za nedovolené bránenie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin (obaja Rus.) – Mills (Kan.), Ritter (USA), 13 625 divákov.

Zostavy:

Švédsko: Söderström – Hagg, Bergman, Lagesson, Aho, Forsling, Norell, Englund – Blidh, de la Rose, A. Karlsson – W. Nylander, Lindblom, Holmström – Kempe, Olofsson, Wallmark – Lööke, Ehn, Bristedt

Slovensko: Godla – Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Jendroľ, Pavúk – Skalický, Réway, Koyš – Cehlárik, Paulovič, Sukeľ – R. Bondra, Kabáč, Petráš – Lantoši, Šoltés, D. Rehák

Konečné poradie: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. SLOVENSKO, 4. Švédsko, 5. USA, 6. Česko, 7. Fínsko, 8. Dánsko, 9. Švajčiarsko, 10. Nemecko

Najlepší hráči podľa direktoriátu:

Brankár: Denis Godla (SR)

Obranca: Vladislav Gavrikov (Rus.)

Útočník: Max Domi (Kan.)

Najužitočnejší hráč: Denis Godla (SR)

All-Star tím MS do 20 rokov: Denis Godla (SR) – Gustav Forsling (Švéd.), Josh Morrissey – Sam Reinhart, Max Domi, Connor McDavid (všetci Kan.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Connor McDavidDenis Godla