Video: Halákovi pomohli žŕdky a mieri za rekordom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaroslav Halák
Brankár 'ostrovanov' Jaroslav Halák vyráža puk po strele útočníka New Yorku Rangers Dericka Brassarda počas utorňajšieho zápasu NHL. New York, 14. januára 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Slovenský brankár Jaroslav Halák z New Yorku Islanders dosiahol v utorok pri shutoute v mestskom derby proti Rangers (3:0) svoje 167. víťazstvo v zámorskej hokejovej NHL a vyrovnal sa v historickej tabuľke bývalému kanadskému gólmanovi Glenovi Hanlonovi.

Niekdajší tréner slovenskej reprezentácie, ktorý v súčasnosti vedie Švajčiarov, odchytal v lige za Vancouver, St. Louis, New York Rangers a Detroit 477 zápasov, kým Halák len 303. Bratislavčan nastupoval pod Kanaďanovým vedením na domácich majstrovstvách sveta 2011, kde Slovensko obsadilo až 10. miesto.

„Jazdci“ štyrikrát trafili konštrukciu bránky

Halák proti Rangers predviedol 27 úspešných zákrokov a so spoluhráčmi ukončil súperovi sériu piatich víťazstiev. „Pre nás to bol dôležitý zápas. Nešlo v ňom o dva, ale o štyri body. Chceli sme sa v tabuľke vzdialiť Rangers. V Madison Square Garden sa nikdy nehrá ľahko, medzi oboma mužstvami je veľká rivalita. Spoluhráči si zaslúžia ocenenie za svoj výkon,“ povedal pre New York Times Halák.

Odchovanec ružinovského hokeja sa tešil z 23. výhry v sezóne, v súčasnej lige je v tomto smere druhý najúspešnejší. Hráči Rangers trafili štyrikrát konštrukciu bránky, dvakrát v závere prvej tretiny. Islanders naposledy dosiahli čisté konto v Madison Square Garden 17. decembra 1975.

Video: Najkrajšie momenty zápasu

Halák potrebuje deväť výhier na vyrovnanie rekordu

V poslednom čase sa však mužstvu z Long Islandu na Manhattane darí, vyhralo piatykrát zo šiestich duelov. „Postavenie žŕdiek,“ odpovedal Halák s úsmevom na otázku, ktorý zákrok bol v utorok najdôležitejší. „Dnes bolo aj šťastie na mojej strane. Ak by dali gól ako prví, bol by to úplne iný zápas. Za náš výkon si podľa mňa tri body zaslúžime. Od prvej do poslednej minúty sme hrali dobre,“ vyjadril sa Halák.

Slovák je dôležitou súčasťou tímu a Islanders vyhrávajú vďaka jeho výkonom. „Je to čertovsky dobrý brankár. Počas kariéry sa prepracoval medzi najlepších gólmanov, pozrite si jeho čísla. V tejto sezóne hráme dobre bez puku, veríme si v defenzíve a on nám pomáha dôležitými zákrokmi vo chvíľach, keď ich potrebujeme,“ uviedol útočník Islanders John Tavares.

Halák potrebuje ešte deväť víťazstiev, aby vyrovnal sezónny brankársky rekord ostrovanov, o ktorý sa zatiaľ delia Billy Smith, Chris Osgood a Rick DiPietro.

V počte shutoutov už je v elitnej päťdesiatke

Halák sa v štatistike brankárov v počet vychytaných núl dostal už do najlepšej päťdesiatky historického rebríčka. Rovnaký počet shutoutov majú na konte aj Jonathan Quick, Bill Durnan, Iľja Bryzgalov a Marc-André Fleury, takže každá ďalšia bezgólová vizitka bude pre 29-ročného Bratislavčana vo farbách newyorských Islanders znamenať výrazný posun v top 50.

Halák na ceste doň čerstvo prekonal Josého Theodora aj Artursa Irbeho, ktorí ukončili kariéru s 33 shutoutmi. Na prienik do elitnej štyridsiatky potrebuje brankár 38 shutoutov, do tridsiatky až 45. Najviac čistých kont v dejinách si udržal stále aktívny a iba sotva prekonateľný Martin Brodeur (125).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iľja BryzgalovJaroslav HalákJohn TavaresJonathan QuickMartin BrodeurRick DiPietro