Legendárny Stan Mikita má vážne zdravotné problémy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stan mikita
Foto: flickr.com

CHICAGO 31. januára (WEBNOVINY) – Člen Siene slávy slovenského hokeja a dvorany NHL, legenda Chicaga Blackhawks Stan Mikita, má vážne zdravotné problémy a trpí demenciou, poškodením mozgu. „Stanovi diagnostikovali Lewyho demenciu, čo je progresívne ochorenie. V súčasnosti je v starostlivosti opatrovateľov,“ uvádza podľa denníka Chicago Tribune vo vyhlásení rodiny bývalého hokejistu. Choroba mu robí problémy s myslením, pohybom, správaním sa. Je nevyliečiteľná, ale ľudia s ňou dokážu roky žiť.

Rodina požiadala médiá a verejnosť o rešpektovanie súkromia. „Stan vždy cítil, že fanúšikovia sú na prvom mieste. Dúfam, že teraz bude on v ich myšlienkách a modlitbách,“ uvádza sa v rodinnom vyhlásení.

Mikita hral síce už pred desaťročiami, v kabíne Blackhawks bol rešpektovaný aj v súčasnosti. „Je to skutočne smutné. Je veľkou časťou rodiny a histórie Blackhawks,“ zareagoval kapitán mužstva Jonathan Toews. „Čítal som o ňom ako dieťa, sledoval som viaceré zostrihy z jeho zápasov. Jeho rady sú neoceniteľné. Je skvelé, že som mal možnosť ho spoznať,“ doplnil Patrick Kane.

Dnes 74-ročný

Stan Mikita

je s 1467 bodmi najproduktívnejším hráčom Chicaga Blackhawks v histórii, s 541 gólmi je druhým najlepším strelcom.

Rodák zo zatopenej dedinky Sokolče na Liptove získal v rokoch 1967 a 1968 Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL, v rokoch 1964, 1965, 1967 a 1968 zasa Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hokejistu sezóny. Od roku 1983 je v Sieni slávy NHL, neskôr ho uviedli aj medzi slovenské hokejové legendy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jonathan toewsPatrick KaneStan Mikita